Oppgang på Oslo Børs – Dof-aksjen stupte

Oslo Børs endte i pluss med drahjelp fra oljeaksjer. Hydro klatret på meldinger om at Biden-administrasjonen vurderer å forby russisk aluminium, mens offshore-aksjen Dof falt 22 prosent.

OPPGANG: Etter tunge dager er Oslo Børs nå opp.
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget markant torsdag, men bremset noe etter at amerikanske inflasjonstall for september ble lagt frem høyere enn ventet.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 1,29 prosent.

Slik endte noen av de mest omsatte aksjene:

  • Hydro steg 6,74 prosent
  • Aker BP var opp 2,25 prosent
  • Equinor steg 1,92 prosent
  • Vår Energi var opp 2,16 prosent

Dof falt 21,9 prosent etter at offshorerederiet meldte at det vurderer en rekonstruksjonsprosess hvis selskapets redningsplan ikke blir godkjent i en kommende ekstraordinær generalforsamling.

Et fat nordsjøolje (brent) handles for 91,9 dollar fatet i spotmarkedet ved stengetid på Oslo Børs.

Les på E24+

Venter oljedrevet resultatfest på Oslo Børs: – Ingen er i nærheten i år

Hydro-hopp

Norsk Hydro gjorde et hopp fra start torsdag. Ifølge Bloomberg kommer oppgangen fordi Det hvite hus vurderer å forby russisk aluminium.

Amerikanerne vurderer tre alternativer: Et enkelt forbud, en økning i tariffer som er så høye at de vil gi samme effekt som et forbud, eller å sanksjonere selskapet Rusal, som produserer Russlands metall.

Hydro var blant de aller mest omsatte aksjene.

BØRSBYKS: Havila skyter fart torsdag.

Havila skyter opp

Havila Shipping gjør et byks etter å ha inngått kontrakter med Peterson Den Helder BV for PSV-fartøyene Havila Borg og Havila Herøy.

Dette kunngjorde de i en melding onsdag.

Aksjen endte opp 24,7 prosent.

Kontrakten for Havila Borg er for en fast periode på 6 måneder med opsjon for ytterligere 12 måneder. Havila Herøy er for en fast periode knyttet til et boreoppdrag estimert til 90 dager og en opsjonsperiode for inntil 370 dager.

Havila Borg har allerede startet kontrakten og Havila Herøy vil starte 18. oktober.

Et annet selskap som gjør det sterkt er energiselskapet Alternus, som fusjonerer med Nasdaq-noterte Clean Earth Acquisitions Corporations.

Alternus vil etter avtalen overføre sine eiendeler og datterselskaper til Clean Earth mot opptil 90 millioner nye aksjer i Clean Earth.

Aksjen endte opp 23,5 prosent.

Les også

Feds rentereferat: Venter at videre rentehevinger er nødvendig

RENTEREFERAT: The Federal Reserve forventes å fortsatt heve renten i tråd med den eksisterende planen.

Inflasjonstrykk

Det er fremdeles betydelig inflasjon i verdensøkonomien.

De amerikanske inflasjonstallene for september lagt frem torsdag. Den lå på 8,2 prosent, hakket høyere enn det som var ventet, på 8,1 prosent.

I Sverige venter man et nytt rentehopp etter at torsdagens tall viser en inflasjon på 10,8 prosent.

Konsumprisene i Tyskland var opp 10,0 prosent på årsbasis i september, ifølge endelige tall. Inflasjonen i september er dermed på det høyeste nivået siden 1951.

EU-harmoniserte KPI-tall steg 10,9 prosent sammenlignet med året før.

Fortsatt fall i Asia

I Asia har børsene sunket videre i natt.

Tidlig torsdag er de toneangivende indeksene Nikkei, Hang Seng og S&P Asia 50 alle ned mellom 0,5 og 1 prosent.

TESTOPPSKYTING: Nord-Korea hevder å ha skutt ytterligere to kryssermissiler. Her er landets leder Kim Jong-un under en av de tidligere testene.

Det er også geopolitisk uro i regionen natt til torsdag. Nord-Koreas hevder å ha testet to langtrekkende kryssermissiler. Landets leder Kim Jong-un overværte testoppskytingen av de to missilene, som gikk 200 mil ut over havet før de traff målene sine, og han uttrykte «stor tilfredsstillelse», skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA. Det er ikke spesifisert hva målene var, skriver NTB.

Testene var utarbeidet for å bedre kampeffektiviteten blant avdelingen i det nordkoreanske forsvaret med ansvaret for taktiske atomvåpenangrep, skriver KCNA videre.

Dette kommer kun få dager etter at Nord-Korea sendte opp et missil som gikk over Japan.

Publisert: