Oppkjøp og sammenslåinger

Mercell varsler flere oppkjøp etter onsdagens milliardavtale

Teknologiselskapet Mercell har gjennomført åtte oppkjøp på halvannet år, men gir seg ikke med det. For å nå målet om å bli ledende i Europa, avslører sjefen at de allerede er i dialog med flere mulige oppkjøpskandidater i Vest-Europa.

OPPKJØPSTOKT: I forbindelse med børsnoteringen av Mercell i sommer, sa administrerende direktør Terje Wibe (t.v.) og finansdirektør Fredrik Eeg i Mercell at selskapet ville vokse ved å gjøre flere oppkjøp. Nå kjøper de Visma Commerce.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Mercell, som ble notert på Oslo Børs i sommer, annonserte onsdag kjøp av den norske og svenske virksomheten til Visma Commerce, som driver med tjenester knyttet til offentlige innkjøp. Kjøpesummen er 2 milliarder svenske kroner (2,1 milliarder norske).

– Jeg har ikke lyst til å være spesifikk på når det skjer, men at det kommer nye oppkjøp er jeg ganske sikker på, sier Mercell-sjef Terje Wibe til E24.

I løpet av halvannet år har Mercell nå kjøpt åtte selskaper, med dagens oppkjøp som det klart største.

– Det indikerer et visst tempo og vi mener at vi har et tidsvindu i et europeisk marked som vi ønsker å utnytte, sier Wibe.

Han tilføyer at de jobber kontinuerlig med nye oppkjøpskandidater og at de er i dialog med flere aktuelle selskap.

Les også

Les også: Mercell kjøper Visma-selskap for drøyt 2 milliarder

Fokus på Vest-Europa

Mercell er nå til stede i ni land i Europa. Når det gjelder ytterligere oppkjøp, er det først og fremst i Vest-Europa selskapet satser.

– Det er ingen selskaper innenfor vår sektor i Europa som har en så bred utbredelse som oss. Markedet for øvrig består primært av forholdsvis små aktører, sier Wibe.

– Men de har ikke kommet seg opp i en skala som gjør at de er i nærheten av å ha de finansielle musklene som Mercell-gruppen har, så det er ikke noen andre som vil utfordre oss i å bli ledende i Europa, tilføyer han.

Markedet for offentlige anskaffelser, der Mercell tilbyr en plattform for både tilbydere av oppdrag og leverandører, er enormt i Europa.

I snitt bruker offentlige aktører 12–18 prosent av BNP (Norge 15 prosent) på offentlige tjenester som legges ut på anbud, det vil si at totalmarkedet er på rundt 2 billioner euro (rundt 21 billioner kroner), ifølge Mercell.

BØRSJUBEL: Mercell-sjef Terje Wibe var tydelig fornøyd dagen selskapet børsdebuterte.

– Må ikke nødvendigvis hente inn mer penger

Onsdagens Visma Commerce-kjøp skal finansieres med en kombinasjon av gjeldsopptak og innhenting av ekstra kapital fra aksjonærene.

– Vil det være nødvendig å hente mer penger i forbindelse med kommende oppkjøp?

– Med det nye kjøpet får vi en ekstremt sterk cashgenerering, så vi vil ha penger på bok som vi kan gjøre mindre oppkjøp for, uten nødvendigvis å hente inn mer penger, sier han.

Wibe tilføyer imidlertid at det ved større kjøp igjen kan bli aktuelt med en kombinasjon av ytterligere belåning og nye emisjoner (innhenting av penger ved å selge nye aksjer).

Venter å spare mye på oppkjøpet – vil ikke nedbemanne

Selskapet venter synergier, det vil si gevinster av sammenslåingen, på 20 millioner kroner på årlig basis fra 2021. På lang sikt anslås synergiene til over 100 millioner.

– Betyr det at det blir kutt i antall ansatte?

– Det betyr det absolutt ikke. Mesteparten av synergiene går på økt omsetning, forsikrer Wibe.

– Det er går heller motsatt vei, fordi vi vil styrke salgs- og markedsapparatet i det svenske markedet.

Selv om synergiene primært er basert på sterkere inntektsvekst, venter Mercell også betydelige kostnadsbesparelser på å skifte til felles plattformer for sine dataprogram.

Mot 2025 guider Mercell på en vekst i samlet årlig inntekt til 650 millioner kroner, fra 338 millioner før Visma-kjøpet, og en ebitda-margin (hvor mye de tjener på driften) på 40 prosent.

Ingen negativ coronaeffekt

Mercell-sjefen har ikke merket noe negativ effekt av coronakrisen så langt. Ofte øker de offentlige anbudene i økonomiske nedgangstider for å få i gang økonomien, og enkelte aktører som tidligere har satset privat er nå mer interessert i offentlige anbud.

Det er godt nytt for salget av lisenser til Mercells programmer.

– Fra covid ble en realitet i vår, startet antall anbud å øke mer enn normalt, forteller Wibe, men tilføyer at noen aktører også har satt prosjekter på hold.

– For oss i Mercell har det foreløpig vært et nullsumspill; ingen negativ effekt, mer nøytralt, sier han.

Mercell-aksjen bykset rundt 20 prosent i morgentimene, men modererte seg til en oppgang på like under ti prosent utover dagen. Det gir en aksjekurs på 11,32 kroner, tilsvarende en totalverdi på selskapet på 3,28 milliarder kroner.

Les på E24+

Les også: (+) To teorier: Slik slo amatørene ekspertene i aksjemarkedet

Les på E24+

Les også: (+) Det er langt fra sikkert at siste bud er lagt på Entra

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppkjøp og sammenslåinger
 2. Visma
 3. Mercell
 4. Teknologi
 5. Oppkjøp
 6. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Mercell kjøper Visma-selskap for drøyt 2 milliarder

 2. Lite fall på Oslo Børs onsdag

 3. EQT-eide Recover Nordic kjøper TT Teknikk

 4. Adevintas gigantoppkjøp koster nær én milliard

 5. Utlendinger sluker norske ferger: – Vemodig at det er slutt