Stortingsrepresentanter: – Dette må Telenor ha kjent til

Hans Fredrik Grøvan (KrF) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mener det ville vært underlig om ikke Telenor hadde kjennskap til hvordan korrupsjonen i Vimpelcom foregikk.

NY HØRING: Krfs Hans Fredrik Grøvan vil be riksadvokaten om Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite kan ta opp igjen Vimpelcom-saken igjen. Om noen få måneder vil de holde en ny høring.

Vidar Ruud NTB scanpix
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Grøvlan mener nyheten om forliket er et klart uttrykk for at Vimpelcom har begått korrupsjon og at de har skaffet seg lisenser på urettvis måte.

– Det første spørsmålet en da må stille seg er hva Telenor og Telenors styrerepresentanter visste om denne saken. Det er hovedspørsmålet for oss i komiteen, og slik det kan se ut basert på kjennskapen vi har i dag, ville det være underlig om ikke også Telenors styrerepresentanter i Vimpelcom hadde kjennskap til hvordan dette har foregått. Dette må Telenors styrerepresentanter ha kjent til, sier Grøvan til E24.

BAKGRUNN: Her er Vimpelcom-saken på 1-2-3 ...

Vimpelcom-saken har vært oppe til høring i komiteen, men etter at det ble klart at de ikke hadde fått all informasjonen de etterspurte, ble det besluttet å ta en ny runde. Komiteens andre høring, som etter planen skulle finne sted 16. desember 2015, ble utsatt fordi de ikke ville komme i konflikt med politiets arbeid.

Mener næringsministre kan ha blitt informert

Han mener også det er viktig å bringe på det rene hvordan næringsminister Monica Mæland og tidligere næringsministre har blitt informert av Telenor om.

– Dette er noe vi må forfølge i høringen vil skal ha om noen få måneder. Da blir dette et alvorlig spørsmål å få svar på. Det er klart at det å sitte så nært som Telenors styrerepresentanter har gjort, og samtidig ha dialog med norske næringsministre underveis, gjør at vi må komme til bunns i hva som er sagt og gjort her, sier Grøvlan.

Les også

Vimpelcom-forlik i USA

Også stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) setter mener det blir viktig å få innsikt i hvordan Telenor har operert.

– At Vimpelcom har innrømmet korrupsjon og betalt 6,8 milliarder kroner i forlik viser hvor viktig det er å få på det rene hvordan Telenor har opptrådt som medeier i selskapet, hvor mye de har visst, burde visst, og har tilegnet seg. Man må også få på det rene om man hadde hatt mulighet til å stoppe korrupsjonen, og hvordan man eventuelt har brukt den muligheten, sier Christensen til E24.

Les også

Telenor etter Vimpelcom-lovbrudd: – Uakseptabelt

Vil be riksadvokaten revurdere

Komiteen har nå stoppet opp arbeidet fordi de har blitt bedt om å ta hensyn til etterforskningen.

– Vi har respekt for etterforskningen, men nå er det naturlig for oss å ta kontakt med riksadvokaten igjen for å spørre om når det vil være naturlig å ta opp igjen saken. Vi ønsker ikke å gjøre det vanskelig for etterforskningsmyndighetene å gjøre jobben sin, men samtidig er det som har skjedd svært alvorlig, og vi må komme til bunns i det så fort som mulig, sier Grøvan.

Les også

Kan bruke Vimpelcom-innrømmelse mot Telenor

Les også

Innrømmer å ha begått korrupsjon

Les også

Nytt gruppesøksmål mot Jo Lunder og Vimpelcom

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

  1. Kan bruke Vimpelcom-innrømmelse mot Telenor

  2. Vimpelcom: Baksaas slår kraftig tilbake mot Kolberg

  3. Kolberg angriper eks-Telenor-topper

  4. Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

  5. Kontrollkomiteen ber om Vimpelcom-dokumenter