Dette skjer denne uken: – Dette er sentralbankenes uke

Rentebeslutninger i USA, Storbritannia og Norge vil skape de største overskriftene i markedet denne uken.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets.
Publisert: Publisert:

– Dette er sentralbankenes uke. Og det er satt litt i skvis nå, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets.

På torsdag vil Norges Bank komme med sin rentebeslutning. Der er det fritt fram for om renten går opp eller ned, ifølge Andreassen.

– Jeg blir ikke overrasket om Norges Bank hever renta nå. Økonomien er blitt bedre, lav rente har vist seg å ikke være rett medisin for corona, og vi trenger kort og godt ikke stimulansen som den lave renta gir, sier Andreassen.

Samtidig er det ikke usannsynlig at renta holder seg på dagens nivå.

– Det er mulig de ikke har lyst til å være umusikalske eller tonedøve, som noen har sagt. Kanskje de venter i seks uker, ser an hvordan omikron utvikler seg, og da får vist hensyn før jul ved å holde igjen.

– Jeg kunne stemt på begge de to vedtakene, hvis jeg var i styret, sier Andreassen.

Les på E24+

Dette går strømregningen din til

Smitten kan ha avgjort rentehevingen

Fra før har Norges Bank signalisert at renten skal opp. Det var samtidig avhengig av hvordan smitten utviklet seg. Siden forrige renteheving har smitten økt betydelig.

– Jeg er ikke i tvil et sekund på at Norges Bank hadde satt opp renta hvis omikron-varianten og smittebølgen nå kom slående over oss, sier Andreassen.

Storbritannia har også en rentebeslutning på torsdag.

– Forventningene har kommet ned, og rentemarkedet forventer ikke at de hever renten i desember. Der er corona-situasjonen åpenbart begrunnelsen.

Les på E24+

– Han var ikke i nærheten av ambisiøs

Amerikanerne strammer inn

Dagen før, på onsdag, skal sentralbanken i USA komme med deres rentebeskjed.

– Amerikanerne strammer inn, for der er er det mye mindre bekymring for omikron. De vil nok trappe ned støttekjøpene langt raskere, kanskje så de er ferdig allerede i mars 2022, sier Andreassen.

Sjeføkonomen tror første renteøkning i USA kan komme allerede i mars 2022, men mer sannsynlig senere på vårparten.

– Det gjør også at Norges Bank ikke står så alene lenger, i motsetning til da vi var første i verden som hevet renten, sier Andreassen.

Les på E24+

Var det riktig hode som rullet i Kalera?

Nav-ledigheten kan påvirkes av julebordsesongen

På fredag kommer det ledighetstall fra Nav. Her regnes alle som har registrert seg som ledige i Nav-systemet.

– Det har vært en fantastisk rask nedgang i ledigheten. Nå spørs det om vi rekker å se effekten av permitteringer som følge av julebordsesongen og at hotellene merker det.

– Hvis ledigheten stiger vet vi derfor hvorfor, mens hvis den ikke gjør det blir det å tråkke vannet til neste måling, sier Andreassen.

Les også

Næringslivstopp står bak ny klimafestival

Full pakke fra Kina

Tidligere i uken, på onsdag, vil Kina levere mange viktige tall til markedet.

– Det er en full datapakke. Vi får vite hvordan det går med realøkonomien. Det har ikke vært så dårlig til nå, men det begynner å gå slakkere, sier Andreassen.

Han tror det vil være tegn til at Kina bremser ned noe.

– Det ser ut til å bli nedgang i byggingen av nye bygg. Det kommer samtidig som vareimporten er høyere enn før, og den bremsen i Kina har vært kjærkommen. Gudene vet hvordan det hadde sett ut for varemarkedene om Kina også gikk hardt oppover i pandemien, sier Andreassen.

Les på E24+

Mulighetene trumfer farene for Kongsberg Automotive-aksjen

Innkjøpssjefene kan gi hint om fremtiden

Til slutt vil det komme et drøss med PMI-tall fra Vesten på onsdag. Dette er tall som viser hvor optimistisk innkjøpssjefer i diverse selskap er. Desto høyere verdi, desto større aktivitet vil det være i økonomien fremover, er gjerne tankegangen bak.

– Disse har vært veldig sterke, og i USA har de vært ekstremt sterke. Nå er jeg mest spent på tjeneste-PMI i Europa, sier Andreassen.

Her kan man se tegn til at omikron-bølgen har truffet land.

– Det vil nok likevel ikke bli noe lavt nivå overhode, og det er mer enn restauranter som inngår i indeksen, så jeg tror ikke vi får signal om bråstopp, sier Andreassen.

Les på E24+

– Jeg frykter mesteparten ender med å være en hype

Publisert:
Gå til e24.no