Sjefstrateg om rekordsvake Kina-tall: – Vil sette en støkk i markedet

Kinas svakeste PMI-tall noensinne vil forsure markedet, men det er andre faktorer økonomene tror kan påvirke enda mer.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, sier 90 prosent av globale markedsbevegelser drives av koronanyheter.

E24
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Det var forventet at tallene ville være veldig svake, men at det skulle bli så svakt helt nede på rekordnivåer, tror jeg ikke alle hadde sett for seg, sier sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie om de kinesiske PMI-tallene som kom i natt.

Tallene viste det største fallet i indeksen noensinne målt måned over måned, hvor innkjøpssjefsindeksen falt fra 50,0 i januar til 35,7 i februar, ifølge Kinas statistikkbyrå.

– Dette kommer nok til å sette en støkk i markedene når de åpner på mandag, mye fordi dette kan være en forsmak på hvordan den økonomiske situasjonen i andre land potensielt kan utvikle seg, sier Lie.

På forhånd hadde analytikere Reuters hadde snakket med forventet at PMIen vil komme inn på 46,0.

Markedet reagerer mer på smitte enn nøkkeltall

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken tror heller ikke PMI-tallene er positivt for aksjemarkedene, men tror likevel det finnes andre ting som vil påvirke mer mandag morgen, ettersom markedet allerede har priset inn svak industri Kina.

– Jeg synes det er vanskelig å tolke hvilke scenarioer markedet har priset inn, altså akkurat hvor dårlig man tror dette går. PMI-tallene er nok ikke positivt for markedet, men heller ikke krise. Det blir viktigere å se hvor fort smitten sprer seg andre steder i verden, sier Grangård og får støtte av Lie.

– Det er dette som er den åpenbart største risikofaktoren for globale finansmarkeder, hvis man får en akselerasjon i smittefaktoren, da får man en anelse om at det blir en langvarig krise og en økt risiko for global resesjon.

– Nyheter om koronasmitte driver 90 prosent av markedsbevegelsene om dagen, sier Lie.

Nøyaktig hvordan Oslo Børs vil påvirkes mandag morgen synes økonomene det er vanskelig å spå.

Må bort fra Sars-sammenligningen

For å prøve å analyse hvilken vei markedet vil gå, har det vært naturlig å se hvordan finansmarkedene har reagert på virusutbrudd tidligere.

Grangård i Handelsbanken sier man ved starten av korona-utbruddet sammenlignet med Sars-viruset som herjet på begynnelsen av 2000-tallet.

– Min mening har lenge vært at denne sammenligningen er meningsløs. Vi ser allerede nå at utbruddet er av en helt annen størrelsesorden. Så helt fra begynnelsen av burde man ha behandlet risikonivået på en annen måte enn man gjorde med sars, sier han.

Sars tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong i 2002–2003, mens koronaviruset til nå har tatt livet av 2.922 mennesker, også utenfor Kina.

– Kina må være ærlige

Analytikere har i etterkant av nøkkeltallene fra Kina påpekt hvordan landet har våget å være ærlige om den svake industrien. Lie i Danske Bank mener Kina var tvunget til å rapportere tallene akkurat som de var.

– Selv om den offisielle PMIen tradisjonelt har vært litt glattet over, og stort sett landet rundt 50, ville nok myndighetene blitt avslørt av andre økonomiske indikatorer som de selv ikke har kontroll over, sier han og legger til:

– De er nødt til å være helt transparente akkurat nå, sier Lie.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Christian Lie
 3. Økonomi
 4. Kina
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Risiko for verre følger av Wuhan enn Sars: Har solgt aksjer for 800 millioner

 2. Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt

 3. Dette skjer denne uken: Ledighetstall og resultatrush

 4. Dette skjer denne uken: PMI-rush og månedens viktigste tall

 5. Viruset som preger verdens aksjemarkeder påvist i Norge