Børsene stiger i Asia, men kinesiske teknologiaksjer faller

Det er jevnt over en positiv utvikling i aksjemarkedet, samtidig som Alibaba og Tencent tynger Hongkong-børsen.

Trump-administrasjonen vurderer ifølge flere medier å utvide investeringsforbudet mot kinesiske selskaper de mener har bånd til militæret. Det sender flere aksjer ned i kjelleren. Her utenfor bygningen til Hongkong-børsen.
Publisert:

Det er stort sett oppgang på de asiatiske børsene torsdag morgen, i kjølvannet av at Wall Street i høy grad var uanfektet av de dramatiske opptøyene i Washington DC.

De kinesiske teknologigigantene Alibaba og Tencent faller etter at flere medier skriver at Trump-administrasjonen vurderer å utvide investeringsforbudet til også å gjelde disse selskapene. Aksjene er ned henholdsvis 4,2 og 4,4 prosent i Hongkong.

Telekomaksjene China Telecom, China Mobile og China Unicom faller henholdsvis 8,5 7 og 8,8 prosent i Hongkong etter at New York-børsen igjen snur – aksjene, som er dobbeltnotert, vil nå strykes fra New York Stock Exchange. Det skjer etter presidentordre fra Donald Trump om forbud mot å investere i selskaper han mener er knyttet til det kinesiske militære.

Slik går børsene i regionen Asia-Stillehavet:

  • Nikkei 225 i Tokyo opp 1,55 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,39 prosent
  • Kospi i Seoul opp 2,73 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,36 prosent
  • Shenzhen Composite opp 0,18 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore opp 1,47 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 1,77 prosent

Fire personer mistet livet i opptøyene

Politiet i Washingtong DC varsler at minst fire personer mistet livet i opprøret onsdag, der demonstranter tok seg inn i Kongress-bygningen, noe som har blitt kalt et angrep på demokratiet.

Blant de fire som er bekreftet døde er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen da den var beleiret. I tillegg har tre personer mistet livet i det politiet kaller «medisinske nødhendelser».

Ifølge politiet ble det brukt tåregass fra deres side inne i kongressbygningen, mens opprørerne tok i bruk et kjemisk stoff mot politifolkene.

Kvinnen som ble skutt av politiet forsøkte å ta seg gjennom en barrikadert dør da politiet åpnet ild mot henne.

– Markedet ser jo ikke ut til å bry seg i det hele tatt, sa Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen om situasjonen.

Les også

Blandet på Wall Street under Kongress-drama: – Markedet ser ikke ut til å bry seg i det hele tatt

Bernhardsen mener det handler om at man «til syvende og sist» har tiltro til institusjonen. De fleste deler ikke Trumps syn om at valget er omdiskutert, og han mener Trumps krav ikke kommer til å gå gjennom, sa han.

«Blå bølge»

Demokratene stakk for øvrig av med seieren i omvalget i Georgia, noe som gjør det enklere for påtroppende president Joe Biden å gjennomføre sin demokratiske politikk. Det har blitt ansett som positivt for markedet, ettersom en «blå bølge», der Demokratene har begge kongresskamrene og presidentembetet, kan gi større sannsynlighet for større tiltakspakker som følge av pandemien.

Men Biden har også varslet strengere politikk mot de store teknologiselskapene, blant annet høyere skatter, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt på Wall Street.

Les også

AP: Demokratene vinner begge senatsvalgene i Georgia

Les på E24+

Peter Hermanrud knuste Alexander Stensrud i aksjeduell

Publisert: