GRAF: HOLBERG-FONDENE
Holberg-grafen

Free falling i amerikanske renter

Det utspilles et taktisk og strategisk spill mellom noen av de største økonomiene i verden. Med trusler, sanksjoner og toll har den mye omtalte handelskrigen gått fra å være noe som kunne komme til å skje, til å bli mer reel.

 • Kjetil Melkevik
  Journalist
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Sentralt i dagens opphetede konflikt er det en kamp mellom USA og Kina om hvem skal være sjefen i global handel og hvem som representerer den største økonomien. Fortsatt er USA større enn Kina målt ved brutto nasjonalprodukt, men dagens forsprang vil bli innhentet i løpet av noen ganske få år. Innen 2025/2030 er det mange som tror at Kina vil overta sjefsstolen, på bekostning av USA.
I jungelen av økonomiske størrelser å følge med på er den amerikanske tiårs renten blant de mest betrodde for å ta temperaturen på de finansielle markedene. I siste halvdel av 2018 var det et voldsomt fokus på om og når denne renten skulle passere 3%. Dommedagsprofetene hauset dette som databransjen hauset skiftet fra 1999 til år 2000 innen ulike IT-systemer.

Flere kommentarer: Se alle Holberg-grafene her

Verden og USA overlevde 3% rente og de aller fleste datamaskiner fungerte 1. januar 2000.
I dag er den amerikanske tiårs renten på om lag 2,2%, etter å falt kraftig de siste månedene. Konsekvensene og tolkningene er mange. For de som trenger avkastning i lange renter er dette dårlig nytt. For aksjemarkedet er det normalt positivt med fallende renter, men etter hvert som frykten for resesjon har tiltalt, er det ingen klare årsak – virkning sammenheng som er enkle og klare.
Kjenner vi Donald rett tar han æren for det som går bra og peker på andre når det går imot. Hvem han vil peke på for å forklare den siste tids renteutvikling er mer uklart.

Her kan du lese mer om

 1. Holberg-grafen
 2. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Rentefall kan varsle resesjon

 2. Resesjonstegn i USA og Storbritannia

 3. Strateg: – Kan stå på kanten av en skikkelig korreksjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Virusfrykt gir kraftig rentefall: – Sannsynligheten for global nedtur har økt betydelig

 6. S&P 500 nærmer seg klassisk salgssignal