Dagen på Wall Street

Wall Street med markant oppgang etter nok en turbulent dag: – Det vil bli volatilt de neste ukene

De store svingningene på amerikansk børs fortsetter, og vil fortsette de neste par ukene, ifølge Handelsbankens investeringsstrateg.

 • Svein Olav Sæter
 • Ine Brunborg
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Slik ser det ut på Wall Street ved stengetid:

 • Dow Jones steg 1,8 prosent
 • Nasdaq steg 0,8 prosent
 • S&P 500 steg 1,4 prosent

– Det er fryktelig volatilt, med uvanlig store bevegelser i løpet av dagen, sier Halfdan Grangård, investeringsstrateg i Handelsbanken.

Mandag gikk den brede S&P 500-indeksen opp 1,3 prosent. Så falt den 1,9 prosent på tirsdag. På onsdag steg den derimot først med nesten to prosent, før den stengte ned én prosent. I dag gikk den opp igjen med 1,5 prosent.

Halfdan Grangård, investeringsstrateg i Handelsbanken

– Det er ganske nervøst for øyeblikket, sier Grangård.

Han peker på to forhold som bidrar til nervøsiteten.

– Intradagsvolatiliteten handler først og fremst om viruset og omikron-varianten. Det er fryktelig mye vi ikke vet, om hvor smittsom omikron er, om det blir nye nedstenginger og om vaksinene beskytter like bra.

– Markedet klarer å svelge negative nyheter når de vet hva det er for noe. Nå vet man ikke hvor negativ nyheten er, sier Grangård.

Sentralbanksjefen viste seg fra en mer haukete side

Det andre forholdet som har gjort investorene nervøse er en tale sentralbanksjefen i USA, Jerome Powell, holdt for Senatet på tirsdag.

– Han uttalte seg litt annerledes enn det markedet har vært vant til. Det var snakk om at inflasjonen ikke var like midlertidig som kommunisert før og at de kvantitative lettelsene kan bli skalert ned litt tidligere enn før. Det har vært innenfor utfallsrommet, men det er nytt at sentralbanksjefen uttaler seg såpass haukete, sier Grangård.

Kombinasjonen av den negative virusnyheten samtidig som sentralbanksjefen i USA viser seg fra en mer haukete side er en vanskelig pille å svelge for markedet, ifølge investeringsstrageten.

Venter fortsatt store svingninger fremover

Når ting er så usikkert som nå er det vanskelig å spå hva som skjer fremover, også på kort sikt. Nesten det eneste man kan si sikkert er at det er usikkert, ifølge Grangård.

– Det vil bli volatilt de neste ukene. Det er fryktelig vanskelig å vurdere om markedene har falt nok, om de har tatt tilstrekkelig høyde for hvor ille virusmutasjonen kan være eller ikke. Fram til vi får endelig innsikt i om dette enten er en gamechanger for hele pandemien eller ikke er så ille, så vil det være volatilt, sier Grangård.

– Hvordan bør man navigere situasjonen som fritidsinvestor?

– Husk på strategien du la i utgangspunktet. Og du må huske på som investor at hovedgrunnen til at du får avkastning er fordi du er villig til å utsette midlene dine for volatilitet. Hadde dette gått rett opp i strak linje hadde du ikke fått avkastning, det er svingningene opp og ned du får betalt for. Så husk på det, og husk på strategien du la, og hold deg til den, råder strategen i Handelsbanken.

Visa og Mastercard dro opp, mens Apple og Tesla falt nedover

Selskapet som dro børsen mest opp torsdag var Nvidia. Til tross for at konkurransetilsynet Federal Trade Commission saksøker selskapet for å unngå at de kjøper opp konkurrenten Arm økte aksjen med over to prosent. Oppkjøpet av Arm har en prislapp på 40 milliarder dollar, ifølge CNBC.

Visa og Mastercard er andre som gjorde det godt på børs, med en oppgang på over fire prosent hver. Ellers var det giganter som Google, JPMorgan Chase og Bank of America som bidro positivt på torsdag.

Apple endte opp med å være dagens sinke. Sammen med Tesla og Amazon trakk de børsen i negativ retning med fall på 0,4 til 1,6 prosent.

Pfizer falt samtidig med tre prosent torsdag. Selskapet har ikke publisert noen håndfaste resultat på hvor godt deres coronavaksine beskytter mot omikron-varianten.

Bekymring, ikke panikk

Det første tilfelle av omikronvarianten av coronaviruset ble påvist i USA onsdag. Funnet ble gjort i California, ifølge amerikanske myndigheter. Torsdag dukket enda et omikrontilfelle opp i USA. Denne gangen i New York på en stor konferanse.

USA har fra før innført begrensninger på innreise fra en rekke land sør i Afrika, selv om omikron-varianten ikke er bevist i alle disse landene, men samtidig bevist i flere europeiske land.

– Omikronvarianten er en grunn til bekymring, ikke panikk, sa president Joe Biden i en tale mandag, ifølge NTB.

I etterkant av talen innførte Biden-administrasjonen strengere testregler ved innreise til USA, ifølge CNBC. Alle innreisende må nå teste seg 24 timer før avreise.

Ellers har det kommet ferske jobbtall før børsåpning i USA, som viste at 222.000 amerikanere søkte om ledighetstrygd i uken som gikk. Det er under ventede 240.000 personer, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Dow Jones
 3. Nasdaq
 4. S&P 500
 5. Wall Street

Flere artikler

 1. Tror omikron-usikkerhet vil påvirke markedene: – Mye kan endre seg på kort tid

 2. Wall Street steg for tredje dag på rad - til ny rekord

 3. Kinesiske teknologiaksjer faller – Didi vil på Hongkong-børsen

 4. Ny rekord på Wall Street første dag etter jul

 5. Markant fall på Wall Street etter snuoperasjon