Ocean Sun stuper etter aksjesalg: – For alt jeg vet har jeg solgt på «rock bottom»

Ocean Sun raser på børs etter aksjesalget til eks-styremedlem Arnt Emil Ingulstad. – Styret hørte ikke på meg, og da er det like greit å gå ut, sier Ingulstad.

SELGER: Arnt Emil Ingulstad (midten), her med styreleder Thomas Moe Børseth (t.v.) og konsernsjef Børge Bjørneklett i Ocean Sun.
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Solenergiselskapet Ocean Sun er børstaper onsdag med en nedgang på 11,7 prosent.

Fallet kommer i kjølvannet av at tidligere styremedlem Arnt Emil Ingulstad, gjennom sitt investeringsselskap Ingulstad Holding, har solgt nær halvparten av sine aksjer i Ocean Sun for 42,5 millioner kroner, ifølge en børsmelding.

Salget ble gjort til 17 kroner per aksje, tilsvarende en rabatt på 10,5 prosent fra sluttkurs tirsdag.

– Jeg kom inn som en engleinvestor i Ocean Sun rett etter oppstarten i 2016, og hjalp selskapet med å komme på bena, sier Ingulstad til E24.

Han opplyser at han opprinnelig satset fem millioner på selskapet, et beløp som fortsatt utgjør brorparten av hans investering.

Dermed har han en delvis realisert papirgevinst på i overkant av 81 millioner, selv etter det betydelige kursfallet i aksjen de siste månedene.

– Det har vært en fantastisk reise, særlig med tanke på den prisingen vi oppnådde ved børsnoteringen etter bare fire år i drift. Det siste året har vært tøft for Ocean Sun, ikke minst fordi reiserestriksjoner har gjort det vanskelig å inspisere og følge opp anleggene. Men fremtiden ser lys ut, sier Ingulstad.

Trakk seg etter turbulens i styret

I slutten av juni ble det kjent at han hadde trukket seg fra styret i Ocean Sun. Ingulstad forteller om en turbulent tid i styrerommet etter ulykken i Albania i juni, der et av selskapets pilotanlegg for flytende solstrøm havarerte under et uvær.

– Det som skjedde var helt unødvendig. Ocean Suns anlegg skal tåle ekstreme værforhold, men stormen i Albania var noe man aldri hadde sett maken til noensinne. Anlegget var rett og slett ikke dimensjonert for en slik påkjenning, sier Ingulstad.

Les også

Ocean Suns flytende solkraftverk alvorlig skadet

Han sier at han til slutt trakk seg fra styret i frustrasjon over selskapets corporate governance (eierstyring).

– Når man skal håndtere så vanskelige situasjoner, må man ha en styresammensetning som er noe annerledes. Jeg følte at styret ikke hørte på meg, og da er det like greit å gå ut. Når det er sagt, så jeg tror det nye styret som nå er på valg ser veldig bra ut, sier Ingulstad.

Valgkomiteen i Ocean Sun har foreslått gjenvalg av styreleder Thomas Moe Børseth, som representerer storeier Jens Ulltveit-Moe, samt Brian Glover og adm. direktør Børge Bjørneklett.

I tillegg foreslås Kristin Aabyholm som representant for en annen storeier, Andenæs-familien, samt tidligere NVE-topp Anne Vera Skrivarhaug.

– Vi får et mer allsidig styre, og endelig får vi inn kvinner. De har det vært altfor få av i Ocean Sun, sier Ingulstad.

Les også

Ocean Sun stupte etter havari: – Veldig uheldig at dette har skjedd

– Er langsiktig

Da Ocean Sun hentet 100 millioner i en emisjon i forbindelse med noteringen på Euronext Growth i oktober i fjor, ble det gjort til en kurs på 18 kroner, som priset hele selskapet til 810 millioner.

I et feberhett marked for grønne investeringer skjøt aksjen opp fra start, og nådde en foreløpig topp på 57,5 kroner i februar, tilsvarende en oppgang på 219 prosent.

Siden den gang har kursen rast med 70 prosent. Ingulstad solgte sine aksjer til en kurs på 17 kroner.

– Betyr det at du mener selskapet er mindre verdt nå enn da det gikk på børs?

– Nei, når man skal selge så store aksjeposter er det vanlig at man må gi en betydelig rabatt. Aksjen har handlet rundt 20 kroner over en lengre periode, og jeg måtte gi en rabatt på 15 prosent, etter hva jeg forstår er dette ganske normalt, sier Ingulstad.

– For alt jeg vet har jeg solgt på rock bottom. Men jeg har vært en aktiv eier, og når jeg først hadde bestemt meg for å ikke være det lenger, så var det ikke noe poeng i å bli sittende med en så stor aksjepost, sier Ingulstad.

Etter nedsalget har han redusert sitt innehav fra 11 til 5,7 prosent. Ingulstad Holding har også godtatt en lock-up avtale som gjør at det ikke kan selge flere aksjer de neste seks månedene.

– Jeg er en langsiktig investor i Ocean Sun med den aksjeposten jeg beholder, og kommer ikke til å selge mer nå, sier Ingulstad.

Ocean Suns sjef og styremedlem Børge Bjørneklett er blitt forelagt uttalelsene til Ingulstad, men ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

Ringte i bjellen for Ocean Sun: – Jobber nå med veldig mange prosjekter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Albania
  2. Solenergi

Flere artikler

  1. Markant oppgang på Børsen

  2. Ocean Sun går i minus i tredje kvartal

  3. Storeier har solgt Mowi-aksjer med stor rabatt

  4. Oppkjøpskandidat spår kraftig laksevekst

  5. Forvalter solgte alt i Fredriksen-rederi: – Eventyrlig avkastning