Frøy mot børs: Laksegründer med milliardgevinst etter byttehandel

Da børsklare Frøy ble fusjonert inn i laksekonsernet NTS i slutten av 2019, fikk gründer Helge Gåsø oppgjør i NTS-aksjer. Foreløpig gevinst er på over 1,3 milliarder.

GYLLEN UNDERSKRIFT: God stemning da Frøy-gründer Helge Gåsø og sønnen Anders Gåsø (hhv nr. 2 og 1 f.h.) underskrev fusjonsavtalen med NTS og styreleder Roger Granheim (dress) og konsernsjef i Harry Bøe (genser) i desember 2019.

NTS
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Trønderen Helge Gåsø opplevde marerittet i 2003 da banken tok kontroll over livsverket hans, lakseoppdretteren Midnor, under en periode med økonomiske problemer.

18 år senere er han tilbake som mangemilliardær, etter en vellykket oppbygging av oppdrettsrederiet Frøy og flere treffsikre børsinvesteringer.

Onsdag ble det annonsert at Frøy skal hente én milliard kroner i ny egenkapital i forbindelse med en notering på Oslo Børs.

Frøy kontrolleres av det allerede børsnoterte laksekonsernet NTS, der Gåsø trekker i trådene etter å ha fusjonert inn ulike eiendeler i bytte mot aksjer i desember 2019.

Transaksjonene har vært særdeles gullkantede for Gåsø, som sitter med en urealisert gevinst på 1,3 milliarder kroner etter kraftig kursoppgang for NTS.

Les også

Lakseserviceselskap vil på børs og hente én milliard

God for over 4 mrd.

– Nummeret du ringer er ikke i bruk.

Helge Gåsø er ikke kjent for å prate med media i tide og utide.

Kanskje er det derfor ikke så uventet at kontaktinformasjonen til Frøys adm. direktør oppført i børsmeldingen viser seg å ikke stemme.

I den nevnte byttehandelen med NTS la Gåsø ikke bare Frøy i potten, men også sin eierandel på 16 prosent i en annen børsnotert oppdretter, Norway Royal Salmon (NRS).

Som betaling fikk Gåsø 46 millioner aksjer i NTS verdt 2,8 milliarder på det tidspunktet, og dermed en eierandel på 39 prosent.

NTS er blant aksjene som har klart seg best på børs i en pandemirammet laksesektor, og er opp nær 50 prosent i etterkant.

Dermed er verdien av Gåsøs andel økt til nær 4,2 milliarder.

Fullt så bra er det ikke gått med NRS-aksjene han brukte som byttemiddel. Her er kursen ned 13 prosent i samme periode, og har dermed påført NTS et urealisert tap på nær 200 millioner.

Lønnsom laksetransport

Frøy driver med oppdrettsservice, inkludert bygging og vedlikehold av oppdrettsanlegg, biologisk behandling og transport av levende fisk.

Selskapet har 670 ansatte, 13 lokalkontor langs kysten og en flåte av brønnbåter, servicebåter og transportskip.

Da rederiet ble fusjonert inn i NTS for litt over et år siden, var det til en implisitt prising av egenkapitalen på 1,2 milliarder kroner.

Når Frøy så skal hente én milliard i ny egenkapital, og NTS samtidig signaliserer at det vil selge aksjer i transaksjonen, så ligger det an til at sistnevntes eierandel i et børsnotert Frøy havner under 50 prosent.

«Vi ser flere veier til fortsatt vekst for Frøy, og mener at en børsnotering av Frøy er et naturlig neste steg for å sikre den neste fasen av selskapets utvikling», skriver Gåsø i børsmeldingen.

Økt behov for transport og håndtering av laks i sjøbasert oppdrett, særlig i forbindelse med fjerning av lakselus, har gitt fantastisk lønnsomhet for brønnbåter i mange år.

Proforma-tall for Frøy viser en omsetning i 2020 på 1,6 milliarder og et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 585 millioner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. NTS
  2. NRS
  3. Børsnotering
  4. Norway Royal Salmon

Flere artikler

  1. Laksetoppen ville ikke fusjonere med Frøy: Nå skal rederiet på børs

  2. Lakseserviceselskap vil på børs og hente én milliard

  3. Otovo-sjefen om børsnotering: - Vi har hastverk

  4. Adevintas gigantoppkjøp koster nær én milliard

  5. Rasmussengruppen med 1,4 milliarder i ren gevinst på Oda-investering