Sentralbankuke på trappene: – Begynner å nå nivåer hvor man kan å se an tempoet litt

Nye renteøkninger i USA og Norge er noe av det man kan vente fra en fullstappet kommende økonomiuke. På Oslo Børs ruller resultatsesongen videre med Aker i hovedrollen.

USAs sentralbank, med Fed-sjef Jerome Powell i spissen, ventes å sette opp renten med 0,75 prosentpoeng for fjerde gang på rad.
Publisert: Publisert:

Rentebeslutningene fra USAs sentralbank onsdag kveld og fra Norges Bank torsdag formiddag er de klare høydepunktene for økonomene i uken som kommer. I tillegg kommer Bank of England med rentebeslutning i Storbritannia, og det legges frem inflasjonstall for eurosonen, for å nevne noe.

For Norges del er økonomene delt i synet på om det kommer en heving på 0,25 prosentpoeng, slik Norges Bank har varslet, eller om sentralbanken klinker til med et kraftigere rentehopp enn vanlig på 0,5 prosentpoeng for fjerde gang på rad.

I USA er den brede forventningen at sentralbanken, Federal Reserve (Fed), fortsetter å sette opp renten med 0,75 prosentpoeng.

– Hvis du skal se på fellesnevnerne strammes det fortsatt ganske brutalt til. Det begynner å nå nivåer hvor man kan å se an tempoet litt, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken om det overordnede bildet for rentesettingen nå.

Les på E24+

Ukens Investtech: Bunn tre-aksjene på Oslo Børs

– Nesten bak oss allerede

Demping av den skyhøye prisveksten er fortsatt et helt sentrale punktet for sentralbankenes rentesetting. I USA dempet inflasjonen seg noe til 8,2 prosent i september, men kom fortsatt inn høyere enn økonomene hadde ventet.

Selve rentebeslutningen er ikke Handelsbanken-økonomen spesielt spent på. At det blir en ny såkalt trippel rentehevingEn renteheving på 0,75 prosentpoeng omtales som trippel, fordi det har vært mest vanlig å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng av gangen. er også priset inn i markedet med stor sannsynlighet, ifølge CMEs Fedwatch-verktøy.

– Renteøkningen på 0,75 prosentpoeng har vi nesten bak oss allerede. Det som blir mer spennende er om Fed kommer til å sende litt forsiktige signaler om neste møte, sier Hov.

Les også

Venter ny dobbel renteheving fra Norges Bank: – Men det er vanskelig å vite hva de vil lande på

Sjeføkonomen mener sentralbanksjef Jerome Powell har en krevende balansegang å forholde seg til når rentenivået begynner å bli høyt. Dersom Fed-sjefen skal gi signaler om at man ser for seg å roe tempoet på innstrammingene, må det skje på en måte som ikke gjør at markedet tror de nærmere seg ferdig, påpeker Hov.

– Jeg er glad ikke jeg skal stå på podiet og forklare det, sier han.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, er også mest spent på hva slags signaler som kommer fra sentralbanken.

– Man vil se etter signaler på standhaftigheten, som i hvor lenge de er villige til å heve renten og hvor lenge de er villige til å holde renten høy, sier Haugland.

Spent på lønnsvekst og yrkesdeltagelse

Det stramme arbeidsmarkedet med lav ledighet og sterk lønnsvekst spiller også en viktig rolle for sentralbankens rentepolitikk. På fredag, to dager etter rentebeslutningen, kommer den viktige arbeidsmarkedsrapporten «Nonfarm payrolls».

I september ble det skapt 263.000 nye jobber utenfor landbruket i USA, noe som var litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten falt til 3,5 prosent, lønnsveksten dempet seg som ventet til 5 prosent, og yrkesdeltagelsen var marginalt ned til 62,3 prosent.

Hov trekker spesielt frem lønnsveksten og yrkesdeltagelsen som viktige tall å følge med på når oktober-rapporten kommer på fredag.

– Det kan komme en ny heving på 0,75 prosentpoeng i desember hvis det fortsatt er et stramt arbeidsmarked.

På forhånd venter økonomene at det ble skapt 190.000 nye jobber i oktober, at arbeidsledigheten stiger til 3,6 prosent, at lønnsveksten demper seg til 4,7 prosent og at yrkesdeltagelsen kommer opp et lite hakk til 62,4 prosent.

Tror boligprisene fortsetter ned

Torsdag formiddag kan bli heseblesende for de som er interessert i norsk økonomi.

Norges Bank kommer med sin rentebeslutning klokken 10. Deretter holder sentralbanksjef Ida Wolden Bache pressekonferanse, noe som ikke er vanlig på såkalt mellommøter der det ikke legges frem nye prognoser.

Så får vi vite hvordan det gikk med boligprisene i oktober, når Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikk. I september falt boligprisene med 2,2 prosent her til lands, og korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,6 prosent.

Les også

Swedbank spår boligprisfall, venter rentekutt neste høst

– Det har nok skjedd et stemningsskifte. Det var jo et tydelig taktskifte i september, og det er naturlig å tenke seg at prisene har fortsatt å falle i oktober, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Det ble beskrevet som et kraftig prisfall av Eiendom Norge, selv om det er vanlig at prisene faller mot slutten av året.

– September kan har vært et vendepunkt, og prisene kan fort ha falt litt mer i oktober. Vi tror på et fall på 0,5–1 prosent sesongjustert i oktober, sier Hov i Handelsbanken.

Aker i resultatilden

Det blir på ingen måte stille fra selskapene på Oslo Børs når resultatsesongen ruller videre inn i en ny uke.

Flere av selskapene i Aker-systemet til Kjell Inge Røkke legger frem tall for tredje kvartal i løpet av uken. Aker Carbon Capture åpner ballet på tirsdag, før det grønne investeringsselskapet Aker Horizons leverer resultat på onsdag. Moderskipet Aker runder så av resultatuken fredag morgen.

Les på E24+

Kommentar: Har børsene startet klatringen?

Bilfrakt står også på programmet. Rederiene Wallenius Wilhelmsen og Gram Car Carriers slipper tall henholdsvis torsdag og fredag.

Markedet for bilfrakt har fått et voldsomt oppsving etter flere år med dårlige tider, som E24 omtalte tidligere i høst. ABG Sundal Collier-analytiker Petter Haugen sa den gang at han trodde det sterke markedet kommer til å vare. Et annet av bilfraktrederiene på Børsen, Høegh Autoliners, la forrige uke frem kvartalstall som viste en kraftig forbedring til et overskudd på 91,9 millioner dollar.

Det er samtidig duket for mer fra luftfarten når Flyr torsdag slipper sitt resultat for tredje kvartal. Flyselskapet meldte tidligere i oktober at de skal spare rundt 400 millioner i vinter, ved blant annet å kutte norske ruter til et minimum og permittere ansatte.

Kahoot, Europris, Scatec og DNO er også blant selskapene som slipper tall torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no