Hjalp Sveaas å dumpe aksjer - mener prisen er et «røverkjøp»

Fearnley Securities var megler da storeier Christen Sveaas lempet ut alle sine aksjer i Magnora. Meglerhusets analytiker mener Sveaas har gitt fra seg en oppside på 206 prosent.

UTE AV MAGNORA: Christen Sveaas og hans investeringsselskap Kistefos.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Christen Sveaas og hans investeringsselskap Kistefos er ute av fornybaraksjen Magnora, etter å ha solgt hele sin gjenværende aksjepost på 9,7 prosent for 100 millioner kroner tirsdag denne uken.

Nedsalget ble gjennomført som en blokktransaksjon, med meglerhuset Fearnley Securities som tilrettelegger.

Sveaas solgte til slutt for 18 kroner per aksje, en rabatt på hele 15 prosent fra sluttkurs samme dag. I mars solgte investoren en like stor post, da for en kurs på nærmere 30 kroner.

Storeierens aksjedumping påvirker ikke Fearnley-analytiker Jørgen Torstensen, som har hatt en kjøpsanbefaling og kursmål på 55 kroner på Magnora siden 1. mars.

«Jeg registrerer selvfølgelig at største eier har solgt seg ut, men det er viktig å huske på at Kistefos også har vært med på en reise her. Jeg kan ikke kommentere på deres rasjonale for å selge, det får de gjøre selv, men det har de helt sikkert gode argumenter for å gjøre», skriver Torstensen i en e-post til E24.

«Det jeg kan gjøre er å påpeke hva vi mener selskapet er verdt. Vi har et kursmål på 55 kroner, som vi på ingen måte er ukomfortable med eller ser noen grunn til å endre basert på blokksalget», legger han til.

Les også

Kistefos vurderer å selge seg helt ut av Magnora

«Røverkjøp»

Onsdag denne uken skrev Finansavisen at Torstensen hadde skrevet en analyse på Magnora med formuleringer som «This is CHEAP», «A steal» (røverkjøp, red. anm.) og «Screaming buy».

Ifølge Torstensen er det imidlertid ikke snakk om en ny analyse, men en oppsummering av allerede publisert materiell, som han sendte til meglerne i Fearnley for å hjelpe dem i arbeidet med å selge Kistefos-posten.

«Jeg har sagt, og står fremdeles for, at jeg mener at aksjen er veldig billig på både 18, 19 og 25 kroner», skriver Torstensen.

Les også

Sveaas dumper halvparten av Magnora-aksjene – dagen etter stor havvindavtale

Mens blokksalget fra Kistefos ble annonsert umiddelbart etter børsens stengetid tirsdag, var det fortsatt ikke kommet noen bekreftelse på at aksjene var solgt ved børsåpning kl. 9 dagen etter.

Dermed besluttet Oslo Børs å innføre handelsstopp i aksjen. Først kl. 09.57 kom bekreftelsen på at posten var solgt.

Kort tid etter kom en ny melding om at Magnora-sjef Erik Sneve var blant de som hadde åpnet lommeboken, med et kjøp av 50.000 aksjer for 900.000 kroner.

Kistefos har ikke vært representert i Magnora-styret, som ledes av den tidligere oljetoppen Torstein Sanness.

Magnora er det nye navnet på det tidligere oljeserviceselskapet Sevan Marine, som har solgt unna alle eiendeler innen olje og gass og i stedet satset tungt på investeringer i fornybare energikilder som sol- og vindkraft.

Kistefos-sjef Bengt A. Rem skriver i en e-post til E24 at selskapet ikke har noen kommentarer til nedsalget.

Les på E24+

Dette var pinlig, Sveaas

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kistefos
 2. Christen Sveaas
 3. Fearnley
 4. Fearnley Securities
 5. Vindkraft

Flere artikler

 1. Kistefos vurderer å selge seg helt ut av Magnora

 2. Betalt innhold

  Dette var pinlig, Sveaas

 3. Flatt på Oslo Børs – Magnora falt etter storsalg

 4. Analytiker før Mowi-tall: – Utsiktene er vårt fokus

 5. SEB: Tror Nel vil ta papirtap på 476 mill. i Nikola og Everfuel