PGS-ras på positiv Oslo Børs

DNB Markets’ analytiker mener PGS-aksjen vil få enda mer juling fremover.

PGS har en markedsverdi på rundt 1,7 milliarder kroner på Oslo Børs.
Publisert:

Seismikkselskapet ble sendt ned 21,27 prosent til en kurs på 4,33 kroner fredag, det største dagsfallet for aksjen siden 16. mars i fjor.

Knekken kom etter at DNB Markets nedgraderte aksjen til en salgsanbefaling og satte et kursmål på 1 krone per aksje, ned fra tidligere 5 kroner.

Meglerhusets seismikkanalytiker, Jon Masdal, peker i PGS-analysen på følgende:

«Leteutsiktene forblir utfordrende, og det ser mer og mer sannsynlig ut at en bedring vil komme for sent og utilstrekkelig for at PGS skal unngå enda en restrukturering av balanser, noe som ikke reflekteres i aksjekursen», skriver han.

Så langt i år er PGS-aksjen ned rundt 17 prosent. Omsetningen fredag var på 123 millioner kroner. Gjeldstyngede PGS sliter i et kriserammet seismikkmarkedet, preget av stor overkapasitet i markedet og rekordmange båter som står uten arbeid.

Seismikkselskaper, som undersøker grunnen og lager geofysiske data, inngår tidlig i verdikjeden og er et av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene.

Scatec når ikke vekstmålet

Hovedindeksen på Oslo Børs startet med et fall på 1,6 prosent, men endte til slutt opp 0,10 prosent.

Før børsåpning varslet solcelleselskapet Scatec at det ikke når vekstmålet sitt for 2021. Målet var å ha 5,9 gigawatt kapasitet i drift eller under bygging innen utgangen av året. Scatec dropper også flere prosjekter fordi de ikke møter selskapets avkastningskrav.

Handelen i Scatec-aksjen ble automatisk stanset ved børsåpning, men endte ned 10,42 prosent.

– Det er skuffende å ikke nå vekstmålet for 2021, men med vår erfaring og en solid ordrereserve vil vi fortsette å levere vekst og langsiktige verdier, sier konsernsjef Raymond Carlsen i Scatec i en uttalelse.

Les også

Scatec når ikke vekstmålet for 2021: – Skuffende

Ellers har teknologiselskapet Elop gjennomført en rettet emisjon, og hentet 100 millioner kroner. Emisjonskursen var satt på 4 kroner aksjen, mot stengekursen på 5,24 torsdag.

Elop-aksjen falt 24,05 prosent til 3,98 kroner fredag.

Selvaag bolig har oppdatert om salget i tredje kvartal, som var på 147 boliger for 731 millioner kroner. Selskapet venter et normalt godt marked fremover, og ser nytt prispress i Oslo på grunn av lite boligbygging. Aksjen falt 0,92 prosent.

Les på E24+

Investtech-analyse: De beste aksjene ut året

Frontline-hopp

Ifølge Bloomberg, som viser til kilder med kjennskap til saken, har kinesiske myndigheter beordret deres statseide selskaper innen kull, elektrisitet og olje om å sikre energitilbudet «at all costs» samtidig som landet sliter med en dypere energiskvis.

Ordren skal ha kommet direkte fra visestatsminister Han Zheng som fører tilsyn over landets energisektor og industrielle produksjon, og ble levert i løpet av et hastemøte tidligere i uken med embetsmenn fra det statseide regulerings og økonomiske planleggingsbyrået ifølge kildene. Kildene legger til at det ble uttalt at «blackouts» ikke vil bli tolerert.

I en oppdatering fra meglerhuset Pareto Securities vises det til samme Bloomberg-artikkel. Her trekkes det frem at dette inkluderer både kull, olje og gass. Ifølge meglerhuset bidro gårsdagens nyheter til å drive råvareprisene videre, hvor oljeprisene steg etter å ha falt tidligere. Pareto mener at dette åpenbart er positivt på kort sikt for råvareshipping, hvor aksjekursene har reagert deretter.

«Vi fortsetter å tro at tank har mest oppside på kort sikt her, med olje som kanskje blir den eneste råvaren som kan brukes til kraftproduksjon, hvor vi fortsatt har et «decent» volum med ekstra kapasitet», skriver Pareto.

Oljeprisen ned fra toppen

Oljeprisen (Brent spot) har falt tilbake fra toppen på 80 dollar fra tidligere i uken, og handles fredag ettermiddag for 78,02 dollar fatet. Det er likevel rundt 1,24 dollar høyere enn ved stengetid på Børsen torsdag ettermiddag.

På mandag neste uke skal oljegrupperingen Opec+ møtes for å vurdere veien videre for produksjonen.

Opec+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, har siden coronautbruddet holdt olje vekk fra markedet, men har siden juli økt produksjonen sin med 400.000 fat per dag hver måned.

Denne uken har Reuters meldt at grupperingen vurderer å øke produksjonen sin enda mer, med henvisning til ikke-navngitte kilder. En eventuell økning vil først komme i november.

Ifølge Pareto priser tank-aksjer dette delvis inn allerede.

«Åpenbart så overgår tempoet i global energietterspørsel produksjonen, og lagrene har blitt redusert over hele linjen. Dette skaper et spennende bakteppe for shipping, gitt at tilstrekkelig med cargovolumer gjøres tilgjengelige. En tidligere produksjonsøkning fra Opec+ er muligens den enkleste globale løsningen, og nå med et positivt tank-momentum over de underliggende segmentene burde ratene fortsette å bedre seg i fjerde kvartal», skriver Pareto Securities.

Med en noe blandet utvikling i shippingsektoren på Oslo Børs fredag, var Frontline en av de aksjene som steg mest, og endte opp 6,3 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om