Wall Street steg markant etter rekordhøye trygdetall

De amerikanske børsene trosser historisk høye trygdetall. Nedgangen fra førhandelen ble snudd til bred oppgang på Wall Street.

Publisert:

Dagen på de amerikanske børsene var preget av de rekordhøye trygdetallene fra USA, som kom times tid før børsåpning.

3,28 millioner amerikanere var førstegangssøkere til ledighetstrygd forrige uke, viser ferske tall fra Det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er en kraftig oppgang fra uken før da 281.000 amerikanere stilte seg i trygdekøen.

– Jeg tror ikke at disse tallene er relevante akkurat nå, sier USAs finansminister Steven Mnuchin til CNBC.

Inntil trygdetallene kom pekte pilene på Wall Street nedover i førhandelen. Men i tiden etter tallslippet snudde de toneangivende indeksene.

Slik endte de amerikanske børsene:

  • S&P 500 stiger 6,13 prosent
  • Dow Jones opp 6,24 prosent
  • Nasdaq klatrer 5,72 prosent

Dette er tredje dag på rad de amerikanske børsene kan vise til oppgang. Dow Jones-indeksen er opp over 20 prosent de siste tre dagene, og er ifølge CNBC den største oppgangen på tre dager siden 1931.

Les også

Aldri før har så mange søkt ledighetstrygd i USA på en uke

– Skrekkelig

Aldri tidligere har flere søkt ledighetstrygd i USA på en uke. Den forrige toppen var i oktober 1982 da 695.000 mennesker søkte ledighetstrygd.

– Det faktum at over 3,2 millioner mennesker søkte ledighetstrygd forrige uke er både sjokkerende og enestående, sa investeringsdirektør Chris Zaccarelli i Independent Advisor Alliance til CNBC etter tallslippet.

– Det er skrekkelig å se, og representerer det profesjonelle investorer har snakket om de siste ukene, fortsatte han.

På forhånd var det stor usikkerhet rundt hvor stor økningen ville bli på grunn av coronaviruset. Ifølge DNB Markets ventet analytikerkorpset samlet at 1,5 millioner mennesker skulle søke ledighetstrygd.

Les også

Oslo Børs faller med oljeprisen

Mnuchin: Amerikanere får kontanter om tre uker

Utviklingen i arbeidsledigheten kommer etter at coronaviruset den siste uken har fått fotfeste i USA. Flere byer har innført strenge tiltak for å hindre spredningen av viruset. Dette går som i Norge kraftig ut over næringslivet.

Ellers venter alle nå på at USAs president Donald Trump skal signere krisepakken på 2.000 milliarder dollar, som ble godkjent av Senatet i natt.

Som et ledd i den amerikanske krisepakken på 2.000 milliarder dollar, skal myndighetene betale ut penger til lavtlønte og middelklassen. Hver voksen får opptil 1.200 dollar, mens familier med barn i tillegg vil få opptil 500 dollar per barn de har.

Finansminister Mnuchin sa kort tid før børsåpning at innbyggerne vil begynne å få penger i løpet av tre uker, ifølge CNBC.

Fed-sjefen: - Vi har nok ammunisjon

Jerome Powell, sjef for den amerikanske sentralbanken uttalte torsdag at de sto klare til å handle «aggressivt» for å gi nok likviditet til markedene, etter han mandag gjorde de klart at sentralbanken ville fjerne den øvre grensen for støttekjøp for verdipapir.

– Når det kommer til utlånene, kommer vi ikke til å gå tom for ammunisjon. Det skjer ikke, sa Powell.

– Han sa Fed ikke kom til å gå tom for ammunisjon og at de fortsatt har rom for mer titak. Ved å si det fremmer han spørsmålet om Fed vil gå for negative renter, sier sjefsanalytiker Charalambos Pissouros i kypriotiske JFD Group til Reuters.

Fed kuttet renten for et par uker siden renten til null prosent.

Les også

Federal Reserve kutter renten til null prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om