- Nå er det kritisk

- Bankene er økonomiens hjerte. Likviditetsproblemene må løses NÅ, sier Norsk Industri.

HÅPER PÅ RENTEPAUSE: Bransjepolitisk direktør i Norsk Industri håper nedgangen i bruken av oljepenger er nok til å hindre flere rentehevinger i år, men er langt fra sikkert.
Publisert:

- Det er kritisk å få løst likviditetsproblemene, for når hjerte rammes, sprer det seg raskt til næringslivet og industrien, sier Knut Sunde, bransjepolitisk direktør i Norsk Industri til E24.

Norsk Industri holder lite tilbake på Høyres seminar i Stortinget tirsdag om finanskrisens konsekvenser for næringslivet.

Seminarets deltagere er enige om at finanskrisen uten tvil vil gi realøkonomiske konsekvenser.

Nå er det snakk om å bøte på krisen, og tempo er viktig, presiserer Sunde, som provoseres av manglende hurtighet i tiltakene.

Les også: - Pakken vil gå igjennom

Les også: - Pakken er konkurransevridende

Les også: - Trenger pakken nå

- Gå utenom byråkratiet

Dagens tiltak er for byråkratiske og tar for lang tid, mener Norsk Industri, som vil se en tøffere sentralbank.

- Staten med Norges Bank i spissen må ut av det sikre skallet og ty til sterkere og enklere virkemidler. Norges Bank bør vurdere direkte lån til bankene. Det virker raskere, sier Sunde.

At bankene mangler likviditet og har satt på bremsene for utlån merker næringslivet godt, forteller Trond Reinertsen, konsernsjef i E.A. Smith.

- Kredittbehandlingen tar lengre tid. Vi har måtte låne kunder millioner fordi de ikke får finansiert seg raskt nok, sier Reinersen, som har 5.000 bedriftskunder i Norge.

Også Reinersen, som har lang fartstid både i bankvesenet, finansdepartementet og næringslivet, mener Norges Bank bør vurdere å gi usikrede lån direkte til norske banker.

- Bare tilliten holder systemet gående. De sier jo at norske banker er sikre og solide. Hvis de mener det bør de vise det., oppfordrer Reinersen, som selv var forretningsfører for investeringsbankenes sikringsfond i forrige bankkrise på begynnelsen av 90-tallet.

- Redningspakke nå

På Høyres seminar deltok blant annet børsdirektør Bente Landsnes, sjeføkonom i Glitnir Elisabeth Holvik og forsker i SSB Eiliv Jansen.

Alle er samstemte om at redningspakken må vedtas og at tiden er knapp.

- Om krisepakken ikke ble vedtatt ville det nærmest vært en komedie, sier børsdirektør Landsnes.

- Vi har ikke bankkrise i Norge nå, men det føles sånn. Kanskje spesielt for oss som har jobbet i en islandsk bank føles det veldig slik, men jeg tror også dem i mer tradisjonelle banker føler at det minner veldig om forrige runde, sier sjeføkonom Holvik.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss konkluderer med at det er ingen grunn til å utsette tiltakspakken og all grunn til å legge vekt på ytterligere tiltak.

- Dersom denne pakken ikke er nok må vi ha en mental beredskap for å få på plass ytterligere tiltak, sier Foss til E24.

- Tenk worst case

I forrige uke kom SSB med nye prognoser for norsk økonomi som spår en treårig nedgangskonjunktur frem til 2011.

Les også: SSB prøver igjen

Sjeføkonom i Glitnir, Elisabeth Holvik oppfordrer myndighetene til å tenke scenarier, og ha en plan dersom det verste skulle skje.

- Hvis det blir bråstopp i kreditt og dobling av arbeidsledigheten må myndighetene har klare tiltak og sørge for å få ned renta, sier Holvik.

Per-Kristian Foss mener politikerne må samle alle gode forslag for å øke investeringene i næringslivet i 2009 og 2010.

- Vi må sørge for at nedgangskonjunkturen blir kortest mulig. Da trenger vi andre løsninger enn bare arbeidsmarkedstiltak gjennom NAV, som skjuler den reelle arbeidsledigheten, sier Foss.

Foss foreslår både å utsette hjemfallsretten og å endre avskrivingsreglene for maskiner, som Norsk Industri tok til orde for på seminaret. Men han kommer heller ikke utenom regjeringens skatteskjerpelse av formueskatt og arveavgift.

- Man kan mene hva man vil politisk om skatt, men selv om man er enig politisk er timingen usedvanlig dårlig, sier Foss.

At regjeringen bør droppe skatteskjerpelsene var det full enighet om på seminaret tirsdag.

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert:

Her kan du lese mer om