Solid halvår for Andresen-familiens Ferd: Tjente 1,4 milliarder

Investeringsselskapet Ferd økte porteføljeverdiene i alle områder, og sitter på en krigskasse til nye oppkjøp på over ti milliarder kroner. Andresen-selskapet er «klare for å gjøre betydelige investeringer», ifølge konsernsjef Morten Borge.

ØKTE VERDIENE: Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd fikk et solid første halvår.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Etter fjorårets verdifall tok Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd igjen mer enn det tapte i de første seks månedene av 2019.

Den verdijusterte egenkapitalen, som viser hva konsernet sitter på av verdier, steg til 32,6 fra 31,4 milliarder kroner i første halvår, ifølge halvårsrapporten.

Verdiøkningen gir en avkastning på 4,4 prosent siden årsskiftet, eller 1,4 milliarder kroner justert for utbytte til Andresen-familien.

Konsernsjef Morten Borge sier han er fornøyd med resultatene for Ferd, som blant annet har investeringer i selskaper på de nordiske børsene, private selskaper og eiendom.

– Alle delene av konsernet leverte positiv avkastning, og den underliggende driften i porteføljeselskapene er god, sier Borge.

E24 (+): Dette er drivkreftene bak IT-aksjene på Børsen

Har over ti mrd. til oppkjøp

Ferd-sjef Morten Borge

Foto: Ferd

Ferd har bygget opp en betydelig kasse. 2,8 milliarder kroner var plassert i bank og pengemarkedsfond ved utgangen av juni, mens verdien av børsnoterte aksjer og lett omsettelige fondsandeler var på 9,5 milliarder kroner.

Det gir muskler til nye investeringer hvis mulighetene dukker opp.

– Samlet har konsernet en investeringskapasitet på over ti milliarder kroner til nye oppkjøp, sier konsernsjefen.

– Til tross for at handelskrig og brexit skaper uro på verdens børser mener vi det er interessante investeringsmuligheter for investorer med langsiktig horisont, og vi ser for tiden på flere spennende situasjoner og selskaper både på og utenfor børs, sier han.

Les også

Røkke og Andresen kan tape stort på Cxense-salg

– Hva slags selskaper ser dere på, og regner dere med å gjøre noen transaksjoner i nærmeste fremtid?

– Vi ser på mange industrier og bransjer og har den siste tiden brukt mye tid på sjømat, IT, teknologi og helse. Ferd blir invitert inn i mange ulike situasjoner og vi er i konkret dialog med en håndfull spennende private selskaper om videreutviklingen av disse, sier Ferd-sjefen.

Han trekker også frem det nordiske aksjemarkedet, og sier konsernet er «klare for å gjøre betydelige investeringer når de riktige mulighetene oppstår».

I første halvår investerte Ferd rundt 900 millioner kroner, hovedsakelig i børsnoterte selskaper i porteføljen til Ferd Capital, det største forretningsområdet hvor de langsiktige investeringene ligger.

– Ettersom Ferds investeringskapasitet har økt betydelig de seneste årene ønsker vi å vurdere større transaksjoner enn vi historisk har gjort, sier Borge.

Ferd består av flere områder. Den høyeste avkastningen, på 9,4 prosent, oppnådde konsernet i eiendomsvirksomheten.

Ferd Eiendom driver blant annet med utvikling av boligprosjekter og næringseiendom, og melder om solid verdiutvikling i alle segmenter.

Les også

Johan H. Andresen og Snøhetta vil overta Marienlyst etter NRK

– Vi har flere spennende prosjekter på tegnebrettet, og i løpet av de neste årene skal vi bygge og selge mer enn 3.000 boliger, blant annet Tiedemannsbyen på Ensjø i Oslo, Moss, Ski og Billingstad, sier Borge.

Sammen med Snøhetta har Ferd også meldt seg på i kampen om NRK-tomten på Marienlyst med prosjektet kalt «Lyst».

– Vårt drømmeprosjekt er den gamle NRK-tomten på Marienlyst. Sammen med Snøhetta har vi kommet opp med et unikt prosjekt, som vil gjøre Oslo til en grønnere, mer skapende og inkluderende by, sier Ferd-sjefen.

Les også: Johan H. Andresen og familiens Ferd dumpet Elkem-aksjer for rundt 85 millioner før kursraset

Tjente på byggevarer og teknologi

De langsiktige investeringene i Ferd Capital ga en avkastning på 4,5 prosent i første halvår, trukket opp av blant annet bolig- og byggevarekonsernet Mestergruppen og oljeteknologiselskapet Interwell.

Les på E24+

Slik vinner du Aksje-NM 2019 i resesjon

Ferd Capitals porteføljer av private selskaper består også av blant annet Elopak, som produserer kartongemballasje, oljeserviceselskapet Aibel og fergeselskapet Fjord Line.

Borge fremholder at flere av selskapene vokser betydelig og vinner markedsandeler.

– Da vi kjøpte Mestergruppen i 2011 var selskapet nummer syv i Norge, og etter sommerens kjøp av XL-Bygg i Sverige er det Norges største byggevarehus og et av Nordens største, sier han.

Ferd-sjefen skryter også av Fjordline og Interwells resultater.

– På fire år har fergerederiet forbedret resultatet med 400 millioner kroner. Interwell er blitt verdensledende innen brønnteknologi og leverer nå et driftsresultat på nærmere 500 millioner kroner. Det er fire ganger høyere enn da vi kom inn som eiere i 2010.

Blant de børsnoterte porteføljeselskapene tjente Ferd Capital mest på solselskapet Scatec Solar og seismikkselskapet PGS.

Les også

Investeringsekspert: Hold deg unna sjømataksjer i høst

I løpet av halvåret økte porteføljeverdiene i Ferd Capital til 17,6 fra 16,9 milliarder kroner.

Ble slått av markedet

De finansielle investeringene i børsnoterte nordiske selskaper er samlet i området Ferd Invest, som forvaltet en porteføljeverdi på 3,2 milliarder kroner ved utgangen av juni. Her ligger blant annet aksjeposter i sjømatselskapet Lerøy og det danske farmasiselskapet Novo Nordisk.

I første halvår endte avkastningen på 4,6 prosent. Det var imidlertid svakere enn indeksen porteføljen blir målt opp mot. Fremover skal investeringene vris mot selskaper med høyere markedsverdi og aksjer som er lett omsettelige, og Ferd har ansatt to nye forvaltere.

Ferd benytter seg også av eksterne forvaltere. Disse porteføljene hadde en verdi på 4,6 milliarder kroner ved utgangen av juni, etter en avkastning på 8,9 prosent i første halvår.

Les også

Største veddemål mot Hydro-aksjen på to år

Les også

Markant boligprishopp i august

Les også

Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ferd
  2. Johan H. Andresen

Flere artikler

  1. Storkjøpte da børsene raste: Johan H. Andresen god for 41 milliarder etter tidenes beste år

  2. – En av Ferds beste investeringer

  3. Ferd satser på Link Mobility etter børscomebacket

  4. Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

  5. Ferd ute av topplisten i Quantafuel