Børsene i Asia

Handelsstopp i Next Digital etter razzia mot regimekritisk avis

Det er en turbulent morgen i Asia- og Stillehavsområdet. Tokyo-børsen faller markant etter gårsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken. Markedet er tilnærmet flatt i Sydney etter fall i ledigheten, mens politiet har gått til aksjon i Hongkong.

ARRESTERT: Sjefredaktør i den regimekritiske avisen Apply Daily, Chan Pui-man, anholdes og eskorteres her av politiet i Hongkong.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Det er et blandet bilde på børsene i Asia- og Stillehavsområdet torsdag morgen.

 • Nikkei 225 i Tokyo er ned 0,97 prosent
 • Hang Seng i Hongkong stiger 0,12 prosent
 • Kospi i Seoul er ned 0,38 prosent
 • Shanghai Composite er flat (ned 0,035 prosent)
 • FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,28 prosent
 • ASX 200 i Sydney er ned 0,37 prosent

Ett fat nordsjøolje (brent spot) handles til 74,12 dollar, opp 0,35 prosent siden midnatt. Den amerikanske lettoljen (WTI) er har i likhet med nordsjøoljen snudd oppover, og handles til 71,93 dollar fatet.

Arrestasjoner i Hongkong

Handel i selskapet Next Digital ble stoppet torsdag morgen, skriver CNBC, og viser til arrestasjoner av fem direktører i avisen Apple Daily, et datterselskap av Next Digital. Administrerende direktør i Next Digital Cheung Kim-hung ble også arrestert, og det ble umiddelbart innført handelstopp i aksjen, ifølge AP.

Direktørene etterforskes nå for brudd på nasjonale sikkerhetslover, melder South China Morning Post. Arrestasjonen være en konsekvens av artikler publisert av avisen, skriver avisen, og viser til en anonym kilde i politiet.

Etter å ha fått utstedt en ransakingsordre iverksatte politiet en razzia i avisens lokaler torsdag morgen, og har tatt beslag i «journalistisk materiale», skriver Reuters.

Dette skal være andre gang siden 2020 at politiet har foretatt ransaking av avisens lokaler, og reiser nye spørsmål om pressefriheten i regionen, ifølge nyhetsbyrået.

Apple Daily er kjent for sterke prodemokratiske holdninger, og har kritisert både kinesiske og lokale myndigheter i Hongkong ved en rekke anledninger, ifølge New York Times. Dette er en av flere aksjoner myndighetene i Hongkong har iverksatt som følge av opptøyer og protester mot myndighetene i 2019.

Avisens ansatte skal ha blitt bedt om å fortsette arbeidet utenfor bygningen mens ransakingen foregikk, skriver Reuters.

Les også

Over tusen personer pågrepet i Kina for kryptohvitvasking

Hongkong er en region i Kina med status som «spesiell administrativ region».

Markedet i Hongkong er opp 0,15 prosent i morgentimene, men flere av de største selskapene på Børsen faller.

Blant selskapene finner vi Alibaba Health Information Technology, som er Alibaba-konsernets flaggskip innen helsetjenester. Virksomheten består blant annet av utvikling av farmasøytiske produkter, helseplattform på internett og digitale helsetjenester. Aksjen er imidlertid ned 1,44 prosent torsdag morgen, og følger dermed en nedadgående trend for året - selskapet har svekket seg med 22,47 prosent så langt i år.

Investeringsselskapet CITIC faller med 1,53 prosent på Hongkong-børsen, mens eiendomsselskapet Sun Hung Kai Properties faller med 0,96 prosent.

Les også

Vil ha G7 med på kamp mot Kinas innflytelse i utviklingsland

Markant fall i Tokyo

Nikkei 225-indeksen i Tokyo faller mest av de toneangivende indeksene torsdag morgen. Blant selskapene som faller finner vi KDDI Corporation, som er ned 1,97 prosent i morgentimene. Telekom-selskapet er dermed dagens børstapere, men er fortsatt opp rundt 10 prosent siden i fjor.

Daikin Industries faller også, med 1,41 prosent. Selskapet driver med produksjon og salg av utstyr til klimaanlegg, og har hatt en turbulent børstilværelse i det siste. Selskapet er likevel opp over 23 prosent siden i fjor.

Børsfallet i Japan kommer etter gårsdagens rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve eller bare «Fed». Sentralbanken varslet to rentehopp i 2023, i motsetning til det tidligere signalet om nullrente ut 2023.

– Sentralbanken kom med en eksplisitt anerkjennelse av at vaksinasjonsprogrammet har redusert risikoen for at helsekrisen skal slå ut i økonomien, uttalte Brian Coulton, sjeføkonom hos Fitch Ratings, til Reuters.

Wall Street falt kraftig etter rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken ble gjort offentlig. Den brede S&P 500-indeksen falt med over en halv prosent like etter nyheten.

Dagen derpå er utviklingen den samme i Tokyo, mens utslagene er langt mindre i andre markeder.

FALLER: Tokyo-børsen faller markant torsdag morgen.

Uventet ledighetsfall i Australia

Ellers falt ledigheten i Australia som følge av en kraftig vekst i fulltidsansettelser den siste tiden. Arbeidsledigheten falt til 5,1 prosent i mai, ifølge Bloomberg, som viser til data fra Australias offisielle statistikkbyrå.

På forhånd var det ventet at ledigheten skulle holde seg uendret på 5,5 prosent. Det ble dermed lagt til 115.200 nye jobber mot en prognose på 30.000, skriver samme kilde.

Ledighetsnivået det laveste på 17 måneder i Australia, melder Trading Economics, som også opererte med konsensusforventninger på 5,5 prosent.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler to rentehopp i 2023: – Et markert taktskifte

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Hongkong-børsen
 4. Sydney-børsen
 5. Singapore-børsen
 6. Shanghai-børsen
 7. Seoul-børsen

Flere artikler

 1. Teknologigiganter faller på Asia-børsene

 2. Bredt børsfall i Asia

 3. Oppgang på Asia-børsene – Alibaba-aksjen opp tross meldinger om gransking

 4. Børsene i Asia snudde opp

 5. Nedgang på Asia-børsene – Tokyo-børsen ned nær én prosent