Kronen klatrer til sitt sterkeste på tre måneder: – Har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen

Kronen fortsetter å styrke seg, og er nå på sitt sterkeste siden 19. september, ifølge tall fra Norges Bank. – Det har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen, sier sjeføkonom.

KRONEN STYRKES: Etter rekordsvake nivåer har kronen styrket seg i desember, og i romjulen har den nådd sitt sterkeste nivå mot handelspartnernes valutaer siden 19. september. Dette er pakker med 20-kronemynter fra Den kongelige mynt.
Publisert:

Når sentralbanken setter renten og skal vurdere kronekursen, er det I44-indeksen hovedstyret studerer. Denne indeksen måler kronens styrke mot 44 av Norges handelspartneres valutaer.

Målt ved I44 har kronen styrket seg betraktelig de siste ukene, etter å ha nådd sitt svakeste nivå noensinne på 112,23 poeng den 29. oktober. Siden har kronen blitt liggende på et uvanlig svakt nivå i en periode, og det har vært krevende å gi gode svar på hvorfor den har vært så svak.

Les på E24+

Forsker om valutaspådommer: – Omtrent som å kaste kron og mynt

Vanligvis svekkes kronen i julemåneden, men denne gangen er «juletradisjonen» brutt, og kronen har styrket seg betraktelig. I romjulen falt I44-indeksen til 108,21 poeng, som er det sterkeste nivået for kronen siden 19. september, ifølge Norges Banks oversikt.

En lavere indeks betyr at kronen styrker seg, mens oppgang på indeksen indikerer en svekket krone. Tidligere i år har kronen i perioder vært enda sterkere, på rundt 105 poeng. Nå er den tilbake på nivået fra årsskiftet.

– Sammenheng med geopolitisk usikkerhet

Noe av årsaken til kronestyrkingen i julen er trolig utsiktene til at USA og Kina vil inngå en foreløpig handelsavtale, samt et solid byks i oljeprisen til over 68 dollar fatet, det høyeste nivået siden 17. september.

– Det har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen. Men mer og mer tyder på at geopolitisk usikkerhet har vært en av de viktige forklaringsfaktorene, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

– De første ni månedene av 2019 var preget av eskalering av handelskrigen og varierende, men til dels høy risiko for en «hard brexit», legger han til.

Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management

Wilhelmsen mener å ha fått bevis for at disse faktorene var viktige årsaker til den svake kronekursen i høst. Kronen har styrket seg betraktelig etter at markedets bekymringer for brexit og handelskrig har avtatt de siste ukene.

– De første ni månedene av året var det mange hypoteser om hvorfor kronekursen var svak, og vi har også vært usikre. Men vi har i alle fall delvis trodd at det handlet om usikkerhet, sier sjeføkonomen.

– Det som har skjedd de siste par månedene er en deeskalering av handelskrigen. Det andre som har skjedd er at det går mot en mer ordnet brexit med en avtale, trolig i januar. Usikkerheten er på ingen måte borte, men det er mindre risiko for at det går galt på de frontene enn for noen måneder siden, legger han til.

Kronen kan styrkes videre

Sjeføkonomen tror at kronen kan fortsette å styrke seg i 2020, men understreker at dette vil påvirkes av hva som skjer med handelskrigen og forholdet mellom USA og Kina.

Les også

Bryter med «juletradisjonen»: Kronen fortsetter å styrke seg

– Jeg tror disse faktorene fortsatt vil være veldig viktige for kronekursen i 2020. Slik det ser ut nå er det mest sannsynlige at de første månedene av 2020 vil preges av bedring i økonomiske data, og at vi får en utmeldingsavtale mellom Storbritannia og EU i januar, og at fase én-avtalen USA Kina signeres i januar, sier Wilhelmsen.

– Da reduseres den geopolitiske usikkerheten, samtidig med at vi kan få en oppsving i global vekst. Da vil også kronekursen kunne fortsette å styrke seg, legger han til.

Men mye av lettelsen kan være priset inn i markedene allerede, etter solid oppgang i amerikanske aksjemarkeder og oljeprisen, og bevegelser i valutamarkedene.

– Jeg tror på en fortsatt styrking av kronen, men bildet kan fort snu, for eksempel ved tilbakeslag i forholdet mellom USA og Kina, sier Wilhelmsen.

Les på E24+

Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019

Var rekordsvak mot euro

I høst har kronen vært rekordsvak mot de store enkeltvalutaene.

Euroen har gått fra rundt 7,30 kroner da kronen var på sitt sterkeste i 2013 til over 10,30 i høst. Dollaren har gått fra rundt 5,50 kroner i 2013 til over 9,20 i høst, det svakeste nivået for kronen mot dollar siden 2001.

I romjulen har kronen styrket seg en god del mot euro, til 9,84 som er det sterkeste nivået for kronen mot euro siden 16. september. Mot dollar har kronen styrket seg til 8,80 kroner, som er det sterkeste nivået for kronen mot dollar siden juli.

Les også

Løftes av svak krone: Oljeprisen passerer 600 kroner fatet

Svakere vekst

Kronen var på sitt sterkeste noensinne i februar 2013, da I44-indeksen var nede i 84,30 poeng. Siden da har Norge vært gjennom en periode med svakere oljepriser og lavere oljeinvesteringer, og vekstutsiktene er noe nedjustert.

Statistisk sentralbyrå venter at veksten i norsk økonomi vil avta mot slutten av neste år. SSB venter en BNP-vekst på 1,1 prosent i år og 3,5 prosent neste år, før veksten skal avta til 2,1 prosent året etter og 1,7 prosent i 2022.

Brutto nasjonalprodukt (BNP) økte med 2,3 prosent i 2017 og 1,3 prosent i 2018 (se figur).

Les også

Verstingliste: Den norske kronen er en av årets største investeringsflopper

Publisert: