Børsverdier i rigg barbert med 35 milliarder på ett år: – Analytikerne var altfor optimistiske

Etter oljeprissmellen på tampen av fjoråret har det gått fra vondt til verre for riggaksjonærene på Oslo Børs, ikke minst John Fredriksen og Tor Olav Trøim. Analytikerne var altfor optimistiske, mener fondsforvalter.

KURSKOLLAPS: Tor Olav Trøim er investor og styreleder i Borr Drilling, der aksjekursen har stupt 72 prosent det siste året.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
Publisert:,

Fredriksens riggsatsing Northern Drilling og Trøim-selskapet Borr Drilling har fortsatt den kraftige aksjenedturen. Det samme har boreselskapet Seadrill.

Børsverdiene i de seks riggselskapene som er notert på Oslo Børs har krympet fra 53,6 til 18,2 milliarder kroner det siste året – et fall på over 35 milliarder kroner.

Forvalter Petter Tusvik i Alfred Berg mener analytikerstanden som følger sektoren har hatt for høye forventninger.

– Det var litt positiv utvikling i 2017 og inn i 2018, men vi synes estimatene fra analytikerne var altfor optimistiske. Når ratene hadde gått opp 50 prosent ventet de at ratene skulle opp 50 til 100 prosent til.

– Det har ikke skjedd. Ratene krabber sakte, men sikkert oppover, men tiden jobber litt mot selskapene så lenge de har såpass mye gjeld som de fleste norske har, sier han.

Alfred Berg har en «marginal posisjon» i Northern Drilling, men har ellers holdt seg unna riggselskaper, ifølge Tusvik.

SEB-analytiker Kim André Uggedal mener både selskaper i sektoren og analytikerne generelt har vært for optimistiske til hvor raskt markedet ville bli bra igjen.

– Generelt har man nok vært for optimistisk på farten på gjeninnhentingen i markedet, særlig på dypvann. Når det er sagt så er ratene omtrent der vi trodde de skulle være for et år siden, men utnyttelsesgraden er noe lavere og færre rigger har blitt reaktivert.

Seadrill slapp tirsdag sine resultater for andre kvartal, mens Borr Drilling legger frem sin finansielle fasit 29. august.

Børskommentar (+): Tiden kan være inne for å laste opp med Borr Drilling

– Investorene begynner å bli slitne

Riggmarkedet sviktet da oljeprisen kollapset i 2014, men de siste årene har de tidligere parhestene Fredriksen og Trøim veddet på at markedet skal snu igjen.

Rigganalytiker Kim André Uggedal i SEB.

Foto: SEB

I fjor var optimismen høy, frem til oljeprisen falt kraftig igjen og utløste store aksjefall for selskapene som borer oljebrønner.

– Vi så for oss en ny oppsykel egentlig, hvor aktiviteten skulle stramme seg kraftig til og ratene skulle følge etter, sier Uggedal.

– Det var ganske mye optimisme der ute. Hovedendringen siden den gangen er at makroen har blitt så mye svakere, at man nå stiller spørsmål ved etterspørselsveksten etter olje, sier forvalter Jon Hille-Walle i Nordea.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg

En oljepris som nylig falt under 60 dollar per fat igjen, pessimisme blant investorene og svak kapitalflyt inn i oljerelaterte sektorer rammer i dag børsverdiene til riggselskapene, ifølge SEB-analytikeren.

– Jeg tror investorene begynner å bli slitne, sier han og fortsetter:

– Nå er det strengt tatt femte året i nedsykel, hvor vi får nedrevideringer av estimatene, og nesten hvert kvartal har selskapene levert svakere enn forventet eller tatt ned guidingen kraftig for de neste par kvartalene.

E24 (+): Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

Rammes av grønn bølge

SEB-analytikeren trekker i tillegg frem den grønne trenden, der selskaper med en bærekraftig profil har tatt av på Oslo Børs.

– Spesielt blant norske investorer er det et økende fokus. Det merker vi når vi snakker med institusjonelle forvaltere, som tydelig har fått – enten direkte fra kunde eller overordnet fra eierne – at man skal ha en grønnere profil. Da screener olje og oljeservice, spesielt rigg, relativt dårlig.

Les også

Rystad Energy venter kort opptur: Spår ny vekstbrems for offshore etter 2022

SEB-analytikeren påpeker at riggsektoren globalt hadde en samlet markedsverdi på rundt 95 milliarder dollar på topp i 2013, noe som nå er blitt redusert til under 12 milliarder dollar.

– Sektoren har blitt marginalisert, og er mindre relevant for «long-only» fondene. Vi ser tydelige tegn på risikoaversjon blant investorene som har få incentiver til å ta større veddemål i en sektor som sliter i motbakke, sier han.

Les også: Oljefunn for Equinor i Barentshavet

– Oljeselskapene har ikke hastverk

Riggmarkedet kan i grove trekk deles opp i kategoriene boreskip, flyterigger og oppjekkbare rigger, der sistnevnte riggtype står på lange ben på havbunnen under boreoperasjoner.

Ifølge Rystad Energy gikk ratene opp i første halvår sammenlignet med første halvår i fjor. Oppgangen har kommet i viktige markeder i Mexicogulfen, Nordsjøen, Sør-Amerika, Vest-Afrika, Sørøst-Asia og Australia, både for flyterigger og oppjekkbare rigger.

Ratene for flyterigger vil imidlertid være under press, blant annet fordi oljeselskapene tildeler korte kontrakter, skriver analyseselskapet i en riggrapport.

– Det virker for meg som oljeselskapene ikke har noe hastverk med å kontrahere rigg på lange kontrakter. Det er fortsatt såpass flatt marked at det ikke er noen bekymring å få tak i rigg på de prosjektene som kommer nå, hverken på leting eller på feltutvikling, sier Uggedal i SEB.

Les også

Fant olje på Goddo

Les også

– Resesjonen ligger i hendene til Trump og Johnson

Her kan du lese mer om