Aksjonærverdier rasert i Atlantic Sapphire

Aksjonærene i den landbaserte oppdretteren har tapt 900 millioner kroner i papirverdier på få timer. Analytiker sier man ikke vet om selskapet kommer til å tjene penger.

Petter Stordalen er gjennom sitt investeringsselskap Strawberry Capital blant aksjonærene i Atlantic Sapphire
Publisert:

På det meste var aksjekursen til Atlantic Sapphire ned over 47 prosent på Oslo Børs mandag formiddag.

Blant profilerte aksjonærer som rammes av kursraset er Petter Stordalens Strawberry Capital og Runar Vatnes Vatne Equity. De har på papiret tapt henholdsvis 45 og 41 millioner kroner mandag, viser E24s beregninger.

Runar Vatne er aksjonær i Atlantic Sapphire.

Markedsverdien til Atlantic Sapphire har i løpet av mandag formiddag falt til rundt 1,1 milliarder kroner, fra nærmere 2 milliarder før helgen.

Nedgangen til aksjen kommer etter at selskapet la frem en oppdatering natt til mandag der det justerte ned inntektsforventningene.

Det skjer på grunn av høyere fiskedødelighet enn vanlig i noen systemer, som igjen har ført til tidligere slakting og lavere slaktevekt i snitt i disse systemene.

Analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux dekker aksjen. Han sier dagens kursfall i Atlantic Sapphire-aksjen åpenbart er mye.

– Det er ikke et vanlig fiskecase. Selskapet har aldri tjent penger, og man vet ikke om de kommer til å gjøre det.

Komplisert

Nordby har en hold-anbefaling på Atlantic Sapphire-aksjen.

– Vi har heldigvis ikke hatt kjøpsanbefaling, men har bare sagt hold deg unna aksjen. 

Nordby sier det har vært mye dødelighet de siste årene, og nå øker dødeligheten på nytt blant laksen til Atlantic Sapphire.

Han peker på at selskapet må få til å gå i null på driften for å få et banklån fra DNB. 

– Klarer de ikke det, står du med halvbygd fase to og mangler egenkapital, sier Nordby. 

Nordby sier landbasert oppdrett viser seg å være ganske komplisert og ikke like åpenbart som man trodde for noen år siden. 

Aksjonærene i Atlantic Sapphire har flere ganger tidligere blitt rammet av kursfall i den landbaserte oppdretteren. Brann i selskapets anlegg og store tap har tidligere vært med å sende kursen ned.

Kursen er ned 83 prosent så langt i år.

Analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux

Hentet 1,2 mrd. i sommer

Analytiker Axel Jacobsen i Arctic Securities sier dagens oppdatering fra selskapet slår ganske negativt ut på kort sikt.

– Den bufferen av kontanter selskapet selv sa det skulle ha etter emisjonen blir «wipetwipetutradert» ut basert på denne hendelsen.

Atlantic Sapphire hentet i sommer 1,2 milliarder kroner i en emisjon, der kjente navn som Petter Stordalen og Runar Vatne var med å spytte inn penger. Arctic Securities var med på å tilrettelegge for denne kapitalinnhentingen.

– Det vil også være økt usikkerhet om de faktisk kommer til å klare ambisjonene for volum i 2023. Det trenger de for å få tilgang på de nye gjeldspakkene fra DNB.

Selskapet sier dets utsikter ikke blir berørt som følge av dagens oppdatering, men risikoen på «casen» har ifølge Jacobsen økt.

– Hva sier denne hendelsen om satsing på landbasert oppdrett?

– Jeg tror nok de som er skeptiske, fortsatt vil være skeptiske. Men man kan ikke avskrive den helt ennå.

Jacobsen sier Atlantic Sapphire er fortsatt veldig nære, selv om de har operasjonelle utfordringer.

– Hvis man tror på selskapet, skal de få det til neste år, ettersom det sier at neste års produksjon ikke blir berørt.

Jacobsen og Arctic anbefaler kjøp av Atlantic Sapphire-aksjen og har et kursmål på 35 kroner per aksje.

I alt fire meglerhus har kjøpsanbefaling på Atlantic Sapphire, mens fem har hold-anbefaling på aksjen, viser en oversikt fra Bloomberg. 

Publisert: