Vil starte opp et «FOMO»-fond

Aksjemarkedet preges av stor tilstrømming av nye investorer, høy risikovilje og flere nye trender om dagen. Det ønsker et nytt aktivt fond kalt «FOMO» å dra nytte av.

Den kjente bronsestatuen av en okse i nærheten av Wall Street i New York. «Bull market» (okse-marked) er en betegnelse for markeder som stiger.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

«Fear of Missing Out», eller FOMO, har de siste årene blitt bredt omtalt i aksjemarkedet, og har av eksperter blitt pekt på som en sentral årsak til den kraftige børsoppgangen etter coronaraset.

Kort oppsummert: «Alle andre blir rike på aksjer, og da vil jeg også investere i dem!»

Fenomenet har gjort at en rekke nye personer har inntatt aksjemarkedet den siste tiden. Mange av dem er svært risikovillige.

Situasjonen har bidratt til å sende blant annet «grønne» aksjer, såkalte «penny stocks» og teknologiselskaper til himmels, og noen eksperter advarer om bobletendenser.

Skal jage børstrender

Den hete børsstemningen blant nye og tidligere investorer og spekulanter, ønsker amerikanske Collaborative Investments Series Trust å utnytte, ifølge et dokument sendt til det amerikanske finanstilsynet, SEC, denne uken.

For å imøtekomme behovet hos aktørene i aksjemarkedet, har de søkt om å starte et aktivt forvaltet børsnotert fond, en ETF, kalt «FOMO», som skal investere i «verdipapirer som reflekterer nåværende og fremvoksende trender».

ETF’er, en måte å eksponere seg mot utviklingen i aksjer og andre verdipapirer, har blitt handlet mye den siste tiden.

Investeringene til «FOMO» innebærer blant annet aksjer, andre ETF’er og produkter der man handler på volatilitet, altså svingninger i kurser, fremgår det.

Høy risiko

«FOMO» vil også satse på en populær trend på Wall Street for øyeblikket, såkalte Spacs.

Det står for «Special Purpose Acquisition Company» og er et børsnotert selskap opprettet utelukkende for å hente inn penger i markedet – med et mål om å kjøpe et ikke-børsnotert selskap i fremtiden og fusjonere inn dette.

Kursene i flere av disse skallselskapene har gått til himmels. Også her advares det fra flere kanter om «bobler».

Tuttle Tactical Management er utnevnt som rådgiver og forvalter, og det legges i SEC-dokumentet ikke skjul på at risikoen er høy. Her er det lagt ved en lang liste med risikofaktorer ved å satse pengene sine.

På grunn av den aktive tilnærmingen kommer omløpshastigheten i porteføljen til å være høy – altså at investeringene ofte byttes ut, fremgår det.

Les også

Unge amerikanere vil pøse krisepenger inn i aksjer

Stor appetitt

Bloomberg omtalte det potensielt nye fondet først.

Nyhetsbyrået skriver at «FOMO», dersom det blir en realitet, vil komme på toppen av et par andre ferske ETF’er som tar sjansen på den høye risikoviljen hos investorer om dagen.

Disse har oppstått i kjølvannet av utviklingen der spesielt yngre investorer har inntatt spesifikke aksjer og sendt kursene til værs, for eksempel brukerne fra reddit-forumet Wall Street Bets, som tidligere i år gikk inn i Gamestop-aksjen for å påføre hedgefond som veddet mot aksjen tap.

Et nytt børsnotert fond, som går under tickeren «BUZZ», investerer i nettopp aksjer som investorer har lagt sin elsk på i ulike sosiale medier. Det gjorde brakdebut sist uke med 280 millioner dollar som ble skutt inn den første dagen med handel, ifølge Bloomberg.

Les også

Rekordhøye 740 mrd. skutt inn i børsnoterte aksjefond i februar

Les også

Veddemålene mot gigafond stuper: – Bobletendenser

– Stadig mer populært

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet forklarte nylig i en e-post til E24 at interessen for ETF’er sterk både hos nettmeglerens kunder og globalt.

Johannesen tror blant at kombinasjonen av at disse fondene enkle å omsette og at kostnadene er lave tiltrekker seg investorer.

– Man ser på bred front at børshandlede fond er stadig mer populært blant investorer. Fordelen med disse instrumentene er at de er likvide, lette å handle og man har muligheten til å snu seg rundt og kjøpe og selge disse instrumentene raskere enn for eksempel fond, fremhever Johannesen.

Den siste tiden er det spesielt børshandlede aksjefond som følger teknologisektoren og fornybar energi som har fått inn mye penger, ifølge Nordnet-økonomen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Fond

Flere artikler

  1. Rekordhøye 740 mrd. skutt inn i børsnoterte aksjefond i februar

  2. Markedet vedder 26 mrd. på kollaps for vinnerfond: – Veldig aktiv short

  3. Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

  4. Rentefrykt ryster tek-fond: Norske småsparere rømmer

  5. Veddemål på børsknekk for gigafond løftes