Tokyo-børsen faller markant etter økt Ukraina-uro

I Asia begynner uken med fall for aksjemarkedene. Den spente situasjonen rundt Ukraina fortsetter å prege markedene.

Folk krysser gaten i regnvær i Tokyo.
Publisert:

Nedgangen er ganske bred på de store børsene i Asia og Stillehavsområdet mandag morgen. Tokyo-børsen peker seg ut med det kraftigste utslag med et fall på over 2 prosent.

  • Nikkei 225 i Tokyo faller 2,12 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 1,14 prosent
  • Kospi i Seoul faller 1,46 prosent
  • Shanghai Composite er ned 0,60 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er svakt opp 0,01 prosent
  • ASX 200 i Sydney stiger 0,28 prosent

– Fordi markedet var stengt i Japan på fredag, treffes dagens marked av to ulike negative nyheter som skjedde forrige uke – spenning rundt Ukraina og Russland og den skarpe økningen i amerikanske forbrukerpriser, sier seniorstrateg Shuji Hosoi i Daiwa Securities til Reuters.

Ukraina-uroen øker

I USA sluttet handelsuken med tungt fall på Wall Street på grunn av uroen rundt en mulig russisk invasjon av Ukraina. Søndag gjentok amerikanske myndigheter at de mener Russland kan komme til å invadere nabolandet når som helst.

– Vi kan ikke forutse nøyaktig hvilken dag, men vi har sagt en stund nå at vi er i vinduet, og en invasjon kan begynne. En større militær operasjon kan settes i gang av Russland i Ukraina hvilken som helst dag nå. Det inkluderer den kommende uken, før OL er over, sier Jake Sullivan, president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, til CNN.

Selv snakket Biden med Ukrains president Volodymyr Zelensky søndag. Biden var klar på at USA ville svare «raskt og bestemt» dersom Russland tok ytterligere steg i retning invasjon, skriver CNN. De to lederne skal også ha vært enige om at viktigheten av diplomatiet i møte med russisk militær opptrapping ved grensen til Ukraina.

Mot slutten av forrige kom det også inflasjonstall fra USA som viste en prisvekst på 7,5 prosent i januar. De høyeste inflasjonstallene siden 80-tallet er også med på å bygge oppunder rentefrykten som har preget markedet den siste tiden. Det er ventet å komme flere rentehevinger i USA i år.

Oljeprisen holder seg oppe

Bekymringen rundt en mulig invasjon i Ukraina har også sendt oljeprisen oppover.

Oljeprisen styrket seg samtidig som markedene falt fredag kveld, og prisen har holdt på oppgangen mandag. Nordsjøolje (brent spot) har holdt seg mellom 95 og 96 dollar per fatet tidlig mandag. Ved 6-tiden ligger oljeprisen på 95,42 dollar fatet.

– Hvis soldater flytter på seg, vil ikke oljeprisen ha noe problem med å stige over 100 dollar, skriver OANDA-analytiker Edward Moya i et notatet, ifølge Reuters.

– Oljeprisene vil fortsette å være ekstremt volatile og sensitive for små oppdateringer om Ukraina-situasjonen, skriver Moya videre.

Sammen med situasjonen i Ukraina følger investorer også med på coronasituasjonen i Hongkong, skriver CNBC. Sykehuskapasitetene i byen skal være presset etter en smitteoppblomstring, og myndighetene sier de vil få hjelpe av fastlands-Kina til testing og karantene-fasiliteter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om