Støre: Gir Høyre noen timer

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gi Høyre litt tid før han konkluderer med om de «melder seg ut eller inn».

Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under spørretimen i Stortinget forrige onsdag.
Publisert: Publisert:

Støre sier det vil overraske ham om Høyre sier nei til det han kaller en næringsvennlig skatt.

– Vi får la det gå noen timer før vi konkluderer med om de ønsker å melde seg ut eller inn, sier han til E24 etter tirsdagens pressekonferanse.

Der varslet regjeringen at den vil jekke ned skattesatsen på oppdrett av laks og ørret til 35 prosent, fra det opprinnelige forslaget på 40 prosent.

Høyre var raskt ute og mente regjeringen ikke har lyttet godt nok til innspill.

Dersom det skal være grunnlag for et bredt forlik, må Stortinget kreve at flere modeller utredes, sa partiets finanspolitiske talsperson Helge Orten.

Finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten.

Støre om næringen: – Høylytt

Statsministeren mener regjeringen har vært lydhøre.

– Det har ikke vært vanskelig å lytte til næringen. Den har vært høylytt, både fra organisert hold og fra enkeltaktører.

Statsministeren understreker at regjeringen har lyttet til begge.

– Når det i dag et bredt flertall på Stortinget for at også denne næringen bør betale mer i skatt – det har jo nå også Høyre kommet til etter at vi la frem vårt forslag – så mener jeg at denne modellen er næringsvennlig og fortsatt gjør det attraktivt med investeringer.

Saken har ennå ikke har kommet til Stortinget, sier Støre.

– Det vil overraske meg om Høyre sier nei til det som er en næringsvennlig skatt.

– Tar dere noen selvkritikk på hvordan prosessen har vært? Markedene har svingt veldig etter enkelte uttalelser?

– Jeg står ved den prosessen vi har lagt frem. Dette har vært utredet grundig noen år tilbake i tid. At det blir mye debatt og også usikkerhet frem til den tiden det vedtas, det tror jeg vi må regne med. Men det klarer vi godt i demokratiet vårt, sier statsministeren.

Vedum: Må stå seg over tid

Når E24 spør finansministeren om de har lyttet godt nok til næringen, legger Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vekt på de mange møtene.

– Men det vil selvfølgelig være diskusjon. Næringen må bidra mer til kystsamfunnene, kystfylkene og fellesskapene. Det ligger jo i det forslaget her, sier han.

Vedum mener det er en norsk tradisjon at dersom man har store overskudd ved å bruke fjorden eller andre naturressurser, må man bidra mer til lokalsamfunnet.

– Vi mener at det er helt rett, sier han, og minner om at skatten er basert på overskudd.

– Hvorfor landet dere nøyaktig på 35 prosent?

– Det er fordi vi mener vi skal ha en løsning som står seg over tid. Det er en helhetsvurdering ut fra de ulike innspillene vi har fått. Det vil også gi grunnlag store inntekter til fellesskapet og en samlende politisk løsning som gir forutsigbarhet og trygghet for næringen.

– Hva tenker du om at utspillene dine har sendt lakseaksjer både opp og ned på Oslo Børs?

– Jeg har sagt det samme hele tiden. Det vil alltid være politisk debatt i et folkestyre. Vi har sagt vi skulle komme med forslaget vårt nå, og det har vi gjort, sier finansministeren.

Publisert: