Verdane henter tre milliarder til nytt bærekraftsfond

Verdane etablerer Europas største vekstfond for teknologibaserte virksomheter. Statens klimafond Nysnø er blant investorene som satser penger.

IDUNS DISIPLER: Verdane har hentet tre milliarder kroner til sitt nye Idun-fond. F.v. Bjarne K. Lie, Eline Stokstad Fjell og Erik Osmundsen i Verdane.
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Dette er en viktig strategisk milepæl for oss, sier Bjarne K. Lie, managing partner i Verdane.

Den Oslo-baserte private equity-forvalteren har hentet tre milliarder kroner til et nytt fond som skal investere i teknologibaserte virksomheter i Europa.

Aktuelle selskaper må bidra til å oppfylle minst ett av FNs bærekraftsmål, og skal godkjennes av en investeringskomite som legger vekt på om det at selskapet lykkes med sine vekstambisjoner også gir samfunnsmessig avkastning.

– Fondet blir Europas største innen sin kategori. For Verdane føles det som en naturlig evolusjon, siden vi har gjort en rekke investeringer i bærekraftige teknologiselskaper de siste tiårene, sier Lie.

Av de 27 investeringene Verdane selv har satt et bærekraft-stempel på, har avkastningen vært bedre enn snittet for hele porteføljen.

Lie trekker selv frem eksempler som Momox, en markedsplass for brukte bøker og medier, og Bemz, som produserer nye sofatrekk for brukte IKEA-møbler.

– Interessen blant investorene for dette nye fondet bekrefter for oss at de deler vår oppfatning av at bærekraft ikke er noe som går på bekostning av avkastning, sier Lie.

Les også

Risikokapitalmiljøet jubler for ny opsjonsordning

– Ser mot Norden

Med over 35 milliarder kroner i kommittert kapital har Verdanes fond investert i over 135 selskaper i sektorer som netthandel, programvare, energi- og ressurseffektivitet.

Det nye fondet har fått navnet Idun, og skal ledes av partnerne Christian Jebsen og Erik Osmundsen. Sistnevnte har bakgrunn som konsernsjef for Norsk Gjenvinning.

– Internasjonale investorer ser mot Norden fordi vi har god teknologiforståelse, og et samfunn der alt fra regulatører, bedriftene og konsumentene i økende grad søker mot det bærekraftige, sier Osmundsen.

– Dette betyr at selskapene som klarer å ha bærekraft som en sentral del av sin strategi lykkes med å ta markedsandeler og øke marginer raskere enn konkurrentene, legger han til.

Mens klassiske oppkjøpsfond typisk ønsker full kontroll, er Verdane åpne for å ta både majoritets- og minoritetsposisjoner i selskapene de investerer i.

– Vi har mye mer å bidra med enn bare kapital. Vår ambisjon er å være en god vekstpartner som hjelper selskapene å lykkes internasjonalt. Alle våre porteføljeselskapene er koblet sammen i et økosystem der man kan utveksle kompetanse og «benchmarke» seg mot andre, sier Lie.

Les også

Ser lyst på Slyngstad og Akers plan om gigantfond: – En veldig interessant måte å tenke på

Satser på idrettsapp

Allerede før den offisielle oppstarten har Idun gjort tre investeringer.

Av disse er to offentlig kjent, mobilappen Spond og Auntie, en digital leverandør avforebyggende mental helse på arbeidsplassen.

Spond har satset på markedet for organiserte idrettslag, korps og andre fritidsgrupper, og har utviklet en app som bidrar til å samordne og koordinere disse aktivitetene.

Investeringen i Spond følges opp av Eline Stokstad Fjell.

– Idrett og organisasjonslivet har to store utfordringer. Den første er at den har svært dårlige verktøy tilgjengelig til å organisere seg. Det betyr at mye tid forsvinner i lite verdiskapende arbeidsoppgaver, noe som gjør terskelen høyere for å bidra, sier Fjell.

Hun viser til forskning som viser at en tredjedel av tiden går med på administrative oppgaver som ikke er direkte tilknyttet kjerneaktiviteten.

Les også

Tidligere Danske Bank-sjef var fortsatt siktet i hvitvaskingssak da han fikk ny jobb

Fjell lister opp en lang rekke manuelle og tidkrevende prosesser som organisering av trening og cuper, dugnadsarbeid, pengeinnsamling, dørsalg av doruller og loddbøker.

Den andre utfordringen er å sikre tilgjengelig finansiering. Spond tilbyr her blant annet løsninger for kontingentbetaling og pengeinnsamling via appen, og forretningsmodellen går ut på å ta gebyrer for denne betalingsformidlingen.

– Under pandemien har vi sett at mange idrettslag sliter med økonomien, og Spond bidrar til å senke terskelen for å gi bidrag eller støtte på andre måter, sier Fjell.

– Bruker for mye tid på «ræl»

Verdane-gjengen ser store vekstmuligheter for Spond internasjonalt. Selv mener de selskapet oppfyller FNs bærekraftsmål om «God helse og velvære».

De vedgår at koblingen ikke er krystallklar.

– Men den underliggende samfunnsmessige nytten av å organisere frivillig arbeid mer effektivt og på en trygg måte er viktigere enn koblingen til et spesifikt bærekraftsmål, sier Osmundsen.

– Alle som er engasjert i barneidretten, slik jeg har vært i mange år, vet at man bruker en altfor stor del av tiden sin på ræl. Før Spond kommuniserte man via alskens Facebook-grupper og prøvde å holde orden på ting i masse Excel-ark, betalinger er ikke koordinert, og i min klubb bruker vi selv i 2022 fysiske loddbøker for å organisere lotterier, sier Lie.

– Om Spond bidrar til å redusere mengden med unødvendig dobbeltarbeid fra en tredjedel til kanskje ti prosent, så har det en verdi for samfunnet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bærekraft
 2. Teknologi
 3. Fond
 4. Spond
 5. Verdane
 6. Nysnø
 7. Private Equity

Flere artikler

 1. – Mange ledere tenker for smått om bærekraft

 2. Betalt innhold

  Slik gjør vi verden litt bedre

 3. Summa Equity satser internasjonalt med rekordfond

 4. Betalt innhold

  Her er de grønne gullfondene

 5. Betalt innhold

  Bærekraftsekspert: – Når man sitter med kapitalen, kan man stille krav