Kronekursen faller til årets svakeste nivå -  én euro nærmer seg ti kroner igjen

– Det som gjør det ekstra spennende, er at ferietiden ute i Europa starter nå og at markedene derfor kan gå litt veggimellom, sier DNBs valutaanalytiker Magne Østnor. 

Kronekursen faller med eskalering av handelskrigen

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Skremte investorer kaster norske kroner til fordel det som er ansett som tryggere investeringer som dollar og gull når den internasjonale usikkerheten råder.

Mandag senket frykten kronekursen til 8,95 mot dollar. Det er det svakeste nivået på over tre år.

Mot euro svekket kronen seg til årets svakeste notering på 9,97.

Valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, er ikke overrasket over kronesvekkelsen etter den siste ukens forverring i handelskrigen mellom USA og Kina.

– Det som gjør at norske kroner får ekstra hard medfart, er at mange nå ser renteheving som mindre sannsynlig, særlig de som hadde heving i september som hovedteori, sier han til E24.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Norges Bank hevet renten til 1,25 prosent i juniog signaliserte at renten skal videre opp, mest sannsynlig på møtet 19. september. Siden den tid har den globale uroen forsterket seg, og den amerikanske sentralbanken har kuttet renten. Også i EU går det trolig mot lavere renter.

Les mer (+): Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Utlendinger tør ikke kjøpe kroner

DNB Markets valutaanalytiker Magne Østnor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Når risikofrykten preger markedet er det tradisjonelt sikre investeringer som dollar og gull som foretrekkes, og det er nå i hovedsak de utenlandske investorene som trekker seg ut av norske kroner, ifølge Østnor.

– Det er mye psykologi i valutamarkedet nå, og de siste utspillene fra Kina nører opp under spekulasjon om at kinesiske myndigheter bruker dette som et virkemiddel i handelskrigen, sier han videre.

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

DNB Markets stiller seg nå avventende til utviklingen fremover, spesielt i den europeiske feriemåneden august. Færre handler betyr at det skal mindre til for å flytte både aksje- og valutakurser, og dermed kan det blir større svingninger.

– Risikosentimentet har vært altoverskyggende for kroneutviklingen, og det er få grunner til å se for seg at det skal snu med det aller første, sier Østnor.

– Men det at vi allerede har hatt en korreksjon i aksjemarkedene, begrenser jo utslagene noe nå. I tillegg har sentralbankene vist seg villige til å sikre at veksten holder fart.

Feriehandel åpner for større kroneutslag

– Vi er inne i en måned hvor likviditeten er svakere enn normalt, og dermed reagerer kronen også mer enn normalt, sier SEB Norges sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø.

Hun påpeker at det ikke er de vanlige fundamentale faktorene som driver kronekursen om dagen.

– Det har nok mer vært risikoaversjon i markedet, oljeprisfall og ytterligere tilbakegang i forholdet mellom USA og Kina som har ligget bak kronesvekkelsen. Så lenge likviditeten er redusert, så er det fortsatt potensial for store utslag, og da spesielt for svekkelse, sier hun.

Erica Blomgren Dalstø i SEB i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SEB-strategen venter fremdeles at Norges Bank vil heve renten i september, godt hjulpet av den svake kronen som også vil bidra til høyere inflasjon.

Hun tror ikke handelskrigen vil føre til at Norges Bank skrinlegger planlagte rentehevinger, i hvert fall ikke før den globale usikkerheten viser tydelige konsekvenser for den norske økonomien.

– Svakere internasjonal vekst vil også påvirke norsk økonomi, men samtidig vil en betydelig svakere krone være til god hjelp for eksportørene.

Norges Banks neste rentemøte er 15. august, men dette er et såkalt mellommøte uten fullstendige nye analyser av økonomien.

– Norges Bank må likevel komme med nærmere indikasjoner på om og når renten skal heves på dette møtet, tror SEB-strategen.

Les også

Markedsuroen sprer seg til Oslo Børs

Her kan du lese mer om

 1. Kronekurs
 2. Euro
 3. Dollar
 4. DNB
 5. SEB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. DNB tror ikke svak krone betyr ny renteheving: – Kan slå tilbake

 2. Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

 3. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

 4. Annonsørinnhold

 5. Uenige om Olsens neste grep: Store sprik i rentespådommene

 6. Kronefall gjør ferien dyrere: Nå koster euroen over 10 kroner