Rec Silicon i minus

Solenergiselskapet fortsatte å tape penger i fjorårets tre siste måneder.

Rec Silicons anlegg i Moses Lake i USA, der produksjonen for øyeblikket er stengt.
Publisert:

Oslo Børs-noterte Rec Silicon, som produserer silisiumprodukter til blant annet solceller og batterier, legger fredag frem tallene for fjorårets fjerde kvartal.

  • Driftsresultatet (ebit) ble minus 7 millioner dollar, mot minus 5 millioner dollar i samme periode året før.
  • Inntektene landet på 43 millioner dollar, mot 36 millioner dollar i samme periode året før.

For 2021 som helhet ble driftsresultatet minus 21 millioner dollar og inntektene 143 millioner dollar.

Rec Silicon produserte 316 tonn polysilisium i fjerde kvartal, mot 295 tonn kvartalet før, fremgår det.

Kontantbeholdningen falt i fjerde kvartal med 16 millioner dollar til 110,5 millioner dollar ved årsskiftet.

Les på E24+

Utsiktene for Solstad Offshore ser bedre ut enn på lenge

Stengt prestisjefabrikk

Rec Silicon har to fabrikker i USA.

Den ene ligger i Butte, Montana og den andre ligger i Moses Lake, Washington. I tillegg er selskapet medeier i en relativt ny fabrikk i Kina.

Begge de to førstnevnte fabrikkene har blitt negativt rammet av markedsutviklingen over flere år, men det er særlig det avanserte og kostbare anlegget i Moses Lake som har vært skadeskutt. Ettersom det historisk ikke har vært så mye solcelleproduksjon i USA, har fabrikken vært avhengig av eksport til Kina.

Høye tollsatser stengte i praksis Rec Silicon ute fra det viktige kinesiske markedet, hvilket førte til at selskapet måtte stenge Moses Lake-fabrikken i andre kvartal 2019 – en fabrikk som kostet 1,7 milliarder dollar å bygge.

Så å si alle inntektene til Rec Silicon kommer derfor fra Butte-fabrikken.

Kan bli forsinkelser

Ledelsen i Rec Silicion har tidligere uttalt at det venter en gjenåpning av Moses Lake-anlegget i 2023. I rapporten fredag fremheves det at planene om en gjenåpning har «betydelig mye usikkerhet» rundt seg.

Rec Silicon planlegger fortsatt gjenoppstart av Moses Lake-fabrikken i 2023, men usikkerhet rundt SEMA-pakken i USA kan medføre forsinkelser i oppstart, fremgår det fredag.

I rapporten skriver selskapet at det fortsatt avventer om SEMA-pakken videreføres og går gjennom Senatet i USA, og at usikkerhet knyttet til dette kan medføre forsinkelser i oppstart av fabrikken. Selskapet opprettholder like fullt fleksibilitet til å kunne gjenoppstarte fabrikken i 2023, men dette kommer også an på markedsbetingelsene.

Det fremgår også det vurdere at Moses Lake-fabrikken også vil inneholde en fabrikk for batterianodematerialer.

Les også

Mangeårig Rec Silicon-sjef Tore Torvund går av

Øyner oppside

Pareto Securities ser mer oppside i Rec Silicon-aksjen når selskapets Moses Lake-anlegget starter opp igjen, og mener også at investeringen fra Hanwha Solutions tar ned risikoen rundt åpning.

Det fremkommer av en analyse publisert tidligere i år, der meglerhuset oppjusterer kursmålet på aksjen til 30 kroner per aksje, fra tidligere 24 kroner per aksje. Kjøpsanbefaling opprettholdes.

«Etter vårt syn representerer investeringen fra Hanwha et skritt mot seriøst å bygge en ikke-kinesisk solenergiverdikjede», skriver meglerhuset.

Sørkoreanske Hanwha Solutions kom i november i fjor inn som ny industriell eier, etter at det kjøpte 21,9 millioner aksjer av Aker Horizons og skaffet ytterligere 48,2 millioner aksjer gjennom en rettet emisjon.

Pareto noterer at de tror sterkt på en Moses Lake-gjenåpning, men meglerhuset skyver åpningen til andre kvartal 2023, mot tidligere første kvartal 2023. Det skrives at det politiske miljøet fortsatt er uklart, men det er fortsatt utsikter for at myndighetene i USA vil «presse på» for mer produksjon av solenergi.

Rec Silicon-aksjen er det siste året ned rundt 30 prosent til en kurs på 15,24 kroner, som tilsvarer en markedsverdi på 6,4 milliarder kroner.

Publisert: