Tror på oppkjøpsbølge i gaming

DNB-forvalter Hans-Marius Lee Ludvigsen tror teknologigigantenes jakt på innhold vil gjøre nordiske spillselskaper til attraktive oppkjøpskandidater.

Forvalter Hans-Marius Lee Ludvigsen i DNB.
 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert: Publisert:

– Det har vært noen rare 24 måneder. Det sier man sikkert alltid, men jeg har veldig tro på gaming fremover, sier forvalter Hans Marius Lee Ludvigsen.

Spillsektoren, det vil si både de som selger spillkonsoller og de som utvikler og selger spill, opplevde et voldsom oppsving da coronapandemien traff verden 2020.

– Spørsmålet blir jo nå hvor mange av disse nye som gamer, forsvinner når verden åpner opp. Vi så jo i 2021 at noen sluttet å game når de kan gå på byen, men vi ser også at mange av de som begynte i 2020 fortsetter med det i større eller mindre grad, sier forvalteren.

– Netflix, Facebook og Apple følger med

Markedet er blitt større, mener forvalteren, og peker blant annet utviklingen med nye konsoller som Playstation 5 og Xbox Series X.

– Ting skal jo bare bli enda mer digitalt enn det er i dag, vi ser mer fokus på metaverse, og ikke minst en ekstrem krig om content, eller innhold, både innenfor streaming og gaming. Det så vi blant annet da Microsoft tidligere i vinter meldte om kjøpet av Activision.

Les på E24+

– Markedet forbereder seg på Metaverse

Microsoft meldte 18. januar at de vil kjøpe selskapet Activision Blizzard som blant annet står bak spillene Candy Crush og Call of Duty, for over 600 milliarder kroner.

– Hadde jeg vært Sony nå, hadde jeg tenkt at nå må vi gjøre noe for å svare på dette. Og jeg tipper for eksempel Netflix, Facebook og Apple følger nøye med.

Ludvigsen tror vi vil se mer av lignende kjøp fremover.

– Det vil bli en konsolideringsbølge fordi det blir så viktig å ha content selv. Ingen av de store spillerne tørr å gamble på at metaverse er en bølge, og vil sikre seg i den duellen som vil komme der.

Tidligere denne uken meldte Shifter at hybridspill-selskapet PortalOne får investeringsselskapet Tiger Global på eiersiden. Tiger Global har vært, ifølge Shifter, blant de mest aktive aktørene i venturemarkedet de siste årene.

Nordic Semiconductor

Den største posten i Ludvigsens fond er det svenske selskapet Embracer, som utvikler videospill.

– I Norden har vi et par selskaper som stikker seg ut. Du har blant annet selskapet Tobii i Sverige, som utvikler eye-tracking-teknologi til VR-headset. Norske Nordic Semiconductor, som produserer datachiper er også godt posisjonert.

Ellers trekker Ludvigsen frem selskapet Paradox og Stillfront, og det svenske innholdsselskapet MTG, som for øvrig solgte sin e-sport-virksomhet til et Saudi Arabisk fond for over åtte milliarder kroner for kort tid siden.

– Det gjelder å finne balansen mellom å tro på selskapene du virkelig har tro på, men samtidig lytte til musikken som spilles i bakgrunnen. Man kan ikke være for sta på noe. Et av de definitivt viktigste aspektene ved denne jobben er å balansere mellom å ha troen på noe, men samtidig anerkjenne tingene du ikke vet.

Les også

Netflix vil satse på spill

Jakter nordiske «småselskaper»

Ludvigsen forvalter DNB-fondet DNB Nordic Small Cap., som ble etablert desember 2019. Det betyr at han tråler det nordiske markedet på jakt etter små og mellomstore selskapet til fondet som har en forvaltningskapital på 500 millioner. Markedsverdien på selskapene varierer fra «noen hunder millioner» kroner til maksimalt 50 milliarder kroner.

– Filosofien min går ut på at halvparten av investeringsideene skal komme fra aksjer som har et positivt prismomentum, at aksjen har gått bra i et sted mellom tre og 12 måneder, fordi empiri sier at det skal fortsette. Andre halvparten får jeg fra andre kilder; det kan være gode kollegaer, analytikere, seminarer eller børsnoteringer.

Microsoft la i vinter inn bud på selskapet som står bak spillserien Call of Duty.

Når han har samlet inn ideer, begynner analysejobben.

– Jeg har mitt analyseverktøy hvor jeg blant annet modellerer, møter selskapet, regner på inntjeninger deres og ser på forventningene til selskapet. De selskapene som kommer best ut, får bli med i fondet.

Var med Kahoot ned

En ulempe med strategien er om det skjer noe som gir et stort positivt utslag for aksjen, men man bare sitter med en liten posisjon i selskapet.

– Det er jo helt naturlig å føle at man eide litt for lite i de aksjene som går best. Men all den tid man ikke er klarsynt, må man også tenke god risikostyring. I motsatt fall kan jeg gå på en smell i Kahoot og aksjen er ned 50 prosent, men jeg kan likevel slå indeks med god margin fordi jeg hadde mange nok andre bets. Man tåler å ta feil noen ganger, sier forvalteren.

Siden forrige topp i september er over halvparten av markedsverdien til Kahoot forduftet.

– Jeg må være ærlig på at jeg brukte mye tid på Kahoot, og jeg tror at selv om jeg hadde brukt dobbelt så mye tid, så hadde jeg ikke sett kursfallet av den størrelsesordenen komme. Det kom som lyn fra klar himmel. Man må være ydmyk for at man ikke kan alt.

– Målet er at vi ikke skal være avhengig av ett enkelt selskap for at fondet skal gå bra, men samtidig være tøffe nok. Vi skal ha en høy nok aktiv andel til at det gjør vondt på de røde dagene.

– Hvordan skille klinten fra hveten når det gjelder de små selskapene?

– Det er vanskelig. På en siden kan en være kategorisk og si at de selskapene som ikke har en historikk, de får ikke være med. Men man kan ikke alltid straffe det heller. Det kan være gode ideer der ute uten historikk. Bare fordi de ikke har det, betyr ikke det at de skjuler noe, det bare finnes ikke. 

Han understreker viktigheten av å gjøre en grundig analyse basert på den informasjonen du har.

– Og man må spørre seg: har jeg nok til å bygge en analyse på det? I en sånn setting blir ledelsen veldig viktig, og man må se på om de har investert selv og om de er troverdige. 

Ludvigsen peker på høyere inflasjon og hva det har å si for rentene, som den største risikofaktoren for markedet nå.

– En risikofaktor er også det at markedet har vært bra så lenge. Noen investorer er ganske nye og har ikke opplevd å tape penger. Det er alltid en risikofaktor med en korreksjon om det er mange i de samme båtene.

Les på E24+

DNB-forvalter har plukket ut tre aksjefavoritter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gaming
 2. Teknologi
 3. MTG
 4. Activision Blizzard
 5. Microsoft
 6. PlayStation 5

Flere artikler

 1. Microsoft vil kjøpe spillkjempen Activision Blizzard

 2. Sony slår tilbake med gaming-oppkjøp

 3. Betalt innhold

  Gaming-aksjene som kan bli fremtidens vinnere

 4. Betalt innhold

  Dette er metaverse-aksjene ekspertene satser på

 5. Betalt innhold

  – Et litt vanskelig aksjeplukkermarked