Dagen på Wall Street

Wall Street steg etter at Trump tok fra Hongkong særskilt status

Presidenten varslet sanksjoner mot myndighetspersoner i Kina og Hongkong. Likevel trakk de amerikanske børsene et lettelsens sukk da Trump unngikk å nevne handelsavtalen med Kina.

Jonathan Ernst / X90178
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det var fredag kveld knyttet stor spenning til hva USAs president Donald Trump ville si under en pressekonferanse om landets forhold til Kina.

Pressekonferansen kom i stand etter at Kina tidligere denne uken vedtok en kontroversiell sikkerhetslov i Hongkong. Flere har ment at loven fratar Hongkong selvstyre.

– Jeg ber min administrasjon å starte prosessen med å eliminere unntak som gir Hongkong annerledes og spesiell behandling, sa Trump fredag kveld.

De toneangivende indeksene på Wall Street hentet inn det tapte, og steg forsiktig i etterkant av pressekonferansen. Dette kan ha sammenheng med at investorene fryktet at Trump kunne komme til å trekke handelsavtalen med Kina inn i den betente saken.

Slik endte dagen på Wall Street:

 • S&P 500 steg 0,48 prosent
 • Nasdaq steg 1,29 prosent
 • Dow Jones falt 0,07 prosent

Hongkong-loven

Det var torsdag morgen den kinesiske Folkekongressen vedtok å innføre en ny sikkerhetslov i Hongkong. Allerede på forhånd var lovforslaget meget omstridt både i bystaten og internasjonalt.

– Min kunngjøring i dag vil påvirke alle de avtaler vi har med Hongkong, fra utleveringsavtaler, til eksportkontroll og teknologi. Vi vil iverksette tiltak for å tilbakekalle Hongkongs fortrinnsbehandling som et eget toll- og reiseområde fra resten av Kina, fortsatte presidenten.

Beslutningen om å fjerne Hongkongs spesielle status kan føre til at Hongkong også kastes inn i handelskrigen USA har med Kina. På grunn av de særskilte avtalene har bystaten foreløpig sluppet dette.

Trump fortalte under pressekonferansen at USA nå tar «nødvendige skritt» for å innføre sanksjoner mot myndighetspersoner i Hongkong og Kina som har vært med på å «fjerne Hongkongs selvstendighet».

Det er ikke bare USA som har reagert på Kinas nye sikkerhetslov. Sammen med Australia, Storbritannia og Canada erklærte amerikanerne torsdag at Kina bryter avtalen med Storbritannia om Hongkongs selvstyre fra 1984. Også EU har vært «dypt bekymret» over den nye loven, ifølge NTB.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. USA
 3. Hongkong
 4. Kina
 5. Donald Trump

Flere artikler

 1. Bred nedgang i Asia etter Trumps varsel om Kina-uttalelse

 2. Twitter falt på Wall Street etter å ha merket ny Trump-melding

 3. Oljekjempene dro Oslo Børs markant ned

 4. Annonsørinnhold

 5. Wall Street-fall etter dystre jobbtall

 6. Markant oppgang på Wall Street etter virusoptimisme