Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet

Oljefondet får ny leder. Nicolai Tangen fra investeringsfondet AKO Capital tar over etter Yngve Slyngstad.

NY SJEF: AKO Capital-sjef Nicolai Tangen blir Oljefondets nye sjef.
Publisert:

Det kommer frem på en pressekonferanse i Norges Bank torsdag.

For 15 år siden satte Tangen opp det europeiske investeringsfondet AKO Capital, som forvalter rundt 180 milliarder kroner fra sin base i London.

Tangen blir Oljefondets tredje sjef noensinne. Yngve Slyngstad har ledet fondet siden 2008. Før ham ble fondet ledet av Knut Kjær.

– Jeg skulle gjerne ha truffet dere på en mer analog måte, men så er det ekstraordinære tider, sier Tangen, som er med i pressekonferansen på videolink.

– Det er en fantastisk ære å få ta over ledelsen av Oljefondet. Samtidig er det et enormt ansvar, sier han.

Tangen tar over i en krevende tid i finansmarkedene. Så langt i år har fondets absolutte avkastning vært på minus 1.330 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta. Dette utgjør en avkastning på minus 16 prosent.

Det kommer etter tidenes år i 2019, med en avkastning på 1.692 milliarder kroner.

Les også

Oljefondets avkastning kraftig i minus

– Grundig prosess

Det var sentralbanksjef Øystein Olsen som presenterte den nye lederen for fondet. Tangen stod ikke på søkerlisten til stillingen, men Norges Bank har brukt et hodejegerfirma som tok kontakt med Tangen.

– Vi har hatt et bredt søk og en grundig prosess, sier Olsen.

– Det har vært mange aktuelle, gode navn på blokken, også ut over de som stod på søkerlisten. Både gode kvinnlige og mannlige kandidater, sier han.

Nicolai Tangen er også kjent for sin omfattende kunstsamling, som han ville gi til Kristiansand kommune, som skulle stilles rundt i en kunstsilo.

Tangen tar over roret i Oljefondet i september, og sier at han vil legge sine private eiendeler inn i en veldedig stiftelse kalt AKO Foundation. Kapital har beregnet formuen hans til 5,5 milliarder kroner.

Nicolai Tangen vil nå flytte fra Storbritannia til Norge for å lede Oljefondet.

– Så flytter jeg til Norge og betaler formueskatt der. Det tipper jeg blir 60–70 millioner kroner i året, og det betaler jeg med glede, sier Oljefondets nye sjef.

– Guttedrømmen

Tangen forteller at han tidligere har jobbet som finansanalytiker i London og jobbet siden i et investeringsselskap. Etter dette studerte han kunsthistorie og utdannet seg til kokk. Men han har alltid ønsket å jobbe med finans.

– Jeg er jo altså en beskjeden sørlending, og og har vært interessert i finans siden jeg var en liten gutt. Jeg gikk med avisen og solgte blomster på restauranter og puttet pengene inn i aksjemarkedet, sier Tangen.

Han fikk også lov til å jobbe i Sørlandsbanken fra han var rundt 16 år.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å jobbe med finans. Så dette er ikke bare drømmejobben min. Dette er guttedrømmen min, sier Tangen.

For 15 år siden satte Tangen opp AKO Capital. Han sier at investeringsfondet hovedsakelig setter penger i kvalitetsselskaper, og har en langsiktig horisont. Blant fondets investeringer nevner han selskaper som L’Oreal og Louis Vuitton.

Oljefondets nye sjef skryter også av sin forgjenger.

– Yngve Slyngstads sko er selvsagt veldig store å fylle, sier Tangen.

Les også

Her er søkerlisten: Disse ønsker å bli sjef i Oljefondet

Store svingninger

Torsdag la Oljefondet frem sin årlige rapport om avkastning og risiko for 2019, hvor fondet gir en nøyere oversikt over hvordan oljepengene er plassert, og hvilken risiko fondet står overfor.

Med en aksjeandel som er økt fra rundt 60 til 70 prosent står fondet overfor større svingninger enn tidligere.

Les også

Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

Dette har også blitt tydelig det siste året.

Gjennom fjoråret økte fondets verdi fra 8.256 milliarder til 10.088 milliarder kroner. Så langt i 2020 har fondets kroneverdi svinget med over 1.500 milliarder kroner fra topp til bunn, drevet av en kraftig aksjeoppgang frem til februar, fulgt av ville valutasvingninger og en aksjesmell etter coronakrisen.

Fondet har de siste årene økt sin andel av verdens aksjer, til 1,5 prosent ved utgangen av fjoråret.

Publisert:
Gå til e24.no