Svake tall fra XXL: Driftsresultatet falt med 200 millioner kroner

XXL leverer et skuffende resultat og sier de vil snu hver stein for å spare penger.

Publisert:

Sportsutstyrskjeden XXL får et resultat etter skatt på 30 millioner kroner. Det er et kraftig fall fra 159 millioner i fjor.

Omsetningen endte på 2,2 milliarder kroner i andre kvartal. Ned fra 2,4 milliarder kroner året før.

– Ikke fornøyd

«For å kutte kostnader reduserer vi innkjøp og tilpasser bemanningen i butikk til den reduserte kundetrafikken. Vi vil snu hver stein for å spare penger der vi kan på tvers av hele selskapet», skriver selskapet i en børsmelding.

Driftsresultatet faller fra 202 millioner kroner i fjor til minus 19 millioner kroner i årets andre kvartal.

XXL skriver i meldingen at de «ikke er fornøyde med resultatet».

  • Ebitda (inntjening før renter, skatt og nedskrivninger) ender på 191 millioner kroner i andre kvartal. I juni sendte selskapet ut et resultatvarsel der de ventet ebitda på mellom 190 og 220 millioner kroner. I fjor hadde selskapet ebitda på 392 millioner kroner.
  • Bruttomarginen (differansen mellom varekostnad og utsalgspris) endte på 37.6 prosent. På forhånd varslet selskapet at denne ville ligge på mellom 38 til 39 prosent mot 41,8 prosent året før.

«Som mange andre detaljhandelsselskaper opplever vi et utfordrende marked for tiden. Våre kunder er mer usikre på fremtiden og mer forsiktige når de bruker penger. Dette påvirker spesielt etterspørselen etter dyrere kapitalvarer», sier avtroppende XXL-sjef Pål Wibe.

Skuffer markedet

Resultatene ligger tett opptil det selskapet varslet på forhånd. I juni da resultatvarselet ble lagt frem sa analytiker Carl Frederick Bjerke i Arctic at han mener XXL skuffer markedet.

– Dette var svakere enn vi hadde forventet, og det er helt tydelig at den negative effekten av gjenåpningen har slått ut for etterspørselen etter sportsvarer. Nå som alt av restriksjoner er opphevet er det tydelig at folk vil bruke pengene på andre ting, sa Bjerke til E24.

XXL-aksjen har falt 6,46 prosent på Oslo børs i åpningen fredag morgen.

Avtroppende sjef

I midten av mai ble det kjent at Pål Wibe går av som sjef for sportskjeden 1. september. Bakgrunnen er uenighet om prioriteringer og veien videre.

Wibe begynte i jobben som XXL-sjef i april 2020. Da kom han fra tilsvarende jobb i Europris, hvor han hadde vært siden 2014.

Den nå avtroppende lederen understrekte overfor E24 at han fortsatt har tro på XXL-konseptet, og at han og styret er enige om mye viktig.

Wibe forlater ikke XXL tomhendt.

Den avtroppende sjefen få en etterlønn på 18 måneder. XXL-sjefen hadde en lønn på fem millioner kroner i fjor.

Med utgangspunkt i årslønnen innebærer det at Wibe får med seg 7,5 millioner kroner etter at han går av i september.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om