Øivind Tidemandsen selger XXL-aksjer for 117 millioner kroner

Gründeren har solgt en større andel av XXL-aksjene sine til rabatt for å bli med i den kommende emisjonen. Den ferske XXL-sjefen Pål Wibe kjøper 2,2 millioner av aksjene.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen synes ikke alt er helsvart, men er forsiktig optimist i en utfordrende virustid, uttalte han nylig i et intervju med E24.

Helge Mikalsen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

XXL-gründer Øivind Tidemandsen har solgt 13 millioner aksjer i den hardt pressede sportsutstyrskjeden for 117 millioner kroner, ifølge en melding torsdag kveld. Salget ble gjort til en kurs på 9 kroner, mens XXL-aksjen avsluttet til 10,32 kroner torsdag.

Etter salget sitter Tidemandsen på 20,85 millioner XXL-aksjer gjennom selskapet Dolphin Management, eller 12,10 prosent av selskapet. Det er ned fra tidligere 19,63 prosent.

I en melding sendt rett over klokken 23.00 kommer det frem at den ferske XXL-sjefen, Pål Wibe har kjøpt 2,2 millioner av aksjene for 20 millioner kroner. Wibe kom fra Europris, og tok toppjobben i XXL i starten av april.

Wibe har også garantert for fire millioner aksjer i den kommende kapitalinnhentingen i XXL, som basert på tegningskurs 5 kroner tilsvarer at han skyter inn 20 millioner kroner.

Vil være med i kapitalinnhenting

Aksjene selges «for å forenkle selgerens deltagelse i den kommende emisjonen i XXL, samt for å gi selgeren inntekter for generelle selskapsformål», fremgikk det i en melding tidligere torsdag, da det ble kjent at Tidemandsen ønsket å selge aksjene.

Sportskjeden XXL var lenge en suksess med kraftig vekst og internasjonal ekspansjon, men selskapet har slitt i en periode og har blant annet innrømmet å ha bommet kraftig på viktige salgssesonger som Black Friday. E24 har også avdekket flere kritikkverdige forhold i XXL som førte til at Arbeidstilsynet satte i gang undersøkelser.

XXL er imidlertid i gang med arbeidet med å snu utviklingen. Selskapet har ansatt tidligere Europris-sjef Pål Wibe som ny konsernsjef. I tillegg varslet selskapet i april en ny finansieringspakke med 1,45 milliarder i ny bankfinansiering og en ny garantert emisjon på 400 millioner kroner.

Det er denne emisjonen som Øivind Tidemandsen nå selger aksjer for å kunne delta i. Aksjonærer som satt med aksjer per 28. april mottar nemlig tegningsretter for emisjonen. Dermed kan man i mellomperioden nå selge sine «gamle» aksjer for å kjøpe nye.

Tegningskursen på de nye aksjene er satt til 5,0 kroner. Tidemandsens Dolphin Management eier 15,7 millioner tegningsretter i emisjonen.

Begredelig start på året

Norges største sportskjede har aldri hatt en tøffere start på året enn i 2020, ifølge kvartalsrapporten lagt frem denne uken.

Omsetningen kom inn på 2,16 milliarder kroner i årets tre første måneder, opp fra 2,01 milliarder i fjor.

Samtidig gikk kjeden på et stort underskudd, hvor resultat etter skatt endte på −224 millioner kroner, ned fra −19 millioner til samme tid i fjor. Det var i snitt ventet et resultat etter skatt på −140 millioner kroner, basert på Infront-estimater fra ni meglerhus.

På forhånd var omsetningen ventet på komme inn på 1,89 milliarder kroner i første kvartal.

Når det gjelder driftsresultatet endte XXLs ebitda på minus 83 millioner, mot ventede 24 millioner kroner.

Her kan du lese mer om

 1. Sportsbransjen
 2. Dolphin
 3. Øivind Tidemandsen
 4. XXL
 5. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. XXL-gründeren vil selge aksjer for å bli med i emisjonen

 2. Tidemandsen vil gå inn med 80 millioner i XXL-emisjonen

 3. XXL-gründer Tidemandsen i skvis: – Kommer nok ikke til å kunne være med fullt ut

 4. Annonsørinnhold

 5. Millionsmell for Altor i XXL-emisjon

 6. Norwegian-topper har søkt om tegning av aksjer til 1,3 mill.