Katastrofestart i Japan

Børsuken starter med et kraftig fall i Japan. Det tegner dårlig for Oslo Børs.

Publisert:

Nikkei-indeksen, som viser børsutviklingen i Japan, faller med 4,3 prosent klokken 7.30 norsk tid mandag. Også ellers i Asia var stemningen laber. Kursfallet var det største på to uker, og den siste månedens oppgang er visket bort, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

De dårlige tallene peker mot en dårlig start på Oslo Børs, når den åpner klokken 9.

Bank får bank

Fredag ettermiddag norsk tid offentliggjorde AIG, verdens største forsikringsselskap, at det tapte 28 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Les også: ManU-sponsor tapte 28 milliarder

Samtidig sa investeringsbanken UBS at globale tap på kredittpapirer kan bli så mye som 600 milliarder dollar. Endelig falt aksjene i USA kraftig fredag kveld norsk tid.

Disse nyhetene fører til at asiatiske banker får juling på børsene mandag. Kursen i den japanske banken Mizuho faller med 7 prosent. I Hong Kong faller HSBC med over 2 prosent, mens to ledende australske banker faller med over 4 prosent.

En indeks over asiatiske banker har falt med 13 prosent så langt i år. Det er den svakeste sektoren.

Sterkere i yen

Yenen har styrket seg, og en sterkere yen svekker lønnsomheten i japansk eksportindustri. En dollar koster nå i underkant av 103 yen, det laveste siden 2005.

Følg valutakursene på Børs24.

Eksportbedriftene taper også på en nedtur i amerikansk økonomi, og frykten for dette har økt ytterligere i løpet av helgen.

Japanske bilprodusenter, som Toyota og Honda, falt kraftig.

Ned i metall

Metallprisene falt fredag og mandag. Det presser ned kursene på gruveselskapene. BHP Billiton falt med 2,5 prosent.

Lyset stod Zinifex for. Selskapet steg med 9 prosent etter at det annonserte en fusjon med Oxiana, Australias fjerde største metallprodusent.

Flere saker på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om