Har økt med 210.000 kroner i år – per nordmann: Ny rekordverdi i Oljefondet

Oljefondets verdi setter rekord igjen, og tilsvarer nå 1,76 millioner kroner per nordmann. Bare siden nyttår har verdien økt med 210.000 kroner per innbygger.

NY REKORD: Oljefondet setter stadig nye rekorder, etter oppgang i aksjemarkedene. Onsdag morgen var fondets verdi på rekordhøye 9.384 milliarder kroner, eller 1,76 millioner kroner per nordmann. Bare siden nyttår har verdien av fondet steget med 210.000 kroner – per nordmann.

Foto: skjermdump fra NBIMs nettsider
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Verdien av den statlige sparegrisen nådde onsdag rekordhøye 9.384 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket på Oljefondets egne nettsider.

Det tilsvarer 1,76 millioner kroner per nordmann, basert på Statistisk Sentralbyrås anslag på et innbyggertall på drøye 5,33 millioner per 1. januar.

Det er en oppgang på hele 210.000 kroner per nordmann bare siden nyttår, da fondets verdi var over 1.100 milliarder kroner lavere enn i dag, noe som da tilsvarte 1,55 millioner kroner per innbygger.

Verdiøkningen i fondet det siste tiåret har vært eventyrlig. Ved inngangen til 2009 var fondet verdt 2.279 milliarder kroner, eller om lag 475.000 kroner per innbygger basert på den tidens innbyggertall.

NB! Selv om verdien av våre felles sparekonto øker, betyr ikke det at pengene brenner i lommen hos regjeringen – bruken av oljepenger fastsettes nemlig i det årlige statsbudsjettet, og endres ikke av kortsiktige variasjoner i fondets verdi.

Les også

Ny toppnotering for Oljefondet – nesten to millioner kroner til hver

Derfor stiger fondets verdi

Årets opptur for Oljefondet – som er plassert i aksjer, obligasjoner og eiendom verden over – kommer i kjølvannet av en kraftig nedgang i aksjemarkedene i fjor høst.

Den nedgangen bidro til at fondets verdi falt gjennom 2018, noe som bare har skjedd én gang tidligere siden fondet ble opprettet i 1996.

I år har aksjekursene altså skutt i været igjen, noe som løfter verdien av fondets aksjer i over 9.000 selskaper verden over. Oljefondet har lagt på seg ytterligere 100 milliarder kroner fra tidligere denne måneden, da E24 sist omtalte en rekordnotering for fondet.

Påvirkes av kronen

Samtidig har kronen holdt seg uvanlig svak, noe som gjør fondets beholdninger i dollar og euro mer verdt enn om kronen hadde vært sterkere.

Les også

Frykter neste finanskrise kan bli verre: Oljefondet kan falle 40 prosent

På den andre siden gjør det at fondet måles i norske kroner også at en eventuell styrking av kronen umiddelbart vil senke fondets verdi.

Fondets direktør Yngve Slyngstad har gjentatte ganger advart mot å tro at den reelle verdien av Oljefondet er så høy som det vi ser nå, og sagt at det ikke er utenkelig at fondsverdien kan falle med 40 prosent fra ett år til et annet.

– Hvis du får et aksjefall på 20-30 prosent sammen med en renteoppgang og sammen med at kronen styrker seg fordi den er en trygg havn, så kan du få en verdireduksjon i fondet, kanskje opp mot 40 prosent, sa Slyngstad til E24 i 2017.

Bruker 238 milliarder

I 2019 skal regjeringen bruke 238,1 milliarder kroner fra Oljefondet, noe som tilsvarer 2,9 prosent av fondets verdi ved inngangen til året.

Les også

Eventuell Oljefondet-nedtur kan bli krevende: – Sannsynlig at det skjer på et uheldig tidspunkt

Dermed holder regjeringen seg innenfor det selvpålagte målet om at pengebruken over tid skal begrenses til maksimalt tre prosent av fondet per år.

Bakgrunnen for dette målet, som kalles handlingsregelen, er at fondet skal vare lengst mulig. Da kan avkastningen på fondets eierskap i aksjer, obligasjoner og eiendom også komme fremtidige generasjoner til gode.

Også økonomer har rådet Stortinget til å ikke venne seg til en altfor høy pengebruk, siden fondet raskt kan falle i verdi.

– Det er jo veldig sannsynlig at vi før eller senere kommer i en situasjon der Oljefondet faller betydelig og det gjør at vi må stramme inn i finanspolitikken, og det er også sannsynlig at det skjer på et uheldig tidspunkt, sa professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til E24 i fjor.

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljefondets beste år noensinne: Steg med 335.000 kroner per nordmann

  2. Ny rekord: 9.531 milliarder

  3. Oljefondet stiger til rekordnivå på over 9.900 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

  6. Oljefondet ligger an til tidenes beste år