Kraftig rykk i lakseprisen – høyeste siden mai i fjor

Mindre fisk i markedet presser opp lakseprisen, som har hoppet over 30 prosent på tre uker. Men prisen skal ned fra dagens nivå, tror Sparebank 1 Markets-analytiker.

PRISHOPP: Spotprisen på laks har steget over 30 prosent på tre uker.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

På tre uker har lakseprisen steget fra 55,4 kroner per kilo til 73,9 kroner kiloen i spotmarkedet – det høyeste prisnivået siden mai i fjor, viser tall fra Fishpool.

Oppgangen skyldes i stor grad mindre tilførsel av fisk i markedet, påpeker analytikere.

– Det er litt mindre tilbud som kommer ut. Det presser prisene bra opp. Etterspørselen etter laks er god og så er det generelt sett akkurat nå litt mindre tilbud tilgjengelig. Men det kan endre seg fort, sier analytiker Knut-Ivar Bakken i Danske Bank til E24.

Fredag falt lakseaksjene på Oslo Børs, etter at DNB Markets nedjusterte sitt syn på mange aksjer. Meglerhuset venter at tilbudet vil øke mer enn etterspørselen i perioden 2019 til 2021 (se faktaboks).

– Mindre volum

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets peker på flere faktorer som har påvirket laksetilbudet den siste tiden.

Les også

Kostnadshopp i oppdrettsnæringen bekymrer analytikere

– Det ble betydelig mindre volum tilgjengelig i markedet. Det var litt vedlikehold på tre-fire slakterier i Nord-Norge, som stengte ned åtte-ni prosent av kapasiteten i Norge, sier han.

Tønseth sier videre at det har vært relativt gode vekstforhold for fisken i sjøen i forhold til fjoråret.

– De generasjonene som skal ut av sjøen det neste halvåret henger litt igjen på snittvekten, slik at nok var greit for flere å la fisken få komme seg litt opp i størrelse.

– Det vil typiske føre til at du får mer volum senere. Det kom litt overraskende på oss, at volumet på ukenivå falt såpass mye som det gjorde, sier Tønseth.

E24 (+): Kan Norwegians Kina-drøm redde «lakseslottet» på Gardermoen?

Tror prisen skal ned

Begrenset ny vekst i laksenæringen, som følge av myndighetenes grep for å holde biologiske problemer som lakselus og andre sykdommer i sjakk, koblet med sterk etterspørsel, har gitt høye laksepriser over flere år.

De siste tre årene har prisene stort sett vært over 50 kroner kiloen. Rekorden i Fishpool sin prisindeks ble nådd på over 80 kroner per kilo i mai i fjor. Også SSB meldte om toppnotering for et knapt år siden.

Sparebank 1 Markets har et anslag på 61 kroner kiloen for den gjennomsnittlige lakseprisen i 2019

– Vi forventer at de skal ned fra de nivåene vi har nå, sier Tønseth.

Les også

Børsens chilenske oppdretter tror på Kina-vekst: – Kinas andel av vårt salg kan dobles

På sin side opererer Danske Bank med et prognose på 61,50 kroner per kilo snittprisen i år, og midt på 60-tallet for andre kvartal.

– Du kan få volatilitet fra uke til uke, men jeg tror i sum at de prisene vi kommet til å se i andre kvartal blir bra, sier Bakken.

– Når vi kommer inn i andre kvartal vi får vi påskeeffekten, så har du en del fridager i Norge i mai, som av og til gjør at det blir litt begrenset slakting. Da tror jeg vi ser veldig gode priser også i april og mai og andre kvartal totalt sett, sier han.

Les også: EU med razzia mot norske laksekjemper

Kostnadshopp

De høye prisene har gitt gode tider for lakseoppdretterne. Blant de største aktørene er selskaper som Mowi (tidligere Marine Harvest), Lerøy og Salmar, som tjener milliarder på gode laksepriser.

Det er imidlertid ikke bare prisene som er høye. Også kostnadene har løpt av gårde, ikke minst på grunn av dyrere fiskefôr og utgifter til lusebekjempelse.

Ifølge tall fra Fiskeridirektoratet økte produksjonskostnadene per kilo laks og ørret fra rundt 19 kroner i 2012 til over 30 kroner i 2016, før det flatet ut i 2017.

Les også

Rekordmye fisk i sjøen

Les også

– Skaper usikkerhet om bransjens fremtid

Les også

Sjømateksportens beste februar noensinne: Ny knallmåned for laksen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Laks
  2. Sjømat

Flere artikler

  1. Laksegiganten Mowi faller på børs tross rekord: – En overreaksjon

  2. Status for lakseselskapene etter første kvartal: Høyere kostnader, bedre utsikter

  3. Tung start på høsten for sjømat på Oslo Børs

  4. Chile rammet av verste lusebølge på fem år. Kan presse opp lakseprisene

  5. Julesesong løfter lakseprisen: Opp 50 prosent fra bunnen i september