Aker Horizons økte verdiene til 17 mrd. i første kvartal

Flere grønne aksjer har falt kraftig på Oslo Børs siden årsskiftet, men en investering i fornybarselskapet Mainstream bidro til en liten verdioppgang for Aker Horizons i første kvartal.

Kristian Røkke er administrerende direktør i Aker Horizons.
  • Ine Brunborg
Publisert:

Aker Horizons er investeringsselskapet som forvalter Kjell Inge Røkkes grønne satsinger.

Selskapets verdijusterte egenkapital (NAV) økte til 17 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal – opp fra 16,9 milliarder ved utgangen av 2021.

Dette er nettoverdien til selskapet, og regnes ut ved å ta eiendelene og trekke fra totale forpliktelser.

Fornybarselskapet Mainstream bidro mest med en verdiøkning på 2,4 milliarder kroner, ifølge rapporten. I mars investerte japanske Mitsui 575 millioner euro i selskapet for en andel på 27,5 prosent.

På den andre siden har aksjene i Aker Offshore Wind, Aker Clean Hydrogen og Aker Carbon Capture falt kraftig hittil i år – i likhet med flere andre grønne aksjer på markedsplassen Euronext Growth.

– Ser økte investeringsmuligheter

Aker Horizons-aksjen er ned litt over 40 prosent hittil i år, og prises for litt under 12 milliarder kroner på Oslo Børs.

Ifølge kvartalsrapporten runder selskapet av første kvartal med et resultat før skatt på minus 1,3 millioner kroner, mens driftsinntektene beløp seg til 44 millioner.

Brutto driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) var på minus 45 millioner kroner.

Ved utgangen av kvartalet har selskapet en kontantbeholdning på 651 millioner kroner – opp fra 427 millioner ved utgangen av fjoråret.

– Vi er glade for å ha styrket Aker Horizons' finansielle stilling ved å hente inn 10,4 milliarder kroner de siste to kvartalene, sier administrerende direktør Kristian Røkke i en uttalelse.

– Vi ser økte investeringsmuligheter i møte med behovet for å akselerere energiovergangen og å styrke energisikkerhet, fortsetter han.

Les også

Røkkes Aker Horizons selger seg ut av Rec Silicon for milliardbeløp

Ut av Rec Silicon

I slutten av mars kom det frem at Aker Horizons kvitter seg med alle aksjene sine i Rec Silicon, der selskapet har vært største aksjonær.

70,1 millioner aksjer – eller en andel på 16,67 prosent – ble solgt til sørkoreanske Hanwha, og Aker Horizons kunne bokføre 1,4 milliarder kroner i proveny.

Hanwha Solutions kom inn som ny industriell eier i november, da Aker Horizons solgte seg ned.

Les også

Røkkes grønne selskaper slår seg sammen

Slår sammen selskaper

Havvind og karbonfangst har fra før vært skilt ut fra oljeservicekonsernet Aker Solutions siden 2020, og har siden blitt til selskapene Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture. Selskapene ble børsnotert på sensommeren i 2020.

I slutten av mars kom det frem at Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen skal gå inn i Aker Horizons. Det innebærer at de to selskapene blir en heleid datter av investeringsselskapet.

Grepet tas for å skaffe penger til fremtidige fornybarprosjekter, og for å slå sammen kompetansen som er bygget i de ulike selskapene, forklarte selskapet den gang.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker Horizons
  2. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Røkkes grønne selskaper slår seg sammen

  2. Økt underskudd for Aker Offshore Wind

  3. Kristian Røkke tjente 24 mill. som Aker Horizons-sjef i fjor

  4. Verdihopp for Røkkes grønne investeringsselskap

  5. Analytiker: – Små selskaper som Aker Offshore Wind har ikke en sjanse