Teknologifallet fortsatte på Wall Street

To av tre aksjeindekser vendte ned før inflasjonsfasit og rentereferat, og teknologiaksjer falt mest. Sjefstrateg i Nordea, Eric Bruce tror denne uken blir «helt avgjørende».

VIKTIG UKE: Nøkkeltall og uttalelser fra sentralbanken er ventet å prege de amerikanske aksjemarkedene.
Publisert:

Slik emdte de toneangivende indeksene ut på Wall Street:

  • S&P 500 falt 0,66 prosent
  • Dow Jones steg 0,12 prosent
  • Nasdaq falt 1,10 prosent

Mandag endte Nasdaq på sitt laveste nivå på to år. Indeksen, som består av mange teknologiaksjer, har falt 33 prosent så langt i år.

– Generelt svinger det mye opp og ned og markedene virker veldig usikre. Det er store bevegelser drevet delvis av nøkkeltall og uttalelser fra sentralbanken, sier sjefstrateg i Nordea, Eric Bruce.

Amerikanske inflasjonstall

Den flate børsutviklingen kommer i en uke hvor markedet venter spent på amerikanske inflasjonstall. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) har satt opp rentene for å tøyle den høye prisveksten. Inflasjonstallene kommer på torsdag.

– Det blir helt avgjørende for synet på Fed, og det er helt avgjørende for aksjemarkedene for øyeblikket, sier Bruce.

Ifølge Bloomberg venter økonomene at prisveksten, målt ved konsumprisindeksen, var på 8,1 prosent i september fra samme måned i fjor. I august var den årlige prisveksten på 8,3 prosent.

Prisveksten utenom matvarer og energi, den såkalte kjerneinflasjonen, er imidlertid ventet å øke til 6,5 prosent fra 6,3 prosent.

Les også

Dette skjer neste uke: – Ventes at anslagene vil se dystrere ut

Rentereferat

Dagen før inflasjonstallene kommer legger Fed frem referat fra siste rentemøte i september. Markedene følger nøye med på sentralbankens vurderinger.

– Diskusjonen og vurderingene bak rentebeslutningene er alltid nyttige å se. Samtidig kan det man får vite her også være markedssensitivt, sa Oddmund Berg, makroanalytiker i DNB Markets til E24 tidligere denne uken.

Bruce tror markedene kommer til å vurdere rentereferatet nøye.

– Jeg tror rentereferatet er ganske viktig. Der får en høre de ulike synspunktene blant medlemmene. Det ser ut til å være litt mer spredning i synet på om man tar for hardt i, sier han.

Les også

Nobelprisvinner spår lavere renter og inflasjon

Databrikkeaksjer falt

USA innførte restriksjoner som skal begrense Kinas tilgang på avanserte databrikker. Det førte til et fall blant flere av de store databrikkeprodusentene i Asia tirsdag. Taiwan Semiconductor falt over åtte prosent på Taiwan-børsen.

Nå følger Wall Street etter. Det skjer etter at antallet coronasmittede, og påfølgende risiko for nye nedstengninger øker i Kina, skriver CNBC.

  • iShares Semiconductor ETF-indeksen var ned 2,87 prosent
  • Nvidia var ned 0,72 prosent
  • Micron snudde et fall til oppgang på 4,55 prosent
Les også

Databrikkeaksjer faller etter nye eksportbegrensninger

Publisert:

Her kan du lese mer om