Sjefen hausset markedet før emisjon - kjøper ikke aksjer selv

«Aldri sett sterkere utsikter for høye laksepriser» tvitret Atlantic Sapphire-sjefen for to uker siden. Men han satser ikke mer penger selv når selskapet nå henter et milliardbeløp fra investorer.

GLADLAKS: Atlantic Sapphire-sjef Johan Andreassen (med laksen) ser rosenrøde utsikter for egen bransje, men kjøper ikke nye aksjer i selskapets milliardemisjon.

Atlantic Sapphire
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

«I mine 20 år i industrien har jeg aldri sett sterkere utsikter for høye laksepriser enn nå. Spenn setebeltene!».

Johan Andreassen, gründer og sjef i den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire, serverte klar tale på sin Twitter-konto 20.mai.

I de påfølgende ukene klatret aksjekursen over 16 prosent. Torsdag kveld annonserte selskapet en emisjon på i overkant av én milliard kroner.

I en børsmelding fredag morgen nevnes imidlertid verken Andreassen eller makker Bjørn Vegard Løvik blant primærinnsidere som har tegnet seg for nye aksjer i emisjonen.

Andreassen og Løvik er største eier i Atlantic Sapphire gjennom deres felleseide selskap Alsco, som frem til nå har sittet på 12 prosent av aksjene.

Eiendomsmilliardær og styremedlem Runar Vatne, selskapets tredje største eier med 5,6 prosent, satser heller ikke nye penger på lakseselskapet.

DELTAR IKKE: Investor Runar Vatne har ikke lyst på mer laks.

Anette Karlsen / NTB scanpix

Miami-baserte Andreassen har foreløpig ikke besvart E24s henvendelse om saken.

To av tre tilretteleggere ropte kjøp i forkant

E24 skrev fredag morgen om investor Svend Egil Larsen, som mener aksjekursen i Atlantic Sapphire er blitt pumpet opp i forkant av emisjonen.

– De har vært flinke til å pumpe opp kursen, før en emisjon som vi egentlig visste ville komme. Det er imponerende at de bruker ti dager på å pumpe opp kursen, sier Larsen til E24.

Atlantic Sapphire benyttet det amerikanske meglerhuset Bank of America Securities (BofA) samt de norske aktørene Arctic Securities og DNB Markets som tilrettelegger i emisjonen.

Bare timer før meglerne begynte å ringe rundt til investorer, publiserte BofA en positiv analyse av Atlantic Sapphire, og trakk selskapet frem som et av sine «toppvalg» i laksesektoren, ifølge TDN Direkt.

Også DNB Markets trakk frem aksjen som «spesielt attraktiv» i en analyse publisert tirsdag denne uken, som ble gjengitt av Intrafish.

Bunnfiske i april

Andreassen og Løvik slo seg først opp på lakseoppdrett i Finnmark med selskapet Villa Organic.

Bransjenettstedet iLaks har tidligere skrevet at duoen skal ha tjent rundt 90 millioner kroner på å selge sine aksjer i 2010.

Selv om de to ikke blar opp i emisjonen, kjøpte Alsco totalt 60.000 aksjer på lavere kurser i slutten av april, til et totalt utlegg på fem millioner kroner.

På det tidspunktet hadde aksjekursen falt kraftig etter en ny hendelse med biologiske problemer og høy dødelighet ved selskapets lakseanlegg i Miami.

Investorene ser ikke ut til å være altfor bekymret over at Andreassen ikke følger opp ord med aksjehandling.

Fredag formiddag er kursen opp 0,5 prosent, etter at emisjonen ble satt med tilnærmet null rabatt fra torsdagens sluttkurs på 98,60 kroner.

Likevel er det langt opp til toppnivået på 150 kroner fra februar.

Nettoprovenyet fra emisjonen skal primært brukes til å delvis finansiere fase to av en investering ved selskapets Miami-anlegg på inntil 210 millioner dollar.

Med dagens kurs sitter Andreassen og Løvik på verdier i Atlantic Sapphire for i underkant av én milliard kroner gjennom Alsco.

I tillegg sitter Andreassen på 1,1 millioner aksjer verdt nærmere 110 millioner gjennom sitt heleide JEA Invest.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Atlantic Sapphire
 4. Runar Vatne
 5. Emisjon

Flere artikler

 1. Investorer skjøt inn nye penger i landoppretter – tapte 54 millioner på én dag

 2. Landoppdretteren Atlantic Sapphire hentet en milliard kroner

 3. Investor reagerer etter emisjon: – Pumpet opp kursen

 4. Sbanken til himmels etter oppkjøpsnyhet

 5. Stordalen inne på aksjonærlisten i Atlantic Sapphire