Seadrill og Aker Solutions bidro til børsopptur på ukens siste handelsdag

Aksjer i MPC Container Ships ble solgt unna som varmt hvetebrød, mens Seadrill og Aker Solutions hoppet opp etter godt nytt.

Oslo Børs er ned denne uken, men stiger marginalt fredag.
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs klatret i går nær én prosent, og fortsatte trenden på ukens siste handelsdag. Fredag steg Hovedindeksen med 0,49 prosent til 1137 poeng.

Det konkluderer likevel uken på børs med en liten nedgang på 0,25 prosent fra fredagens sluttkurs forrige uke.

Aker Solutions hoppet etter milliardkontrakt

Chevron har valgt å kjøpe et anlegg for gasskompresjon fra Aker Solutions. Anlegget skal plasseres Chevrons gigantfelt i Australia. Kontrakten har en forventet verdi på rundt syv milliarder kroner.

I påvente av nyheten ble det innført handelsstans i Aker Solutions-aksjen. Da børsen åpnet for handel i selskapet bykset aksjen opp.

Like før børsens stengetid vant også Aker Solutions en kontrakt av «betydelig størrelse» ved Draugen-plattformen. Den kontrakten er «bare» verdt 200–700 millioner kroner.

I løpet av dagen økte Aker Solutions-aksjen 7,52 prosent.

Seadrill økte kraftig

John Fredriksen-eide Seadrill kom tidlig fredag morgen til enighet om vilkår for en omfattende restrukturering.

Fredag økte Seadrill-aksjen 11,29 prosent i verdi.

I forkant av meldingen om omstruktureringen har aksjen også fått god medvind, noe som resulterer i en oppgang på hele 55 prosent for Seadrill denne uken på børs.

Rederi stupte mot avgrunnen

Hovedaksjonær Star Spike Limited solgte nær 20 millioner aksjer i børsraketten MPC Container Ships, mens tredje største eier Pilgrim Global kvittet seg med 5,2 millioner aksjer, ifølge en børsmelding fredag. Til en pris på 22 kroner aksjen ga det en total salgssum på 550 millioner kroner. Prisen inkluderte en rabatt på rundt 14 prosent sammenlignet med sluttkursen torsdag.

Containerrederiet har vært en vinner på Oslo Børs i år etter oppturen i fraktmarkedet, men falt torsdag kraftig etter en nedgradering fra DNB Markets. Like etter børsåpning ble det innført automatisk handelsstans i aksjen grunnet store bevegelser.

Fredag falt MPCC-aksjen 17,51 prosent. Aksjen ble også den klart mest omsatte aksjen fredag.

Ellers har oljeservicekjempen Subsea7 blitt tildelt en «betydelig» kontrakt av Okea på Hasselmus-prosjektet i Norskehavet.

Selskapet definerer en «betydelig» («sizeable») kontrakt som mellom 50 og 150 millioner dollar, som i kroner blir rundt 430 millioner og 1,3 milliarder med dagens kurs. Aksjen ble styrket på fredag med 0,21 prosent.

Les også

MPC Container Ships’ største investor vil selge seg ned

Aksjehopp etter millionkjøp

Fredag formiddag kom det frem i en melding at investor Jan Haudemann-Andersens heleide selskap Datum har kjøpt 1,02 millioner aksjer i Techstep til 4,5 kroner per aksje. Det betyr at Haudemann-Andersen betalte i alt knappe 4,6 millioner kroner for aksjene.

Som følge av store bevegelser ble handelen i Techstep stanset. Etter at handelen gjenåpnet dempet oppgangen seg noe til å avslutte på 8,84 prosent.

Elbillader-produsenten Zaptec ga markedet en sniktitt på ordreboken fredag morgen. Der fremgår det at selskapet har registrert kjøpsordre for 118 millioner kroner i årets andre kvartal, noe som er en økning på 150 prosent fra fjorårets andre kvartal. Bokførte inntekter øker også kraftig, med 94 prosent, til 92 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Aksjen var i morgentimene opp nær fire prosent, men snudde kjapt og endte opp med et fall på tre prosent.

Les også

Verken Fredriksen, Sundt eller Lorentzen kjente til Norwegian-bonusene

Oljeprisen steg under Opec-møte

Oljeprisen steg under gårsdagens møte i oljekartellet Opec, men falt noe tilbake da de ikke kom til enighet. I skrivende stund handles ett fat nordsjøolje (brent spot) til 75,52 dollar per fat i spotmarkedet.

Den amerikanske lettoljen (WTI) handles til 74,74 dollar per fat.

Oppgangen kommer etter at flertallet av Opec+-landene i går skal ha villet øke den samlede oljeproduksjonen med 400.000 fat hver måned ut året for å møte høyere etterspørsel. Dette var imidlertid ikke nok til å komme til enighet, og som en følge av dette ble møtet forlenget med ytterligere én dag i et forsøk på å komme til enighet før helgen.

Publisert: