Spanske regioner i kø for å få penger fra Madrid

Nå frykter ekspert at Andalucia skal ryke, og velte hele det spanske redningsfondet.

KJØRENDE? Flere spanske delstater vil be om penger i Madrid, men om de vil komme kjørende vites ikke.

CHRISTOF STACHE
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Etter at Catalonia tirsdag ba sentralmyndighetene i Madrid om krisehjelp, har det nå kommet klare indikasjoner på at også andre regioner vil og må be om penger fra regjeringen.

Andalucia er den tredje største økonomien i Spania, etter Catalonia og Madrid-regionen.

- Alt avhenger nå av Andalucia. Hvis Andalucia må be om hjelp, vil behovet kunne bli på størrelse med Catalonia, og da vil redningsfondet ikke være stort nok, sier økonomiprofessor Juan Rubio-Ramirez ved Duke University til Bloomberg.

Flere i kø

Torsdag synes det klart at Murcia i løpet av kort tid vil be om 700 millioner euro i krisehjelp, samtidig som flere nå spekulerer i at Valencia vil trenge så mye som 3,5 milliarder euro.

I sommer stilte den spanske stat 18 milliarder euro til rådighet for Spanias 17 selvstyrte regioner. Knappe to måneder senere synes allerede mer enn halvparten av fondet å være på vei ut.

Og i horisonten truer Andalucia, som med sine 8,4 millioner innbyggere er Spanias mest folkerike region.

Ifølge Bloomberg skal en ikke navngitt kilde i det andalusiske regjeringsapparatet ha bekreftet at myndighetene i Sevilla vurderer å be Madrid om en finansiell krisepakke.

For i tillegg til Catalonia, Valencia, Murcia og Andalucia, sliter også andre regioner økonomisk.

Tøffe innsparinger

- Det har vist seg å være vanskelig for sentrale myndigheter å overføre innsparinger til regionene og tilsvarende vanskelig for regionen å gjennomføre innsparingene de er pålagt, sa analytiker Ole André Kjennerud i DNB til E24 onsdag.

Han og hans kolleger tror krisen i regionene er en medvirkende årsak til at sentralregjering i Spania sannsynligvis blir nødt til å søke krisehjelp fra EU senere i høst.

Les også: DNB Markets tror Spania søker krisepakke i høst

Skyhøy ledighet

Andalucia, som utgjør den sydlige delen av Spania, er et populært feriemål - både for spanjoler og europeere.

Økonomien har vært rettet inn mot turisme, dels gjennom servicenæringene og dels gjennom bygging av ferieboliger. I tillegg er jordbruk en tradisjonelt viktig næring.

Andalucia fikk seg først en trøkk under boligboblen fra 2007 og utover, og siden også tydelig merket nedgangen i reiselysten.

I perioden fra 2008 til 2010 falt den økonomiske aktiviteten i Andalucia med ,43 prosent, før den tok seg litt opp igjen i fjor - 0,2 prosent.

BNP-nedgangen har slått hardt ut i arbeidsmarkedet, hvor hver tredje potensielle arbeidstaker nå står uten jobb, den høyeste arbeidsledigheten i Spania.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. «Solkysten» ber omstatlig nødhjelp

  2. Kong Juan med åpent brev til folket:Ber folket jobbe sammenfor å redde landet

  3. DNB Markets: Tror Spania søker krisepakke i høst

  4. Annonsørinnhold

  5. Kanariøyene ber om krisehjelp

  6. Catalonia taler Madrid midt i mot