Norwegians passasjervekst tiltar inn i høstsesongen: – Pågangen har vært stor

Norwegian fraktet 977.719 passasjerer i september – opp 206 prosent fra fjoråret.

Norwegian leverer ferske trafikktall onsdag morgen.
Publisert:

Det kommer frem i en fersk trafikkoppdatering fra selskapet.

– Det er gledelig å kunne rapportere en fortsatt økning i antall passasjerer for femte måned på rad, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian, i en uttalelse.

I snitt hadde Norwegian 46 fly i drift i løpet av måneden (opp fra 38 i august), og selskapet melder at etterspørselen har økt i takt med lettelser i reiserestriksjonene.

– Siden regjeringen gjenåpnet samfunnet har pågangen etter flyreiser vært stor, og etterspørselen har økt jevnt både på innenlandsreiser og til våre europeiske destinasjoner, sier Karlsen.

Norwegian melder at kunder nå bestiller flyreiser lenger frem i tid – både for vinteren og inn mot neste sommer.

Gjenåpnet baser

I september har Norwegian gjenåpnet basene i Bergen, Stavanger og Trondheim. Dette ble gjort basert på etterspørselen, ifølge selskapet.

Samme måned økte Norwegian den totale kapasiteten (ASK), som måler antall setekilometer selskapet har fløyet, med 154 prosent sammenlignet med september i fjor.

Passasjertrafikken (RPK), som måler antall setekilometer med passasjerer i setene, var samtidig opp 248 prosent.

Den såkalte fyllingsgraden, som viser hvor stor andel av flyets seter som har blitt booket, var på 72,4 prosent – opp 20 prosentpoeng.

Inntekten per tilgjengelig setekilometer (RASK) falt samtidig med 15 prosent til 0,35 kroner.

I løpet av september gjennomførte Norwegian 99,7 prosent av de planlagte flyvningene, der 92,1 prosent tok av til oppsatt tid, ifølge selskapet.

– Balanserer godt

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs ved Winair mener Norwegian «har truffet godt» på den økende etterspørselen.

– Fyllingsgraden var på nivå med august, mens enhetsinntektene ble noe negativt påvirket av gjennomsnittlig lengre flydistanse og mer konkurranse i markedet, skriver Elnæs i en kommentar.

– Norwegian viser at selskapet balanserer kapasitetsvekst godt mot etterspørselen og konkurransen i markedet, legger han til.

Oppgang gjennom sommeren

Fra før har Norwegian fraktet stadig flere passasjerer gjennom sommeren. Ved forrige korsvei, i august, landet tallet på 790.220 passasjerer. Det var en oppgang på rundt 150 prosent målt mot året før.

Også i juli kunne Norwegian melde om kraftig passasjervekst, da det nær doblet antall passasjerer målt mot fjoråret. Norwegian meldte også om passasjerdobling i juni.

Siden forrige trafikkoppdatering har Utenriksdepartementet fjernet sitt globale reiseråd. Utløpsdatoen var 1. oktober, og vil derfor ikke slå inn på dagens tall.

Samtidig har Norwegian meldt om økt pågang inn mot høstsesongen, og selskapet har utvidet rutetilbudet i takt med at flere land har godtatt coronasertifikat ved grensepassering.

Publisert: