Resultathopp for Flex LNG, men nå tynger Ukraina-uro: – Putin ødela spotmarkedet

Fredriksen-rederiet leverer rekordtall for fjerde kvartal. I 2022 er spotmarkedet for gassfrakt blitt begredelig, men Flex LNG drar nytte av å seile på flere lange kontrakter.

Flex LNG har en markedsverdi på rundt ti milliarder kroner. Rederiet har en flåte på 13 skip som frakter flytende naturgass (LNG).
Publisert:

Gassfraktselskapet, som har steget betydelig på børs det siste året, legger onsdag morgen frem tallene for fjorårets tre siste måneder.

  • Resultatet etter skatt landet på 69 millioner dollar, mot 26 millioner dollar i samme periode året før.
  • Inntektene endte på 115 millioner dollar, mot 67 millioner dollar i samme periode året før.

Fjorårets tall, som tilsvarer 615 millioner kroner og i overkant av en milliard kroner, omtales som «rekordhøyt».

Flex LNG-styret har besluttet å betale et utbytte på 0,75 dollar per aksje til aksjonærene for fjerde kvartal. Resultatet per aksje i perioden var på 1,31 dollar.

Den gjennomsnittlige raten til skipene i fjorårets fjerde kvartal (TCE) var på 95.908 dollar per dag, opp fra 68.341 dollar per dag i tredje kvartal.

Les på E24+

Slik navigerer spesialistene blant shippingaksjene

– Blir veldig hyggelig for aksjonærene

– Fjerde kvartal var naturligvis preget av spinnvill utvikling i gasspriser, som igjen førte til fantastiske spotrater, sa analytiker Lars Bastian Østereng til E24 i forkant av rapporten.

– Når det er sagt, så har Flex LNG dekket nesten hele flåten sin på lange kontrakter, så volatilitet i spotrater slår ikke så fryktelig mye inn på inntjeningen, tilføyet han.

Arctic Securities ser positivt på både Flex LNG og LNG-frakt-sektoren fremover.

– Flex LNG har gjort en strålende jobb med å sikre seg attraktive, lange kontrakter. Dette er en trend vi ser fortsette, og vinterens rally i både gasspriser og spotrater viser viktigheten av sikker tilgang på tonnasjen for befrakterne. Uten capex (driftsinvesteringer) og med en bra balanse så tror vi at all inntjening vil bli betalt ut som utbytte, noe som blir veldig hyggelig for aksjonærene de neste årene, kommenterer analytiker Østereng.

Selskapets kontantbeholdning var på 210 millioner dollar ved årsskiftet.

Les også

Fredriksens shippingkjemper klar for resultatilden

Full snuoperasjon

Flex LNG preges samtidig negativt av uroen rundt Ukraina og Russland, som har ført til at fraktmarkedet i januar snudde fra de brennhete nivåene i høst til å bli «iskaldt».

– Det er sånn sett Putin som ødela spotmarkedet, sier toppsjef Øystein Kalleklev i Flex LNG til E24.

I et intervju i forkant av tallslippet forteller han at det såkalte spotmarkedet for frakt av gass sjøveien var det beste noensinne tilbake i november. Prislappen for frakt var da rundt 300.000 dollar per dag fordi det var høy etterspørsel i Asia.

Gassfrakt til havs skjer ved at gassen først kjøles ned til flytende form, såkalt LNG, før den fraktes med spesialbygde skip til kjøperen. En typisk rute er fra USA til Asia.

– Når situasjonen i Ukraina ble såpass tilspisset som den ble, i løpet av desember, så medførte det at LNG-prisene i Europa eksploderte, sier Kalleklev.

Pristoppen var på rundt 60 dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu) i desember. Det tilsvarte nesten 300 dollar per fat olje, ifølge Kalleklev.

– Gassprisen har roet seg i Europa, men den er fortsatt veldig høy. Og den er høyere enn den er i Asia. Det har medført at stort sett alle lastene som gikk til Asia, de har gått til Europa.

Øystein Kalleklev i Flex LNG.

– Sitter igjen med i praksis null

Ifølge Kalleklev gikk 15 prosent av amerikansk LNG-eksport til Europa i juli. I januar hadde andelen steget til 75 prosent.

Denne endringen har gitt et kraftig fall i fraktprisen. Grunnen er at seilingsdistansen fra USA til Europa er kortere enn til Asia.

Gjennom Panamakanalen er distansen rundt 10.000 nautiske mil til Asia, mens den er rundt 15.000 nautiske mil via Kapp det gode håp. Til Europa er derimot distansen bare 5.000 nautiske mil, påpeker Kalleklev.

Det betyr at det er behov for færre skip.

– Fraktratene i Atlanterhavet på spotreiser har gått fra 300.000 dollar dagen til tilnærmet rundt null, sier Kalleklev.

Han peker på at sistnevnte tall er medregnet kostnader til blant annet drivstoff.

– Man sitter igjen med i praksis null.

Kalleklev sier at Flex LNG har mesteparten av sine skip på lengre kontrakter, slik at rederiet ikke er like eksponert mot det kraftige fallet i spotmarkedet.

Les også

Vår Energi går på børs med «Røkke-rabatt»

– Prøver å kjøpe alt som finnes

I Europa var gasslagrene «ekstremt lave» ved inngangen til vinteren, ifølge Kalleklev. Russisk gass via rørledning står for rundt en tredjedel av gassimporten til Europa.

– Når da flyten av rørledningsgass fra Russland er veldig lav, og det topper seg opp med en sikkerhetssituasjon i Ukraina med frykt for enda lavere rørledningsvolum fra Russland – da sprakk markedet i Europa.

– Europa måtte prise ut Asia – være villige til å betale så mye at Asia heller kjøper kull for eksempel.

Skulle det bli betydelig kutt i gassen fra Russland til Europa blir det vanskelig å tette gapet med LNG, ifølge Kalleklev.

– Hvis Russland kutter er det så er det ikke nok LNG i markedet til å fylle det hullet. Man prøver å kjøpe alt som finnes av LNG-laster som er fleksible for å sørge for at gasslagrene ikke går tomme i Europa.

Publisert: