Den norske kronen er rammet av frykten for coronavirus: – Har fått litt vel hard juling

Kronen er blant valutaene som har falt mest mot dollaren etter virusfrykt i Kina. Nordea Markets mener markedet overreagerer.

FÅR KONSEKVENSER: Spredningen av coronaviruset i Kina har også rammet den norske kronen hardt.
Publisert:

Den norske kronen har svekket seg med over 3,5 prosent mot dollaren siden 17. januar, da mediene for alvor begynte å skrive om coronaviruset, ifølge en oversikt fra Nordea Markets.

Dermed er kronen blant de valutaene som har gjort det verst mot dollaren, også verre enn rubler, australske dollar, koreanske won, New Zealand-dollar og thailandske baht, som alle har svekket seg med mellom 2,5 og 3 prosent mot dollar, ifølge en sammenligning meglerhuset har gjort mellom noen utvalgte valutaer (se figur).

– Det er jo en kraftig risikoaversjon i markedene som er hoveddriveren, i takt med fallende oljepris, og er med på å svekke kronen, sier Nordea-strateg Joachim Bernhardsen til E24.

– Men kronen svekker seg mer enn de andre valutaene vi har valgt ut. Selv de fremvoksende valutaene har ikke svekket seg like mye som kronen de siste ukene, legger han til.

Mandag handles kronen til 10,24 mot euro, en svekkelse på fire prosent siden starten av året. Mot dollar har kronen svekket seg over fem prosent fra starten av året til 9,26 kroner.

KRAFTIG SVEKKET: Etter at nyhetene om coronaviruset begynte å spre seg for alvor 17. januar har den norske kronen svekket seg mer mot dollar enn mange andre valutaer, ifølge Nordea Markets.

– Litt vel hard juling

I et notat peker Nordea Markets på at de forstår at investorer ønsker å ligge unna valutaer som påvirkes av coronaviruset og mulige reiseforbud. Det gjelder særlig for en del asiatiske valutaer.

Men det at kronen skal svekke seg enda mer enn disse valutaene, det finner meglerhuset underlig, selv om kronen også er sensitiv til oljeprisen, som har falt med rundt ti dollar fatet fra starten av året til 56 dollar fatet mandag.

– Hvorfor har kronen gjort det dårligst mot dollar av disse valutaene, tror du?

– Det er ikke så godt å si. Det kan virke som om markedet har vært litt «long» kronen, sier Bernhardsen.

«Long» og «short» henspiller på hvilke veddemål investorer har inngått om kronen. Er du «long» kroner, betyr det at du har kjøpt kroner i påvente av at kronen skal styrke seg, slik at investeringen din blir mer verdt.

Nordea-strateg Joachim Bernhardsen.

– Det spiller også inn at oljeprisen faller mye. Norges Bank har fortsatt rom til å kutte renten, og det kan også være at noen tenker at her kan det komme kutt. Men det er vanskelig å vite hvordan valutamarkedet tenker, og jeg synes kronen har fått litt vel hard juling i de siste ukene etter coronaviruset, sier Bernhardsen.

– Så det er en overdrevet reaksjon?

– Det syns jeg. Foreløpig tror jeg ikke dette betyr all verden for Norges Bank. Men det er risikoaversjon som råder i markedet, og da vil mange ut av usikre markeder som kronen, sier han.

– Kan etter hvert se en bunn

I notatet peker Nordea Markets på at bevegelsene i kronen mot euro tyder på at investorenes nedsalg er overdrevet, når man sammenholder det med bevegelsene i eksportprisene for olje, fisk og gass.

Bernhardsen tror at kronen vil styrke seg hvis virusfrykten begynner å avta. Men inntil videre er den et dårlig sted å være for investorer.

– Akkurat nå er den det. Så må man time når det er bra å gå inn igjen i kronen, sier han.

– Markedet har priset inn mye elendighet i løpet av de siste ukene, og da kan det endre seg for kronen når dette snur. Det er ikke godt å si når, men vi kan nok etter hvert se en bunn for kronen. Den dagen nyhetsstrømmen ikke lenger er like negativ, så kan det begynne å reversere seg, sier han.

Les også

Coronaviruset gir kroneras – har falt 10 øre det siste døgnet

Les også

En euro koster ti kroner for første gang siden desember

Publisert: