Krone-svekkelsen fortsetter: – Det er børspositivt

Den norske kronen har ikke fulgt oljeprisen oppover. Dette kan komme flere av selskapene på Oslo Børs til gode.

VALUTASENSITIV: Flere av selskapene som er notert på Oslo Børs tjener på en svakere krone.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Kronen er utrolig svak akkurat nå, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til E24.

Normalt går den norske kronen hånd i hånd med oljeprisen. Når oljeprisen faller, svekkes kronen – når oljeprisen stiger, styrkes kronen.

Siden i sommer har imidlertid oljeprisen styrket seg godt over 30 prosent. I omtrent samme tidsrom har kronen svekket seg over fem prosent mot euroen, og divergensen forsterkes i onsdagens handel.

Én euro koster onsdag ettermiddag 9,79 kroner.

Den nøyaktige årsaken til utviklingen er ikke kjent, men uansett årsak kan det føre til interessante muligheter for både norske bedrifter og deres investorer.

– Dette er positivt for en del sektorer på Oslo Børs, spesielt for selskaper som har kostnader i kroner og inntekter i utenlandsk valuta. Eksempelvis i oljesektoren og innen fiskeoppdrett. Jeg blir ikke overrasket om det blir mer fokus på denne typen eksportbedrifter fremover, sier Myrseth.

Vi følger valutamarkedet! Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

– Børspositivt

Investeringsdirektøren tror dette kan bremse nedgangen man har sett på Børsen de siste dagene, da det kan medføre at estimatene for selskapsinntjening kommer opp.

– Det er merkelige greier, men det er børspositivt, i hvert fall for sektorene som lever av eksport. For Statoil og mange andre er kronesensitiviteten betydelig. I dette tempoet kan vi nå ti kroner mot euroen i løpet av uken, og da vil jeg tippe at meglerhus kan begynne å gjøre analyser av hvem som blir vinnerne på kronesvekkelsen, sier han.

Én forklaring på den svake kronen er at flere – kanskje spesielt utenlandske investorer – er bekymret for risikoen for en større korreksjon i det norske boligmarkedet.

Myrseth er generelt skeptisk til selskaper som er eksponert mot norsk økonomi, nettopp på grunn av boligmarkedet, for eksempel banker.

– Dersom man hadde kommet utenfra og tatt en rask kikk, er det siste markedet man hadde investert i det norske, på grunn av overproduksjon av boliger, historisk høye priser og en svært gjeldsutsatt husholdningssektor. Jeg tror det kommer til å gå bra, at ting blir «reddet» av det lave rentenivået, men man vet aldri. Jeg ser ikke noe poeng med å ta den risikoen, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

Foto: Gediminas Zilinskas

Myrseth foretrekker heller selskaper i sykliske næringer som kan dra nytte av eventuell «overoppheting» i økonomien, og trekker frem Hydro, Yara og TGS-Nopec som eksempler.

Peker på «risk off»

Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds sier seg enig i at eksportrettede norske bedrifter vil kunne nyte godt av den svake kronen, men han er ikke overbevist om at krone-svakheten er fundamentalt forankret.

Les også

Svak krone løfter verdien igjen: Ny milepæl for Oljefondet

– Utenlandske interesser styrer kronekursen, og det kan være mange årsaker til at noen selger norske kroner. Dersom utlendinger selger mye norske verdipapirer, ender man også opp med at norske kroner blir solgt, påpeker Berntsen.

Han viser her til den manglende linken mellom kronen og oljen.

– Sånne store bevegelser på kort tid er ikke nødvendigvis forbundet med fundamentale forhold. Jeg tror i utgangspunktet det her har mer å gjøre med «risk off» – at utenlandske investorer selger norske aksjer og i forbindelse med det har solgt norske kroner.

Les også

– Markedet trenger en pause

Les også

Svak krone løfter verdien igjen: Ny milepæl for Oljefondet

Les også

Tror boligprisfrykt senker kronen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Kronekurs
  3. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Myrseth dropper forvaltning – blir kryptosjef

  2. Satser på at Kjos og Kise har gjort hjemmeleksen sin

  3. – Markedet trenger en pause

  4. Investeringsdirektør har tro på kryptovaluta, men: – Tipper bitcoin på lang sikt skal i null

  5. Forvalter om ny bitcoin-teknologi: Kan bli en «game changer»