Investorenes aksjekjøp

Spetalen selger unna i tank

Investoren kvitter seg med aksjer i Okeanis Eco Tankers etter at tankrederiet har stupt fra toppnivået på Oslo Børs.

Øystein Stray Spetalen er kjent for å ha mesteparten av verdiene sine i banken, men har også puttet noe av pengene i Okeanis Eco Tankers.

Mattis Sandblad
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Milliardær Øystein Stray Spetalen begynte å kjøpe seg opp i det Oslo Børs-noterte tankrederiet Okeanis Eco Tankers gjennom sommeren og høsten i fjor.

Nå har han for første gang solgt unna en større andel av aksjene.

Gjennom investeringsselskapene Tycoon Industrier, Saga Tankers (Spetalen kontrollerer 64,9 prosent) og privat eide Spetalen ved månedsskiftet januar/februar 4,85 prosent av Okeanis-aksjene, mens han nå sitter på 3,17 prosent.

Spetalen-kontrollerte Standard Drilling meldte nylig at det kjøper 33 prosent av et tankskip.

Les på E24+

Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp

Kursras

Spetalen kom inn på eiersiden før Okeanis-aksjen skjøt i været til rekordnivåer mot slutten av fjoråret på grunn av et brennhett tankmarked.

Tankratene har nå falt tilbake fra de historisk høye nivåene, blant annet på grunn av coronaviruset som herjer. Det har bidratt til å presse ned aksjekursen til Okeanis og andre tankrederier.

Det er ikke kjent når i løpet av den foregående måneden at Spetalen solgte aksjene. Aksjekursen har i perioden ligget mellom 88 kroner og 65 kroner, mens den lå på rundt 60 kroner da Spetalen dukket opp på listen over de største eierne.

På det høyeste i januar var aksjekursen 114 kroner og Spetalen gikk dermed sannsynligvis glipp av en betydelig gevinst på aksjene han har solgt.

Pareto Securities nedjusterte onsdag kursmålet sitt på Okeanis-aksjen til 111 kroner, ned fra tidligere 147 kroner. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling.

Mølsæter på bunnfiske

First Generator-forvalter Martin Mølsæter har brukt kursfallet i år til å kjøpe seg opp i Okeanis og sitter nå på 0,72 prosent av tankrederiets aksjer.

Petter Stordalen har tidligere vært på listen over de 20 største aksjonærene, men står ikke lenger oppført på denne.

Det er shipping-familien Alafouzos som kontrollerer selskapet med en eierandel på 56,82 prosent av aksjene.

Ratene til de største tankskipene ligger nå på 30.000 dollar per dag, mens betalingen ved årsskiftet var på godt over 100.000 dollar per dag.

Tankskipene som tjener mest penger nå er de som har installert scrubbere, et rensesystem for eksosgass, i kjølvannet av de nye utslippskravene for skipsfarten, IMO 2020, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Okeanis, som for det meste opererer i spotmarkedet, har en flåte på 17 skip. Flesteparten av disse har allerede scrubbere installert, og ytterligere tre er ventet å få dette i løpet av andre kvartal, ifølge selskapets flåteoversikt.

Da vil hele flåten ha scrubbere.

Selger flere steder

Spetalen, som er kjent for ha mesteparten av verdiene sine i banken, har den siste tiden figurert på listen over de største aksjonærene i en rekke Oslo Børs-selskaper.

Nylig dumpet han riktignok aksjer i blant annet farmasiselskapet Photocure og inkassoselskapet B2 Holding.

Investoren er heller ikke på listen over de 50 største aksjonærene i Arne Fredlys tankrederi Hunter Group lenger.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Øystein Stray Spetalen
 3. Okeanis Eco Tankers
 4. Oslo Børs
 5. Tankskip

Flere artikler

 1. Spetalen fortsetter å kvitte seg med tankaksjer

 2. Spetalen reduserer Frontline-short

 3. Spetalen shorter Fredriksen-rederiet Frontline

 4. Annonsørinnhold

 5. Spetalen og Fredly fortsetter nedsalget i Kongsberg Automotive

 6. Spetalen og Fredly tungt inn i Photocure