Nytt fra børsselskapene

Hydro-sjefen om kritikken mot salg: – Stor respekt for den usikkerheten

Hydro-sjefen forstår at salget av valseverkene skaper usikkerhet, men tror den nye eieren vil styrke virksomheten. – En god løsning både for Hydro og for Valsing, sier hun.

Hilde Merete Aasheim overtok i 2019 som konsernsjef i Norsk Hydro fra Svein Richard Brandtzæg.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Fredag morgen meldte Hydro om salget av valsevirksomheten Hydro Rolling for 14,2 milliarder kroner til det amerikanske spesialfondet KPS Capital Partners.

Salget inkluderer tradisjonsrike bedrifter som valseverket på Karmøy og i Holmestrand, som blant annet resirkulerer alle norske drikkebokser. Salget ble umiddelbart møtt med kritikk fra skuffede fagforeninger og politikere. LO er blant dem som ønsker å stanse salget.

– Jeg har stor respekt for den usikkerheten et salg skaper for det man har i dag og det som skal komme, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim til E24.

– Når det er sagt, så er det interessant å se at de tyske ansatte støtter denne transaksjonen, og ser dette som spennende, sier hun.

Valsevirksomheten har 5.000 ansatte, og bare 650 av dem er på de to norske valseverkene. De fleste ansatte tilhører Hydros tyske klynge med smelteverket Rheinwerk Neuss, valseverket Grevenbroich som blant annet lager bildeler og anlegget Alunorf.

Les også

Politikere svært skuffet over Hydro-salg: – Skaper usikkerhet

– I løpende kontakt

Aasheim tror at den nye eieren kan investere i valsevirksomheten og få den på fote igjen. Hydro har kuttet kostnader og kuttet over 700 arbeidsplasser i virksomheten, men har ikke klart å sikre lønnsomheten.

– Jeg tror dette salget er en god løsning både for Hydro og for Valsing. Man får inn en eier som ser potensialet i enheten og er villig til å ta tak i den med kapital og ressurser for å skape en god og sterk forretning og styrke arbeidsplassene videre, sier hun.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det er styret i Hydro som har ansvar for å utvikle selskapet. Hun håper den nye eieren tar vare på de norske arbeidsplassene i Holmestrand og på Karmøy.

På spørsmål om Hydro har informert regjeringen på forhånd om salget peker Aasheim på at gjennomgangen av valsevirksomheten har vært kjent i to år.

– Det har vært en prosess, og vi har blant annet jobbet med de ansatte. Min oppgave er å utvikle selskapet og ta vare på alle interesser, både ansatte, kunder og aksjonærer. Vi er jo i løpende kontakt med aksjonærer gjennom kvartalsvise oppdateringer, og denne saken har stått på dagsordenen siden 2019, sier Aasheim.

Valseverket på Karmøy.
Les også

LO-sjefen om Hydros salg av valseverkene: – Dette må stanses

Mange var interessert

Det var flere aktører som ønsket å kjøpe valseverkene fra Norsk Hydro.

– Det har vært mange interessenter. Både industrielle aktører og aktører innen private equity, sier Aasheim.

– Hva ble avgjørende, prisen eller hvilken type eier dere så etter?

– Det har vært viktig for meg at vi fant et godt hjem for Valsing, og at vi ser at dette kan være en aktør og en eier som kan ta denne virksomheten videre og utløse det potensialet som ligger der, sier hun.

– Selv om inntjeningen har vært dårlig, så ligger det potensial i dette markedet. Denne nye eieren har særlig erfaring innen bilsegmentet og god kontakt med bilprodusentene. Det har vært viktig for oss å finne en eier som vi mener kan bygge videre på det vi har bygget opp, sier Aasheim.

Les også

Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder

Satser på grønt skifte

Fagforeninger og politikere har understreket at de norske valseverkene går med overskudd, og at de er viktige for sirkulærøkonomien fordi de driver med resirkulering.

Aasheim understreker at Hydro også driver med resirkulering på andre anlegg enn valseverkene, og at salget frigjør midler som kan brukes til å investere i resirkulering, utbygging av fornybar energi og satsing på batterier, i tråd med Hydros strategi.

Salget reduserer også Hydros samlede investeringsbehov med om lag én milliard kroner.

– For Hydro kan dette støtte opp over den retningen vi har valgt, med satsing på lavkarbon-aluminium og områder hvor vi mener at vi har fortrinn, sier Aasheim.

– Det jeg har vært opptatt av er å frigjøre kapital som kan investeres med større avkastning. Det har vært drivkraften bak denne transaksjonen, sier hun.

Les også

650 ansatte venter på Hydros avgjørelse

– Ser muligheter

– Hva kan KPS gjøre for å utvikle valsevirksomheten og gjøre den lønnsom som Hydro ikke kan gjøre?

– Vi får inn en eier med industriell interesse. KPS jobber veldig operasjonelt og kommersielt når de går inn i selskaper, og er entusiastiske og ser muligheter for denne virksomheten, sier Aasheim.

– Hydro har gjort en vurdering av hvor vi skal satse og valgt å gå ut av Valsing, og vi syns det er spennende med en eier som ønsker å utvikle virksomheten, legger hun til.

– Hva tenker du om fremtiden for de norske verkene – blir det vekst eller nedbemanninger?

– Jeg tror at med en eier som KPS som går inn nå, så ser de etter mulighetene for å gjøre denne virksomheten sterkere. Inntjeningen har vært for svak, sier Aasheim.

Les også

Kronikk av Aasheim: Omstilling gjennom 115 år er Hydros nøkkel til suksess 

Skriver ned verdier

I forbindelse med salget skriver Hydro ned den bokførte verdien av valsevirksomheten med 160 til 190 millioner euro, altså inntil 1,95 milliarder kroner.

– Vi selger til en pris som er lavere enn det som står i bøkene, sier finansdirektør Pål Kildemo i Norsk Hydro til E24.

Dette er ikke første gang at Hydro tar store grep i virksomheten. Selskapet var tidligere et konglomerat med både gjødsel-, aluminiums- og oljevirksomhet.

Blant annet var børsfavoritten Nel tidligere del av Hydro. Selskapet skilte også ut og børsnoterte gjødselselskapet Yara i 2004 og slo oljevirksomheten sin sammen med Statoil (nå Equinor) i 2007.

– Hydro har vært i omstilling kontinuerlig i 115 år. Et selskap blir ikke 115 år uten å utvikle virksomheten og ta nye grep, sier Aasheim.

Les også

Bekymret for Hydros norske valseverk: – Dette er viktige arbeidsplasser

Les også

Fem grep mot 2025: Slik vil Hydro bedre lønnsomheten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Hilde Merete Aasheim
 3. Hydro
 4. Norsk Hydro
 5. Aluminium

Flere artikler

 1. Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder

 2. Omstilling gjennom 115 år er Hydros nøkkel til suksess 

 3. Fagforeninger frykter salg av Hydro-verk: – Mer bekymret enn noensinne

 4. LO-sjefen om Hydros salg av valseverkene: – Dette må stanses

 5. Bekymret for Hydros norske valseverk: – Dette er viktige arbeidsplasser