Kraftig laksevekst sår tvil om prisrekyl

Mengden oppdrettslaks i norske fjorder vokser langt raskere enn ventet, og skaper frykt for svakere priser i 2021. Sjømatindeksen faller over to prosent torsdag.

VOKSER GODT: Det svømmer mer laks enn noensinne i norske fjorder.

Ole Martin Wold
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Den stående biomassen av laks og ørret i Norge var på rekordhøye 928.713 tonn ved utgangen av oktober, ifølge ferske tall fra Fiskeridirektoratet.

Det er en økning på åtte prosent fra samme tid i fjor, og opp fire prosent fra foregående måned.

Oppgangen kommer i en periode der lakseprisen har ligget på svært lave nivåer i flere måneder, på 42-47 kroner per kilo.

Vanligvis begynner prisen å stige kraftig i siste halvdel av november, siden europeiske innkjøpere forbereder seg på økt konsum i julesesongen. Nå spøker det for det tradisjonelle julerallyet i bransjen.

LAVERE PRISFORVENTNINGER: For kundene hos Fish Pool og tradingsjef Simen Thorbeck.

Fish Pool

– Prisforventningene for fjerde kvartal har kommet kraftig ned den siste tiden, ikke minst fordi flere og flere land har strammet inn på koronarestriksjoner igjen, sier Simen Thorbeck, tradingsjef hos laksebørsen Fish Pool.

Hos Fish Pool kan kjøpere og selgere av laks låse inn prisen på handler frem i tid, og disse danner grunnlaget for såkalte fremtidspriser (forwards) som oppdateres fortløpende på Fish Pools hjemmesider.

– Ved inngangen til oktober lå forwardprisen for fjerde kvartal på 53.57 kroner per kilo. Nå er den kommet ned i 47.53 kroner, sier Thorbeck.

Lakseaksjene faller

Etterspørselen etter laks globalt har falt betydelig som følge av stengte restauranter og hoteller over hele verden.

Lakseaksjene på Oslo Børs rykket derfor kraftig oppover i kjølvannet av nyhetene om positive tester av koronavaksiner i forrige uke. Blant annet la Mowi på seg 15 prosent gjennom uken, og Lerøy hele 19 prosent.

De siste dagene har imidlertid stemningen snudd. Torsdag faller sjømatindeksen OSLSFX over to prosent, og er ned fem prosent de siste tre dagene.

Thorbeck ser flere årsaker til at den norske biomassen øker så betydelig.

– Vi har sett av høye fôringstall at fisken vokser godt i sjøen, hjulpet av gunstige sjøtemperaturer og mer effektive avlusingsmetoder. Samtidig er det ikke blitt slaktet like mye fisk i oktober som ventet, sier Thorbeck.

– Det er kanskje fristende å holde igjen på slaktingen når prisene har vært så lave?

– Ja, det må også tas med i regnestykket. Det er også verdt å nevne at oppdretterne har 27.000 tonn ekstra i konsesjonskapasitet sammenlignet med fjoråret etter vårens auksjonsrunde. Dermed har de også mulighet til å ha mer fisk i sjøen og utnytte konsesjonene sine maksimalt, sier Thorbeck.

Ser lavere priser også neste år

I en oppdatering torsdag skriver Carnegie-analytiker Lars Konrad Johnsen at biomasseveksten som fremkommer av Fiskeridirektoratets tall er høyere enn både han og markedet ventet.

«Vi ligger inne med et estimat på 5.7 prosent volumvekst fra Norge i 2021. Nå som den kraftige veksten for generasjonen med fisk satt i sjøen i 2020 ser ut til å fortsette, samt en generell trend med at oppdretterne holder tilbake fisk for å fullt utnytte konsesjonskapasitet, ser vi at våre forventninger for volumvekst er for forsiktige», skriver Johnsen.

Analytikeren konkluderer med at dette er negativt for lakseprisforventninger i 2021, siden volumveksten neste år ser ut til å bli signifikant høyere enn markedet har forventet.

På Fish Pool er det for øyeblikket mulig å selge laks for levering i 2021 til en snittpris på 56.85 kroner per kilo, ned fra et nivå på 60 kroner i slutten av september.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Sjømatindeksen - OSLSFX
 4. Fiskeridirektoratet
 5. Oslo Børs

Flere artikler

 1. NRS med kraftig coronafall i fjerde kvartal, vil likevel betale utbytte

 2. Rekordhøyt laksesalg gir mindre inntekter: – Fantastisk at vi fortsatt kan produsere uten tap

 3. Betalt innhold

  Analytikere: Dette tror vi om lakseaksjene fremover

 4. Solgte landlaks for over 100 kroner kiloen

 5. Betalt innhold

  Ikke nødvendig å bite på laksekroken ennå