Ser stor finansiell risiko i Entras beiler
Vekstkåte SBB vil sluke Entra, men møter motstand fra styret. DNB Markets har over lengre tid pekt på høy finansiell risiko og lav gjennomsiktighet i SBB.
Tirsdag ble det kjent at det svenske børsnoterte eiendomsselskapet SBB byr 30 milliarder kroner for Oslo Børs-noterte Entra, i det som budgiveren selv omtaler som et «vennlig» bud.
I en påfølgende melding skriver styret i Entra at det ikke vil anbefale budet til aksjonærene. Samtidig gås det langt i å beskrive budet som fiendtlig.
– Vi har gjort vårt beste for å informere styret i Entra, og dessuten høynet budet en gang fra vårt første bud da vi kontaktet styret i Entra, sier SBB-sjef Ilija Batljan til E24.
– Fra 155 kroner har vi høynet budet ytterligere til 165 kroner. 165 kroner er 6,2 milliarder kroner mer enn verdien av Entra basert på snittkursen siste tre måneder, sier han.
Ser høy finansiell risiko
SBB ble etablert i 2016, og har vokst i ekstremfart under ledelse av den svensk-montenegrinske gründeren Ilija Batljan.
I en Klassekampen-artikkel fra januar i år blir han beskrevet som «den tidligere sosialdemokratiske topp-politikeren som har tjent seg søkkrik på kjøp av offentlig eiendom i Sverige».
DNB Markets innledet dekning på SBB i fjor med en salgsanbefaling, grunnet en uoversiktlig gjeldsstruktur og høy finansiell risiko.
– SBB er et annet selskap i dag. De har gjort svært mange transaksjoner, sier analytiker Simen Mortensen til E24.
– Anser du fortsatt den finansielle risikoen i SBB som høy?
– Ja, sier Mortensen.
Batljan svarer følgende på analytikerens vurdering av risiko.
– Det jeg kan si er at SBB er et av få selskaper i Norden som har to høye ratinger fra de to største internasjonale ratingbyråene. Vi har investment grade-rating fra S&P og fra Fitch.
Styret i Entra vil ikke anbefale budet fra SBB
Evigvarende lån
I salgsanalysen fra i fjor ble SBB beskrevet som en svært aktiv spiller i det nordiske eiendomsmarkedet.
«Transaksjonene er imidlertid primært blitt finansiert med gjeld og gjeldslignende instrumenter, som SBB inkluderer i sin egen kalkulasjon av netto eiendomsverdier (NAV, red.anm.)», het det blant annet i analysen.
I en analyse datert 20. november i år vurderte DNB Markets-analytikerne at en «kompleks egenkapitalstruktur» med flere lag har gjort at markedet undervurderer den finansielle risikoen.
I etterkant av SBBs resultatrapport for tredje kvartal, i november, oppjusterte DNB Markets kursmålet fra 15,5 til 20 svenske kroner, og gjentok en salgsanbefaling på aksjen.
SBB har hentet inn penger til oppkjøpene gjennom blant annet utstedelse av hybride obligasjoner, en type evigvarende lån som selskapet betaler renter på.
SBB regner de evigvarende lånene som egenkapital, og har fått metoden godkjent av det amerikanske kredittvurderingsbyrået Standard & Poor med en rating på BBB minus.
I sin analyse peker DNB Markets på at denne bokføringsmetoden medførte en betydelig finansiell risiko.
– Kapitalstrukturen er faktisk blitt enda mer komplisert, nå som de har fått et femte lag med egenkapital i form av konvertible obligasjoner som skal tvangskonvertertes i 2023, sier Mortensen.
Aksjen falt
Entra har engasjert ABG Sundal Collier som finansiell rådgiver i prosessen. I den nevnte børsmeldingen fra Entra-styret opplyses det at man tidligere har mottatt et alternativt, ikke-bindende budforslag fra en annen part som «kan lede til et bud».
SBB-aksjen falt over fire prosent på Stockholm-børsen tirsdag.
– De må jo ut med over 20 milliarder i cash, uten at det er klart hvordan de skal finansiere dette utover en avtale med Goldman Sachs. Det er helt klart usikkerhet rundt finansieringen her, sier Mortensen.