Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

En allerede svak krone fortsetter å sykne inn mot valutaer som euro og dollar. – Det er mulig at det blir enda verre for kronen, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen. Han har ikke sett lignende bevegelser i kronen siden finanskrisen.

Kronekursen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Kronekursen har den siste uken utforsket nye dybder. Kronen var allerede veldig svak ved nyttår, og etter coronakrisen har den syknet fullstendig inn, og euroen og dollaren er nå nesten to kroner dyrere enn ved inngangen til 2020.

Onsdag morgen nådde euroen rekordsvake 11,65 kroner, en svekkelse på seks øre fra dagen før. Ved nyttår var kursen 9,83 kroner. Euroen lå stort sett på under åtte kroner frem til slutten av 2013, men har de siste årene stort sett ligget på mellom åtte og ti kroner.

Dollaren ligger onsdag på 10,57 kroner, ett øre under rekordnivået tirsdag. Ved nyttår var dollaren verdt 8,76 kroner. Dollaren lå stort sett på rundt seks kroner i perioden 2009 til 2014, men har etter det ligget i området åtte til ni kroner.

Mange investorer frykter nå en dramatisk nedtur i verdensøkonomien, og utsiktene til lavere oljeetterspørsel og lavere oljepris rammer råvarevalutaer ekstra hardt. På grunn av Norges store oljevirksomhet regner mange investorer den norske kronen som en råvarevaluta.

Svekkelsen fortsetter etter at oljeprisen faller til 28 dollar fatet, fra 66 dollar fatet ved nyttår.

Les også

Dollar og euro nesten to kroner dyrere enn ved nyttår

– Mulig det blir enda verre

Tidlig i februar mente Nordea Markets- strategJoachim Bernhardsen at kronen hadde fått litt vel hard juling, men det skulle vise seg at det var langt igjen til bunnen for både markedene og kronen.

– Det følger det globale risikosent og oljeprisen. Det å varsle noe slikt, det gjør vi ikke. Vårt budskap den siste tiden er at det er mulig at det blir enda verre for kronen grunnet oljeprisen, sier Bernhardsen.

– Det handler om at Opec og Russland varsler økt produksjonen. Oljemarkedet kommer til svømme over av olje, sier han.

– Krona er 11,65 mot euro - hvordan karakterisere skal man det?

– Det er helt enorme bevegelser. Det er veldig, veldig store svingninger per dag. Det henger på oljeprisen, men de dagene vi har et aksjemarked som faller 10 prosent, får du også de svingningene i kronen, sier han.

– Du må tilbake til finanskrisen for å finne tilsvarende svekkelser av kronen, sier Bernhardsen.

KRAFTIG SVEKKET: Kronen har svekket seg betydelig mot euroen i år. Når grafen peker oppover indikerer det en svakere krone.
Les også

Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

Koster Equinor milliarder i utbytte

Den sterke kronesvekkelsen gjør det ikke bare dyrere for nordmenn å bestille varer fra Amazon. Det gjør også norske bedrifters lån i euro og dollar mye dyrere å betjene.

– Det gjør det utfordrende. Importprisen stiger også, men det er usikkert hvor mye vi importerer nå om dagen. Dette er en situasjon vi ikke har vært i før. Men dette gir et press på importert prisstigning og kan gjøre det utfordrende for enkelte, sier Bernhardsen.

– Men skal ikke tolke for mye i hver kronebevegelse. Det er ikke slik at markedet sitter og vurderer hva som er riktig kronekurs. Det handler mer om at markedet vil ut av kronen når risikosentimentet er svakt. Det er vanskelig å henge det på noe rasjonelt, ut over at kronen følger oljeprisen tålig greit. Og oljeprisen kan heller bli lavere enn høyere den nærmeste tiden, sier han.

For oljekjempen Equinor, som betaler utbyttet sitt i dollar, kan svekkelsen i kronen gi en ekstraregning på flere milliarder i året. Equinors utbytte på 27 cent per aksje utgjorde ved nyttår 2,37 kroner, men med dagens dollarkurs er det 2,85 kroner. Det betyr at kronesvekkelsen alene vil øke utbyttet fra statens eierskap på 67 prosent med mer enn én milliard kroner til drøye 6,4 milliarder kroner per kvartal. Equinor sa tirsdag at de vurderer å kutte i utbyttet.

På den andre side vil eksportører av laks og metaller få inn flere kroner for hver euro eller dollar de tjener. Mange bedrifter melder imidlertid om at denne fordelen motvirkes av økende usikkerhet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Norsk krone
 4. Euro
 5. Dollar

Flere artikler

 1. Kronekollaps – dollar har blitt én krone dyrere i dag

 2. Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

 3. Dollar og euro nesten to kroner dyrere enn ved nyttår

 4. Tror kronestyrkingen kan ta pause

 5. Tror ikke på krone-comeback: Hedgefond styrer fortsatt unna