Oslo Børs steg etter vaksinenyheter

Moderna melder om at deres vaksine er 94,5 prosent effektiv i studie. Det sendte verdens børser og oljeprisen rett opp. – Man blir mer optimistisk til at man får en normal økonomi igjen, sier sjefstrateg.

Publisert:

Oslo Børs steg fra start, men oppgangen tiltok etter at selskapet Moderna meldte om positive vaksinenyheter.

Hovedindeksen stengte med en oppgang på 1,90 prosent til 908,96 poeng.

– Man blir mer optimistisk til at man får en normal økonomi igjen, sier sjefstrateg Leif Rune Rein i Nordea om vaksinenyhetene.

Også forrige uke var det kraftig oppgang på børsene da legemiddelgiganten Pfizer og tyske Biontech la frem en studie som viste 90 prosent effektivitet for deres vaksine.

Med flere vaksinekandidater blir det flere doser tilgengelig, og man har flere enn én vaksine hvis en viser seg å ikke fungere, trekker Rein frem.

– Med flere vaksiner er det mer sannsynlig at vi kommer tilbake til normalen raskere, sier han.

Også i tidlig handel var det oppgang på Børsen. Mandag morgen bikket Hovedindeksen over 900 poeng for første gang siden coronakrisen startet. Forrige gang indeksen var over dette nivået var den 25. februar.

– Minimerer risikoen for permanente konsekvenser

Legemiddelskapet Moderna meldte mandag formiddag om at deres coronavaksine er 94,5 prosent effektiv. Moderna steg rundt 6 prosent da Oslo Børs stengte.

Da Pfizer forrige tirsdag la frem sin studie, steg Oslo Børs hele 4,43 prosent.

– Reaksjonene har vært litt mer moderate enn for en uke siden. Det er naturlig fordi det er samme type resultat, og det at vi skal få en vaksine på plass er priset inn i markedet, sier sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

Hun trekker imidlertid frem at det trengs flere detaljer om hvor lenge vaksinen varer, hvordan den takler muteringer og hvor fort den kan distribueres før man vet helt sikkert hvordan dette kommer til å påvirke på lang sikt.

– Vi har nå to kandidater og det minimerer risikoen for at vi får permanente økonomiske konsekvenser av økonomien. De mer langsiktige utsiktene ser bedre ut med dette, sier Dalstø.

Men fjerde kvartal kommer fortsatt til å se en dempet økonomisk vekst på grunn av økte smittetall og nedstenginger i flere områder.

Styrket oljepris og krone

Oljeprisen var opp 2,64 prosent for dagen til 44,38 dollar fatet ved børsstenging.

Vaksinenyhetene gjør at vi kommer til å begynne å bevege oss som vi gjorde før krisen, mener Rein.

– Hvis vi kan reise som vi vil igjen, kommer vi til å gjøre det, sier sjefstrategen.

Også den norske kronen styrket seg mot både euro og dollar i løpet av dagen. Kronekursen følger ofte oljeprisen og risikosentimentet, trekker Dalstø frem.

– Det blir en dobbel effekt med positivt risikosentiment og høyere oljepris.

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

Oppgang i Europa og USA

I Europa er det også oppgang mandag, og bare København-børsen er i minus. London-børsen klatret 1,77 prosent og Paris-børsen steg 1,63 prosent da Oslo Børs stengte.

Også futures-handelen på Wall Street viste solid oppgang etter at vaksinenyheten sprakk mandag formiddag. Ved børsåpning i USA steg Dow Jones 1,2 prosent.

I Asia var det positive tendenser i morgentimene. Børsene i regionen stengte før vaksinenyhetene. Oppgangen kom etter at frihandelsavtalen RCEP ble inngått i helgen. 15 land fra Sørøst-Asia og Stillehavsregionen, blant dem Kina, Australia og Japan, har signert avtalen som omtales som verdens største frihandelsavtale. Sydney-børsen holdt stengt store deler av dagen på grunn av datatrøbbel.

Les også

Ny vaksine tas opp for vurdering i EU: – Veldig positivt

Aker BP skøyt fart

Equinor var mest omsatt ved stengetid og steg 3,20 prosent for dagen til 138,65 kroner.

Mandag morgen kom nyheten om at Equinors nye konsernsjef Anders Opedal har offentliggjort sin nye konsernledelse. Samtidig blir det kjent at tidligere finansdirektør Torgrim Reitan forsvinner ut av konsernledelsen etter ni år.

Aker BP var nest mest omsatt og steg 6,56 prosent, mens DNB var opp 2,03 prosent.

SAS er en av dagens vinnere og steg over 18,60 prosent på Oslo Børs, og Norwegian steg 6,70 prosent.

Rein trekker frem at mange teknologiselskaper har tjent på at vi får nye vaner på hjemmekontor. Vaksinenyhetene er imidlertid godt nytt for andre sektorer.

– Vinneren så langt i år, IT-sektoren, har gjort det svakere. Investorer trekker penger ut av teknologi og putter de i energi, reise og finans, sier Rein.

Les også

Slik blir Anders Opedals nye konsernledelse i Equinor

Les også

Oppgang i Asia – datatrøbbel stanset handelen i Sydney

Publisert: