Resultatsesongen i USA står for døren: Analytikerne venter svake resultater

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank mener forventningene er for negative. 

GOD STEMNING: USA-børsene har nådd nye høyder den siste tiden, blant annet på grunn av forventninger om rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
Publisert:

Wall Street nyter rekordhøye nivåer når den amerikanske resultatsesongen sparker i gang for fullt denne uken.

Samlet er det forventet at selskapene notert på S&P 500-indeksen, som består av de 500 største børsnoterte USA-selskapene, for andre kvartal vil legge frem en negativ utvikling i inntjeningen på to prosent fra samme periode i fjor, ifølge tall fra analysebyrået Refintiv.

– Da blir det lettere for selskapene å levere positivt, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Bankens eksperter tror derfor at det «blir en rimelig bra resultatsesong», der sluttresultatet blir noe bedre enn de nåværende forventningene.

Lie viser blant annet til resultatforventningene er justert ned i betydelig grad.

– Det betyr at de svake tallene fra den amerikanske økonomien og negative nyheter fra selskaper eksponert mot handelskrigen allerede er tatt hensyn til av analytikerne. Det borger for at man kan få økt sannsynlighet for positive overraskelser, forklarer Lie.

– Følger med på handelskrig-bekymringer

Lie mener at selskapenes egne signaler i kvartalsrapportene vil drive aksjemarkedet i større grad enn hvorvidt de klarer å slå inntjeningsforventningene.

– Det investorene har fokusert på er blant annet i hvilken grad selskapene er bekymret for handelskrigen, og hvordan deres verdikjeder blir påvirket av usikkerheten knyttet til konflikten, sier han.

Sjefstrategen påpeker at denne usikkerheten kan bidra til at selskapene nå melder om ytterligere redusering av sine kapitalinvesteringer.

– Det skyldes rett og slett at svakere vekst i den amerikanske økonomien og høy politisk risiko gir mindre transparens for selskapene med tanke på hvordan de skal bruke overskuddet og hvor de skal investere, sier Lie og legger til:

– Historikken viser at endringene i selskapenes kapitalinvesteringer i veldig stor grad forklarer endringer i den amerikanske bnp-veksten. Når de faller, så tenderer det til å være et negativt signal for økonomien som en helhet.

Marginer under press

Også hva selskapene melder om marginene sine, mener Lie det blir spennende å følge med på den neste måneden.

– For øyeblikket forventer analytikerne at man får en reduksjon i fortjenestemarginen på 74 basispunkter, påpeker han.

Hvis det realiseres vil det være den største marginkontraksjonen siden 2013.

Gjennom store deler av 2018 leverte selskapene som inngår i S & P 500-indeksen knalltall, blant annet på grunn av Trump-administrasjonens skattekutt for bedriftene, men Lie peker på tre årsaker til at selskapenes marginer nå er under press:

  • Økte lønnskostnader.
  • Høyere priser på innsatsfaktorer som følge av handelskrigen.
  • Styrkingen av den amerikanske dollaren, som er negativt for amerikanske selskaper som har store deler av sin omsetning i utlandet.

Renner inn med resultater

Resultatsesong-ballet har allerede blitt åpnet av storbanken Citigroup mandag.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Tirsdag følger konkurrentene JP Morgan, Goldman Sachs og Wells Fargo, og onsdag teknologiselskapet IBM og strømmekjempen Netflix.

Dersom S&P 500-selskapene gjør som forventet og leverer negativ utvikling i inntjeningen fra året før, blir det første gang med inntjeningsfall i to kvartaler på rad siden de seks første månedene i 2016.

De svakeste sektorene er forventet å være materialsektoren, der blant annet råvareselskaper inngår, teknologisektoren og energisektoren.

På den positive siden er helse- og farmasisektoren ventet å bidra mest.

Les også

Wall Street til nye høyder

– Et skifte

Selv om det er lave forventninger til USA-selskapenes inntjening i både andre og tredje kvartal, er analytikerne mer positive til tiden etter.

– Det blir et skifte i forventningene for fjerde kvartal og fremover, der forventningene er ganske høye.

Lie tror derfor at det blir vanskelig å få positive overraskelser fra selskapene mot slutten av året, som vil være negativt for utviklingen i aksjemarkedet.

– Hvis aksjemarkedet skal fortsette å stige til nye rekorder basert på at selskapene slår forventningene, må vi derfor se at guidingen også begynner å snu opp ganske markant inn mot tredje kvartal. Det mener vi nå ser optimistisk ut, så det kan bli et langt mer utfordrende bilde mot slutten av året.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om